Kilkanascie minut temu Jussi Kosskela wypuscil wersje beta najlepszej gry sportowej swiata - Deluxe Ski jump! Po kilkunastu latach nareszcie mamy niewiarygodna gre o tematyce skokow narciarskich - Deluxe Ski Jump 4!
a teraz po polsku: O KUXXXXXXXXXXXXXWA !!!! NIEWIARYGODNA GRA! NIE WYTRZYMAM! NIENORMALNE!
http://www.mediamond.fi/dsj4/downloads/dsj4-beta-1.exe -bezposredni link
No ciekawe, zobaczymy... już się ściąga :)
BTW DSJ3 mogłoby być darmowe
Jak sie skacze?
Lewym odbicie od belki, dwoma wybijasz sie z progu, musisz bardzo delikatnie sie pochylic, tak jak w realu, i lewy przycisk - telemark, obydwa przyciski - ladowanie na rowne nogi.
Jak na razie to laduje na ryj, nie moge tego wyczuc, i dlatego pokochalem ta gre.
Gra jest fenomenalna, trudna, wymagająca, realistyczna, czyli dokładnie taka jak trzeba, wielkie brawa dla Jussiego Kosskeli, za świetną grę.
Ja w Lillehammer zaliczyłem już ustane 134 metry :D. Wydaje mi się, że kluczem do sukcesu jest delikatne przesuwanie myszką w dół na całej długości lotu, nie tylko zaraz po wybiciu. Muszę jeszcze wypracować systematyczność, bo raz skacze 130 metrów a za drugim skokiem przy prawie identycznym wietrze tylko 115-120.
EDIT - skok ma 2 główne fazy - najpierw zaraz po wyjściu z progu trzeba szybko (ale nie gwałtownie bo skok zakończy sie na buli :) ) ustawić się hmmm, "prawie prostopadle" do stoku a potem do końca lotu leciutko poruszać myszką w dół utrzymując tą pozycje.
mój rekord po 10 minutach gry ---->
Spróbuję powalczyć o 140 metrów ;]
FENOMEN!
Kompletnie od nowa napisana fizyka lotu. Teraz 95% sukcesu zaliczy od wybicia, wyeliminuje to na pewno exploity. Uczę się wybijać:)
HINT - nie ruszajcie myszką po wybiciu, tylko w locie delikatnie korygujcie pozycje.
mój rekord po 10 min gry to jest 126 m ale próbuje dalej ;)
gra jest ogólnie zajebista ;)
No jest wypas. Mimo ze moj najlepszy skok to obecnie 105m :D Wciaga niesamowicie :D
pobrałem
Lahti HS130 - jak na razie mam 124,37 :)
125,54 :)
W Practice - dajcie settings, mozna tam zmienic kierunek i sile wiatru.
Gra jest niewiarygodnie realistyczna, wystarczy skakac tak jak Adam dzisiaj. Patrzcie uwaznie :)
129,03 w Lahti ;] - chyba jestem lepszy od samego tworcy xd
Bardzo fajna gra tylko niech mi ktoś powie jak się skacze po 120m bo ja najwięcej skoczyłęm 55m, a się staram wybić przy końcu skoczni.
Ehh skoczyłem 130 ale co skok jest dużo prawdopodobieństwo, że skończę na boli ze złamanym kręgosłupem.
Pamiętam jak zagrywałem w poprzednie części. Już się pobiera :)
Y... no tak.. w ogóle tej gry nie poznaję :) Latać też na razie nie umiem.
Własnie pobrałem. Ja jestem z tych co grał we wszyzstkie częśći ;)
Godzinę temu ściągnąłęm. Gra się po prostu świetnie, nareszcie jakaś porządna symulacja skoków narciarskich. Na razie mój rekord to 135m w Lillehammer, i 134m w Lahti, ciężka gra.
Dopiero sie ucze, ale gra mi sie podoba. Wkoncu mozna wybrac pore, sile wiatru. A to dopiero beta.
