Monitor do 600zl + kilka pytan
Witam
Mozecie polecic mi monitor do 600zl?
Moze byc z wbudowanymi glosnikami, jednak nie jest to wymog.
Najwazniejsze sa cale i jakosc obrazu :)
Czy warto kupowac Widescreen?
A moze lepiej dolozyc i kupic jakis mniejszy telewizor, bo karta, ktora mam ma wyjscie HDMI ?
Prosze o porade
Z gory dziekuje za pomoc
Moze byc z wbudowanymi glosnikami, jednak nie jest to wymog.
Głośniki wbudowane w monitor są najczęściej bardzo słabe. Nawet tanie głośniki mają wyraźnie lepszą jakość.
Najwazniejsze sa cale i jakosc obrazu :)
W tej cenie, to albo cale, albo jakość, choć na tą ostatnią to raczej nie ma co liczyć.
Czy warto kupowac Widescreen?
Jeśli wykorzystujesz komputer do pracy, to warto pomyśleć o ekranie z proporcjami 16:10, gdyż jest to kompromis między starym 4:3 i stosowaną w TV 16:9. Jednak jeśli komputer będzie głównie do grania, czy oglądania filmów to śmiało kupuj 16:9.
A moze lepiej dolozyc i kupic jakis mniejszy telewizor, bo karta, ktora mam ma wyjscie HDMI ?
Monitory mają trochę inne przeznaczenie niż TV. Z reguły TV mają mniejsze ppi (ilość pikseli na cal), co oznacza, że warto oglądać je z większej odległości niż monitor.
HDMI nie różni się zbytnio od DVI. Możesz kupić za kilka zł kabel DVI-HDMI, bo te złącza są ze sobą kompatybilne. Różnica jest taka, że DVI jest starszą wersją tego standardu i nie przesyła dźwięku.
Są wyjątki od reguły w moim przypadku miałem szczescie i 2 wbudowane głosniki 7W wzmocniły dzwięk padający od przodu.Nie jest to krystalicznie czysty dzwięk ale na pewno nie szumiący.
Hmm tak sie zastanawiam...24 cale i nizsza jakosc obrazu czy 21 cali i wyzsza jakosc obrazu?
Nie wiem czego mozna sie spodziewac w przedziale 500-700 zl na dzien dzisiejszy.