Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Monitor dla domorosłego grafika. NEC MultiSync EA261WM, czy może coś innego?

17.11.2014 18:40
quaku
1
quaku
76
Generał

Monitor dla domorosłego grafika. NEC MultiSync EA261WM, czy może coś innego?

Zastanawiam się nad zakupem monitora, używanego, niedrogiego. Padło na model NEC MultiSync ea261wm. Zdaje sobie sprawę, że jest to stary sprzęt bo premierę miał w 2008 roku. Zdaję sobie też sprawę, że ma pewne niedogodności jak brak złącza HDMI oraz matryca TN. Przegrzebałem wiele testów z których wynika, że po kalibracji, matryca zachowuje dobre odwzorowanie kolorów, nie smuży. Moje obawy to zbyt duży rozmiar względem maksymalnej obsługiwanej rozdzielczości (1920x1200 na 26''). Czy ktoś miał styczność z tym sprzętem, lub ewentualnie mógłby polecić coś innego?

Zajmuję się głównie grafiką wektorową, raczej sporadycznie grzebię przy składzie i fotomontażu.

Dodam jeszcze, że jestem dość zielony w temacie monitorów. Nie znam się na tym, wiem tyle ile wyczytałem przez ostatnie dwa dni, dlatego zwracam się do was - zapewne wiecie więcej niż ja.

Forum: Monitor dla domorosłego grafika. NEC MultiSync EA261WM, czy może coś innego?