Gra jest naprawdę niesamowita. Trudna, wymagająca, z lepszą grafiką, a przede wszystkim bardzo realistyczna. Kiedy wychodzi pełna wersja, od razu kupuję. To co wytworzył Jussi Kosskela już teraz jest fantastyczne, to co będzie w full wersji?
wymiata, ale kurcze trudna. Teraz tylko klucz i może jakieś spolszczenie ;)
Łoooł, ostatni raz w "deesjoty" grałem z milion lat temu, więc pewnie będzie niezła porażka, ale co tam, spróbuję :)
OMG...na 50 skokow ani jeden nie udalo sie mi dobrze skoczyc, nie ogarniam tej gry!
kęsik - jak żeś to zrobił, ja max skaczę 60m.
WTF, o co w tym kaman???
Wychodzę sobie dobrze z progu i od razu ciśnie mnie o ziemie... Jak na razie rekord 80m, nawet ustany! :D
Przed chwilą wygarnąłem 107m, ale z upadkiem. Mimo tego dalej nie wiem jak dobrze sterować skoczkiem w locie.
poprzednie Deluxy były jakoś bardziej grywalne, tutaj po parunastu skokach przy ktorych ani razu mi sie nie udalo doleciec nawet do 80 metra mam ochote wywalic ta gre jak najdalej:D
Jak narazie moj najlepszy --->
Gra wciaga jak niewiem ;p
Wciąga, wciąga, ale wyników nie ma...
Macie jakiś specjalny sposób na lot skoczka?
k42a_ > ja zmniejszyłem w opcjach gry czułość myszki na 1.0, trzeba dobrze trafić na progu a potem bardzo delikatnie sunąć mychą w dół. Poćwiczysz parę minut i będzie git.
Ludzie, słuchajcie dlaczego ten skoczek ZAWSZE po wybiciu leci z nartami w dół??? Mogę nieważne jak mocno myszką jechać w dół, jemu zawsze ciało ustawi się ok, a narty lecą w dół... Ustawiam nawet pozycję do lotu a on i tak te narty walnie w dół.... o co chodzi, w poprzednich częściach nie było tego problemu...
Ja za parę minut na kręce film na yt z mojej kolekcji screenów.
najdalej 136 m na Lillehammer gra trudna do ogarnięcia całkowicie inna niż dsj3
Gra jest świetna, o wiele lepsza od 3. Największy + to realizm (skocznie, grafika, fizyka) i trudność. Z czasem na pewno każdy się nauczy skakać.
Zrobiłby Jussi wersje na Kinecta albo ps move
władca lemurów>bo to trzeba jak najmniej myszką w dół, a nie jak najmocniej -.-
Mój nowy rekord w Lillehammer- 144m
Może mi ktoś powiedzieć dlaczego najpierw gra normalnie chodzi, a po jakichś 3 minutach zaczyna się niemiłosiernie zacinać. W menu nie zacina się w ogóle, jak wyłączę i jeszcze raz włączę to znowu przez jakieś 3 minuty ok, a później ścinki :/.
BigosMan - dlaczego grasz na tej kamerce, ja gram na kamerze 3D (F3).
Bo prawdziwi maniacy DeeSJota innej kamery nie uznają :)
MASAKRA! 102,5 metra po godzinie trenowania... Paralityk ze mnie straszny :(
Do dupy ta gra. Pierwszy skok i 138 metrów. Za łatwa.
kjx - chyba ze mnie, mój rekord to 80 m.
Nie umiem się utrzymać w powietrzu. Cały czas salta robię. Muszę poćwiczyć.
Gra wydaje się być bardzo dobra, przynajmniej takie jest moje wrażenie. Trudność mi tylko sprawia właśnie to utrzymanie się podczas lotu.
No, już opanowane na dostateczny :)
W Lillehammer mój rekord to 137.42, a w Lahti 126.63. Także jest dobrze.
Z drugiej strony brak u mnie powtarzalności, raz skacze 130, aby potem skoczyć 105...
Jak zmienić prędkość wiatru???
władca lemurów ---> gdy wchodzisz w praktyke to w prawym dolnym rogu masz "Settings"
Nie ma lipy! - 144.69m na Lillehammer:
http://www.youtube.com/watch?v=vkOBr3TpMy8
[51] Gram na klasycznej kamerze, bo tylko na niej mam widok ułożenia skoczka w locie, F1 jest dobre tylko do wybicia, a o F3 już nie wspomnę ;)
Tutaj nie można już używać techniki "na Jakuba Jandę" z DSJ3. Tutaj nadmierne pochylenie - narty odbijają w dół i tracimy wysokość. Pochylamy się po wybiciu (również nie od razu, bo narty polecą, gdy się nie pochylimy, to skoczek zrówna się do pionu... razem z nartami), a później kontrolujemy, by narty nam nie opadły. Używanie nawyków z trójki kończy się frontflipem ;)
BigosMan - weź podaj jaki masz wiatr?
