Mysz Asus GX810 - problem
Mam problem - kupiłem mysz jak w temacie. I mam problem - nie wiem czy ja jestem jakiś lewy czy mam pecha?
Wkładam baterie - mysz świeci; wkładam odbiornik do kompa - wykrywa, instaluje sterowniki wszystko cacy ale... zero reakcji na ruchy myszki. Ani przyciski, ani kursor.. nic jakby coś było martwe. Mysz nie ma żadnego przycisku do połączenia z odbiornikiem. Sprawdzana na 5 kompach - z Win7 / XP. Wszędzie ta sama "reakcja" czyli NIC.
Myślę sobie ok - pech, pieprznięta albo mysz, albo odbiornik.. sklep sprowadził mi drugi egzemplarz - i co? i to samo. Druga mysz tak samo - zero jakiejkolwiek reakcji. WTF? Czy to ja mam pecha i cała seria jest jakaś lewa? (sprawdzałem obie wyprodukowane w tym samym czasie).
Potem pomyślałem sobie że może odbiorniki nie sparowane z daną myszką, ale sprawdziłem po numerach seryjnych - wszystko się zgadza.
Pytanie - czy jest coś co jeszcze można sprawdzić czy po prostu mam pecha? (tj. w sumie sklep ma bo dla mnie to nie problem życia czy śmierci:)
Wygląda ciekawie. A co to za takie małe "cuś"? Klucz sprzętowy? W menadżer urządzeń jest ta mysz wykryta?
http://pl.asus.com/Peripherals_Accessories/Keyboard_Mouse/GX810/
Głupie pytanie (z cyklu "tonący brzydko się chwyta"): na spodzie myszki masz przełącznik. Tryb standardowy/gracza/wyłączona. Bawiłeś się nim (pewnie się bawiłeś, skoro myszka "świeci" ale zapytać zawsze warto)?
A poza tym, może sterowniki z płytki są jakieś mało aktualne:
http://pl.asus.com/Peripherals_Accessories/Keyboard_Mouse/GX810/#download
PS. Poszukałem po góglach. Cisza.
mirencjum -> tak, to małe "cuś" to odbiornik. Jest normalnie wykrywany, bez niego nie da się zainstalować sterowników od myszy.
kjx -> Ściągałem sterowniki ze strony, nawet ukraińskie.. ale sterowniki są przecież dla "zaawansowanych opcji" myszy a nie żeby w ogóle działała przecież. W każdej myszy przecież wystarczy włożyć odbiornik i gdy system wykryje to działa i nie ma zmiłuj się. Tu jest tak samo - odbiornik wykrywa poprawnie, w systemie jest pod własciwą nazwą i dupa.
Też próbowałem googlować - ale ZERO czegokolwiek. Nawet na forum technicznym Asusa zero czegokolwiek. Normalnie tragedia jakaś... i jak tu nie zrazić się do produktów firmy? Jak z takim, za przeproszeniem gówienkiem, jest problem :D
Żeby było śmieszniej w akcie desperacji zadzwoniłem na pomoc techniczną Asusa i co? Minuta na automacie wybierając kolejne opcje żeby dowiedzieć się (też z automatu) że "pomoc w sprawie urządzeń peryferyjnych można uzyskać na stronie www". Po prostu - brak pytań :)
Skoro nic nie działa to... bawimy się dalej :)
1.
Najpierw pobierz sterowniki i je rozpakuj.
Po włożeniu dongla, system pewnie sobie coś tam instaluje, prawda? Jak skończy, wejdź do MU, znajdź myszkę, kliknij prawym, wybierz "Aktualizuj sterownik" i RĘCZNIE wskaż plik INF w folderze ze sterownikami. Nie martw się, to nie zainstaluje całego tego dodatkowego oprogramowania (nie wiem jaki system masz):
...\GX810_Driver\Program\driver - x86
...\GX810_Driver\Program\driver64 - x64
2.
Odpal MU i sprawdź czy przy "Urządzenia interfejsu HID" nie masz przypadkiem wykrzyknika. Oczywiście, jeśli coś tam będzie wyłączone - włącz to.
3.
Run - services.msc - spróbuj włączyć na próbę usługę "Dostęp do urządzeń interfejsu HID".
kjx -> Spokojnie, nie mam czego się bać :) Zaczynałem karierę komputerową w latach 80 zeszłego wieku :)
Ale wracając do tematu - z czystej ciekawości sprawdziłem... i nic. Wszystko jest ok, nie ma żadnych "ale" poza jednym - nie działa :D
Nie wiem, naprawdę - pierwszy raz w życiu coś takiego mi się przytrafiło. Chyba po prostu jakaś cała seria lewa się trafiła bo skoro sprzęt jest sprawdzany na 5 różnych sprzętach (laptopy, komputery - z Win XP, Win7 32 i 64bit) to ja już mam dość i pora zająć się czym innym na wieczór :)
Dzięki za chęci, jakby coś się zmieni przez weekend to na pewno napiszę - dla "przyszłych pokoleń" :)