Monitor Mini-led - ktoś ma? może coś polecić?
Powoli zastanawiam się wymanią swojego IPS-a, ale tyle widzę wątków o problemach z OLED-ami na reddicie (od rys po problemy z tekstem), że raczej skłaniałbym się w stronę Mini-ledów. Problem w tym, że wybór jest raczej znikomy. Ktoś ma jakąś 27 calówkę albo 34 calówkę ultrawide i może coś powiedzieć?
Ja mam dwa, ale telewizory Mini LED. Oba są na VA, ale te VA to zupełnie inna liga. Na większym mam kąty widzenia jak w OLEDzie. Im więcej stref wygaszania tym lepiej.
W kwestii monitorów to mam jedną radę. Kup w tej samej kwocie OLEDa i Mini LEDa. Porównasz oba i jeden z nich zwrócisz.
Z tymi czcionkami bym nie dramatyzował. Mam 1 generację i jedna z opcji dość fajne je skorygowała. Obecnie w droższych modelach tego już prawie nie widać.
Powłoki są błyszczące i matowe. Na to warto zwrócić uwagę.
Z czyszczeniem trzeba być ostrożnym. To fakt. Ale ogólnie chyba : jak dbasz tak masz. Drobne ryski nie powinny być żadnym problemem
Uważałbym na Mini-ledy bo chociaż wydają się idealnym kompromisem między led i oled to z jakiegoś powodu jest ich bardzo mało na rynku. Giganty TV samsung i LG też ich nie produkują podobno.
Giganty TV samsung i LG też ich nie produkują podobno.
Produkują i to od kilku dobrych lat. LG faktycznie nie ma ich w ofercie zbyt dużo, ale Samsung ma całkiem sporo modeli. Na ten rok też zapowiedzieli parę nowości.
Mam AOC na miniledach zwykla najtansza opcja chyba, jest ok, ale to nie jest nic topowego.
Ciagle mam tez sredniej klasy IPS od LG - pod robote...
Jest kontrast, jest wiekszy detal w materialach hdr wiekszy gamut objawia sie glownie na jasnych rzeczach, ten aoc ma calkiem spora luminancje, w porownaniu z biednym HDR400 z mojego ips-lg to nie ma raczej porownania, moglbym wrzucic pare fotek side to side ale serio nie wiem co mialoby to wniesc, widac tak naprawde niewielkie roznice. ale tak naprawde w normalnym uzytkowaniu te roznice faktycznie sa niewielkie.
obok jasnosci to kontrast jest istotny, przy niewielkiej ilosci stref wygaszania jest slabszy niz w oledach (ale ciagle nadrabia jasnoscia) Powiem szczerze, ze nie moge z czystym sercem polecic czy to ML czy OLED bo dobry IPS wcale nie musi odstawac dramatycznie. Bo kluczem do zobaczenia roznicy jest szeroko pojety "content" a to juz czesto roznie bywa.
https://www.rtings.com/monitor/reviews/best/mini-led
rtings niestety sie zbiesil i zrobil platny, ale mam tego calkiem na dole.