Dlaczego do jasnej cholery gra mi się zacina o jakichś 3 minutach grania :| ? Jak włączę to chodzi dobrze, a po chwili zaczyna się strasznie zacinać ;/.
[60] Maxa, 2.0 m/s, (w grze się waha od 1.5 do 2.5)
Skoczyłem 142.53 w Lillehammer. Czym przekonwertować powtórkę żeby można było ją na youtube wrzucić?
REWELACJA :) Będziemy grać z kumplami jak za starych dobrych czasów.
Zapowiada się najlepsza gra o skokach narciarskich.
Jedna rzecz drażniła mnie w poprzednich częściach, mianowicie sztywność skoczka. Zginał się jedynie w kostkach, tutaj fizyka lotu jest NIESAMOWITA.
Świetna gra, brawo Jussi.
Od kiedy jesteś po imieniu z Jussim Koskelą człowieku, który wpisuje się do wątku o blond gównie, które próbuje uchodzić za muzykę i obciąga pałę dyżurnemu szmatanście kraju?
władca lemurów - nie da się próbowałem, ja nagrywam frapsem. http://www.youtube.com/watch?v=Hua7NSc2yOQ mój nowy film, a mój rekord na razie to 108 :D
Jakby ktoś nie wiedział, to można oglądać skok (no i skakać też) z różnych perspektyw. F1, F2, F3 itd.
Wow, nawet można wiatr ustawiać :O Wreeeszcie. Kolejna świetna gra, Jussi!
142.06 w Lillehamer i 134~ w Lahti (czy co tam za skocznie dali). Całkiem fajna gra ^^
HS130 = 129m
HS138 = 137,5m
po 20 minutach treningów, oj ciężka gra :D
Skoczyłem najdalej w Lahti 119, a w Lillehammer 129, ale na treningu przy najlepszym możliwym wietrze 140.
W Lathi 131, w Lillehammer 142,5. Jeszcze troszeczkę. I jak przekonwertować powtórkę, tak jak bigosman???
EDIT: NOWY REKORD LAHTI 134,47 METRA!!!!
A ja sobie już kupiłem tą grę;) 12 Euro niby dużo, ale raczej warto, tym bardziej, że teraz w becie multi jest za darmo ;)
[74] - lepiej sobie to nagraj Frapsem, jeśli masz powtórkę zapisaną.
[75] - tam ktoś gra w Multi ? Jest z kim grać ?
Już nagrałem i właśnie wysyłam na Youtube. Będzie to najlepsza dostępna jakość, czyli 30 FPS + dźwięk + rozdzielczość 1440x900, czyli esencja DSJ :) W 60 FPS mógłbym mieć ściny w grze, ale przy 30 ideolo :) Tylko będzie przesyłał jeszcze dosyć długo...
eJay ---> a Twoje rekordy jak wyglądają jeśli można spytać???
[76] O tej porze nie, ale wieczorami można napotkać kilkudziesięciu graczy, tak było przynajmniej w DSJ3.
Moje rekordy..hmmm Lahti coś koło 128 m, Lillehammer 140.
144 na Lillehammer.
http://img822.imageshack.us/i/dsj42011012212374189.jpg/
136 > 138 > 139 > 140 > 144
Również pobrałem. Czas na testy! :)
Pamiętam jak się z bratem ciotecznym w DSJ2 zagrywaliśmy :). Co to były wtedy za emocje :P
Fuck, na starym kompie (z którego teraz piszę) nie da się skakać. Celeron 1.7GHz, 256MB RAM i Radek 9550. Gra ścina niemiłosiernie, bez względu na ustawienia :/. A DSJ3 o dziwo dobrze działa. Cóż, ściągnę betę na drugim kompie, który mam na stancji, to się wtedy pobawię :)
Nie umiem skakać i jakoś nie mam zacięcia, żeby się nauczyć :| Próbowalem robić tak, jak piszecie ale nie mogę jeszcze wyczuć tej gry.
