Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Najlepsze gry do 16 lat?

16.11.2012 21:59
😉
1
DarkPeterII
11
Legionista

Najlepsze gry do 16 lat?

Witam,
zbliżają się powoli (ale jednak) święta i zastanawiam się co by tu komu kupić.
Planowałem grę, wymagania wiekowe do 16 lat, typ gry w sumie to każdy (chociaż sportowe i wyścigi mnie nie interesują. Strategie najlepiej coś pokroju Cywilizacji). Rozglądam się w stronę gier akcji, strzelanek.
Więc, jakie gry - spełniające wymagania podane przeze mnie - zrobiły na was największe wrażenie? Co warto kupić?

16.11.2012 22:14
ryder  wieczny palacz
2
odpowiedz
ryder wieczny palacz
80
miszczupiszczu

Jeżeli masz xboxa, to Gears of war 1,2 ,3. Albo Bad Company 2. Need for speed hot pursuit.

16.11.2012 22:15
3
odpowiedz
zanonimizowany627706
66
Senator

Najlepiej podaj platformę oraz konfigurację (PC).

16.11.2012 22:33
4
odpowiedz
DarkPeterII
11
Legionista

Oczywiście chodzi mi o gry na PC'ta.
Osobie której mam kupić grę bardzo podobała się Cywilizacja V, zastanawiam się czy nie kupić coś typu Endless Space albo Heroes of M&M 6.
Miło by było usłyszeć od was opinie :)
I nadal czekam na propozycje gier poza strategicznych :)

16.11.2012 22:41
Irek22
5
odpowiedz
Irek22
164
Legend

ryder wieczny palacz [2]
Gears of war 1,2 ,3 - "wymagania wiekowe do 16 lat"
Need for speed hot pursuit. - "wyścigi mnie nie interesują"

W sumie ciężko jest znaleźć strzelankę/grę akcji do 16 lat. :/
Ale na granicy wiekowej (bo z ograniczeniem PEGI od 16 lat) są znakomite, świetne i rewelacyjne Batman: Arkham Asylum oraz Batman: Arkham City (PC/X360/PS3).
Ponadto całkiem dobre (choć nie fabularnie) jest Lost Planet: Extreme Condition (PC/X360/PS3) oraz Enslaved: Odyssey to the West (X360/PS3), a także świetne Castlevania: Lords of Shadow (X360/PS3), choć te dwa ostatnie tytuły to bardziej slashery w stylu God of War niż typowe gry akcji.
Możesz też wypróbować Jade Empire (PC/X) - co prawda to gra Bioware, ale bardziej jest chodzoną bijatyką/grą akcji z elementami RPG (wyżej wymienione gry w zasadzie też takie elementy RPG mają), bardzo dobrą fabułą i świetnym klimatem, niż pełnokrwistym RPG na wzór starych klasyków.

Gry strategiczne... znowu na granicy (bo od 16 lat).
Zdecydowanie Shogun 2.
Generalnie poleciłbym także Starcrafta II, bo to jest - według mnie - świetny RTS, jakiego mi przez ostatnie lata brakowało, ale ponieważ ta gra nawet po ponad 2 latach od premiery kosztuje bardzo dużo i tak naprawdę jest dopiero 1/3 gry, to... nie polecam. ;)
W Herosów 6 (podobnie jak w Endless Space) jeszcze nie grałem, więc się nie wypowiadam, ale gra ma podobno trochę bugów. Ponadto wyszły do niej dwa dodatki i osobiście z zakupem tej gry wstrzymam się aż do wydania edycji podstawki z owymi dodatkami za dużo mniejsze pieniądze. Jeżeli już koniecznie Herosów, to kup raczej Herosów V z dwoma dodatkami za relatywnie małe pieniądze.
Może Anno 1404 (z dodatkiem) albo 2070 (obie od 7 lat)? Te gry są świetne, ale nie każdego bawi postawienie 95% nacisku zabawy na budowanie, rozwijanie technologi itp. Jeżeli jednak tej osobie naprawdę spodobała się Cywilizacja V, to być może któraś z dwóch ostatnich części Anno również przypadnie jej do gustu.

17.11.2012 10:12
6
odpowiedz
DarkPeterII
11
Legionista

Shogun nie za bardzo, grałem w demo którejś części i zachwycony nie jestem. Zastanawiam się nad Batmanem, zbiera świetne recenzje.
Podobno endless space jest bardzo dobre, aczkolwiek opinie są podzielone. Szkoda że nie ma dema.
W demo anno grałem ale jakoś mnie nie zachwyciło.
Chociaż z drugiej strony gry nie kupuję sobie, więc nie mogę opierać się tylko na własnych gustach...

Forum: Najlepsze gry do 16 lat?