Witam,
zbliżają się powoli (ale jednak) święta i zastanawiam się co by tu komu kupić.
Planowałem grę, wymagania wiekowe do 16 lat, typ gry w sumie to każdy (chociaż sportowe i wyścigi mnie nie interesują. Strategie najlepiej coś pokroju Cywilizacji). Rozglądam się w stronę gier akcji, strzelanek.
Więc, jakie gry - spełniające wymagania podane przeze mnie - zrobiły na was największe wrażenie? Co warto kupić?
Jeżeli masz xboxa, to Gears of war 1,2 ,3. Albo Bad Company 2. Need for speed hot pursuit.
Najlepiej podaj platformę oraz konfigurację (PC).
Oczywiście chodzi mi o gry na PC'ta.
Osobie której mam kupić grę bardzo podobała się Cywilizacja V, zastanawiam się czy nie kupić coś typu Endless Space albo Heroes of M&M 6.
Miło by było usłyszeć od was opinie :)
I nadal czekam na propozycje gier poza strategicznych :)
ryder wieczny palacz [2]
Gears of war 1,2 ,3 - "wymagania wiekowe do 16 lat"
Need for speed hot pursuit. - "wyścigi mnie nie interesują"
W sumie ciężko jest znaleźć strzelankę/grę akcji do 16 lat. :/
Ale na granicy wiekowej (bo z ograniczeniem PEGI od 16 lat) są znakomite, świetne i rewelacyjne Batman: Arkham Asylum oraz Batman: Arkham City (PC/X360/PS3).
Ponadto całkiem dobre (choć nie fabularnie) jest Lost Planet: Extreme Condition (PC/X360/PS3) oraz Enslaved: Odyssey to the West (X360/PS3), a także świetne Castlevania: Lords of Shadow (X360/PS3), choć te dwa ostatnie tytuły to bardziej slashery w stylu God of War niż typowe gry akcji.
Możesz też wypróbować Jade Empire (PC/X) - co prawda to gra Bioware, ale bardziej jest chodzoną bijatyką/grą akcji z elementami RPG (wyżej wymienione gry w zasadzie też takie elementy RPG mają), bardzo dobrą fabułą i świetnym klimatem, niż pełnokrwistym RPG na wzór starych klasyków.
Gry strategiczne... znowu na granicy (bo od 16 lat).
Zdecydowanie Shogun 2.
Generalnie poleciłbym także Starcrafta II, bo to jest - według mnie - świetny RTS, jakiego mi przez ostatnie lata brakowało, ale ponieważ ta gra nawet po ponad 2 latach od premiery kosztuje bardzo dużo i tak naprawdę jest dopiero 1/3 gry, to... nie polecam. ;)
W Herosów 6 (podobnie jak w Endless Space) jeszcze nie grałem, więc się nie wypowiadam, ale gra ma podobno trochę bugów. Ponadto wyszły do niej dwa dodatki i osobiście z zakupem tej gry wstrzymam się aż do wydania edycji podstawki z owymi dodatkami za dużo mniejsze pieniądze. Jeżeli już koniecznie Herosów, to kup raczej Herosów V z dwoma dodatkami za relatywnie małe pieniądze.
Może Anno 1404 (z dodatkiem) albo 2070 (obie od 7 lat)? Te gry są świetne, ale nie każdego bawi postawienie 95% nacisku zabawy na budowanie, rozwijanie technologi itp. Jeżeli jednak tej osobie naprawdę spodobała się Cywilizacja V, to być może któraś z dwóch ostatnich części Anno również przypadnie jej do gustu.
Shogun nie za bardzo, grałem w demo którejś części i zachwycony nie jestem. Zastanawiam się nad Batmanem, zbiera świetne recenzje.
Podobno endless space jest bardzo dobre, aczkolwiek opinie są podzielone. Szkoda że nie ma dema.
W demo anno grałem ale jakoś mnie nie zachwyciło.
Chociaż z drugiej strony gry nie kupuję sobie, więc nie mogę opierać się tylko na własnych gustach...