BTW z okazji premiery DSJ4 mogłoby być DSJ3 za darmo...
Gra fajna, ale nie kumam sterowania, raz udało mi się wylądować i poleciałem może 70 m. Wytłumaczy mi ktoś jak dobrze skakać?
szkoda że styl lotu jest tak sam, przypominający lot Stocha.
@Rod poczytaj posty wyżej.
Na obu skoczniach rekordy jakoś metr przed HS. Ale martwi mnie fakt, że dosyć często ląduje na japie, albo plecach. No cóż, nawyki z dsj2/3 dają o sobie znać.
Super gra. :)
Mój nowy rekor Lillehammer 112m !
Jakby ktoś nie wiedział, to można oglądać skok (no i skakać też) z różnych perspektyw. F1, F2, F3 itd.
w trojce tez tak bylo
Wkoncu konkretna odleglosc - 142 :P
pajkul - > kody :O :D
147,93 m Lillehammer HS138
WR to obecnie 148,14
Skoki ponizej 142 mi sie zdarzaja, ale raczej rzadko. ;p
A odnosnie zlamania bariery 150 metrow, mysle, ze mozliwe, ale nie w ciagu 3 nastepnych tygodni.
Nie wiem jak wy, ale ja nie widzę żadnej różnicy między poprzedniczką.
Ja pierdziu. Już nowy rekord :D
144.19m Lillehammer
Później zarzucę fotke :D
Gierka miecie. Fizyka również. Zobaczcie sobie na ripleyach poklatkowo jak przy wybiciu z progu uginają się narty :D
[100]
ciekawe jak będzie z multi :D pewnie w krótkim czasie będzie masa ludu grała.
136 > 138 > 139 > 140 > 144 > 145
Ciekawe jak na mamutach sie skacze.
już ściągam :)
edit: całkiem przyjemna ale nic nie doścignie dsj 2.1, ehh setki godzin spędzonych przy tej grze, to było coś :)
Ja nawet stówy nie mogę przeskoczyć. 99,6 m to mój rekord.
Ktoś się orientuje co będzie w pełnej wersji (skocznie) i kiedy wyjdzie ?
Można będzie kiedyś zrobić w tym turniej GOLa.
Coraz to nowe rekordy wpadają ^^
[108]
ja jutro se pobiere bo nie miałem czasu ostatnio i w 3 dupy was rozjade. :D
Raz udało mi się skoczyć ponad 120m, ale potem już wyżej stówy nie zaleciałem. Nadal nie kumam sterowania. LPM zaczynam zjazd, LPM i PPM wybijam się z progu i potem skoczek przechyla się do przodu lub do tyłu, a ja mam znikomy wpływ na ustabilizowanie pozycji i zaraz potem muszę lądować. Szkoda, że tego nie ogarniam, bo gra wciąga.
Roniq -> Wiem, potrenowałem. Wcześniej za gwałtownie prowadziłem mysz w dół.
Może by tak stworzyć wątek seryjny z wstępem, banerem, linkami, FAQ i kadrą (listą) golowych skoczków?
Pochwalę się moim skokiem, a zarazem pierwszym filmikiem. :)
http://www.youtube.com/watch?v=J5ka40cq4GE
Zawstydziliście mnie panowie, mój najdłuższy skok - 138 w lille...
Nie da się jakoś zmniejszyć czułości myszy w samej grze? :P
hej ludzie, zainstalowałem DSJ4 i jak chcę poskakać to mam czarną skocznię :D widać skoczka ale skocznia i reszta jest czarna :[ tylko tło widać i szybującą kulkę.
Coś nie halo z tym :/ co zrobić?
Lahti 136.66m :D - http://www.youtube.com/watch?v=8WvJlYjP-qo&feature=feedu
Lillehammer 137.34m :D - http://www.youtube.com/watch?v=Cy86wLnGB0w&feature=related
W Lillehamer 144,86m, ale wchodzę na forum i widzę, że ni ma się czym chwalić.
Idziem młócić dalej, trza jeszcze ze dwa metry wykrzesać. :D
Edit: 145,75 :D
simson --> Da się 150 skoczyć, ja ciągle dopatruję się błędów w moich rekordach. Wiem o co chodzi, ale nie umiem tak skoczyć, żeby siadło stopindziesiont.
W Lillehammer udalo mi sie zrobic 149,09m :)
Ta, a ja 150 skoczyłem ;]
calkiem fajna, ale jednak jak sie w miare nauczy to jest chyba nawet prostsza niz poprzednie, nie uwazacie? A jak skok nie wyjdzie, to przewaznie calkiem a nie jakies 110m. No i ladowanie troche slabe, narty czesto juz hacza o ziemie a mozna dociagnac jeszcze kilka metrow i wydaje mi sie, ze zalicza dopiero ta dalsza odleglosc, kiedy jest calkowity kontakt nart z ziemia. Ale ogolnie fajna, zobaczymy jak bedzie po becie.
http://www.youtube.com/watch?v=DDCWLTf9vrk - Lillehammer 144 m :)
A tutaj przykład cheatera w DSJ4...
http://www.youtube.com/watch?v=KRxWsHE6Beg&feature=related
Mam ciekawy problem.
Otóż, jak włączę grę to pierwszy skok jest płynny, a przy każdym następnym gra się tnie.
Czy ktoś miał coś podobnego lub wie jaka może być przyczyna?
A ja nadal nie mogę przekroczyć 142 metrów :P Kilka takich skoków miałem, i ni kija, nie da się dalej :P
Jak skakać ? Pytam serio :)
Powolutku ogarniam.. ciężko jest zwalczyc przyzwyczajenia z poprzednich serii.
Po prostu lekko przechyl w dół.
Naprawdę nie rozumiem tych pytań, sam pierwsze pięc skoków kończyłem jako inwalida, ale później to naprawdę jest proste.
Kiedy będzie pełna wersja?
Gra mnie zaabsorbowała niesamowicie! Coś fenomenalnego!
jeszcze pół metra i zostanie osiągnięty 150m na Lillehammer. Jakiś Niemiec skoczył dokładnie 149.54m
Ja też gram, ale dolatuje aby do 123 metrów na Lillehammer...
nawyk mi został z wielu lat grania w trójkę, gdy się po wyjściu z progu myszką w dół mocno szarpało...
Jeszcze dwa skoki kolegi na Lillehammer, jeden ponad 150 m !
http://www.youtube.com/watch?v=mB3VuWv51dM
http://www.youtube.com/watch?v=Ytz__gIf3hI
Beta 2? :O Boże! Mógłbyś dać linka?
Zakopane to mała skocznia, nie fajnei mi się na niej skacze :P
Ale Kulm zajebiste, narazie próbuje wyczuć tą skocznie bo przy gdzieś 160m nie moge wyczuć jak wysoko znajduje się nad ziemią, moj rekord po 5 min to 191m :P
Usunięto mi post bo key podałem ?
Niedawno pojawiła się Beta 2. Nowe skocznie i poprawki graficzne. Warto dodać że do gry została wprowadzona belka startowa, można na treningu zmienić jej wysokość Page Down i Page Up. Niezła zabawa jest na Kulm i 35 belce, tyle że takich skoków się nie da ustać.
DOWNLOAD: http://www.mediamond.fi/dsj4/downloads/
Ile macie ustane na Mad mitendorff ?? moj wynik to 236 metrów :D
A ja ustałem 242m :)
Ustany mam 239m , a z glebą 248.5m
To Moje rekordy w DSJ 4
Kulm > 238,89m nie ustany 248,45m
Lillehammer > 146,54m
Lahti > 134,77m
Zakopane > 107,17m
W DSJ 3 to najlepsze moje rekordy
Bułgaria > 274,63m
Słowenia > 307,96m nie ustany 312,27m
USTAŁEM SKOK 242,59m Jutro Dam linka do filma
UP !
PS. Skoczyłem 246 metrów ! nieustany najdalszy skok to 249 metrów !
W niedługim czasie może udostępnie mój skok na moim kanale YT !
Ja najdalej skoczyłem 236 m nieustae a ustane to ze 205... słabo bo dopiero się uczę nowego sterowania.