Forum Gry Filmy i Seriale Tech Ogólne Archiwum Regulamin

Forum: Max Payne 3 - płynność

20.08.2012 12:54
1
dawid_v22
1
Junior

Max Payne 3 - płynność

Witam. Mam problem z płynnością właśnie w tej grze. Niby pokazuje mi cały czas powyżej 60 fps, nawet dochodzi do 200, ale mimo to gra nie jest całkowicie płynna. Nie ma jakichś ścinek ani nic, nie zacina się, ale po prostu jest tak jakby było ok. 40-50fps. Nie ma idealnej płynności, chociaż jest powyżej 60, więc powinna być. Zauważyłem też, że chyba nie działa synchronizacja pionowa, bo niezależnie czy jest włączona czy wyłączona pokazuje mi powyżej 60 fps. Program którym sprawdzam FPS to Game Booster, jeśli to ważne podaję parametry

AMD Phenom II 955 X4, podkręcony do 4,0GHZ
Gigabyte Radeon HD7850
8GB RAM

Wykorzystanie pamięci graficznej pokazuje 1270MB/2048MB. Mam wszystko na maksa w FULL HD oprócz jakości cieni (wysoka) i antyaliasingu MSAA (4x). Czyżby za dużo na mój komputer, a wskazania fps są błędne?

20.08.2012 12:59
cswthomas93pl
2
odpowiedz
cswthomas93pl
152
Legend

40-50 fps, to dla Ciebie mało?

20.08.2012 13:21
3
odpowiedz
zanonimizowany850052
14
Generał

Synchronizacja pionowa jest rozwiązaniem tego problemu, ale nie mam pojęcia czemu u ciebie nie działa

20.08.2012 13:25
4
odpowiedz
zanonimizowany283992
211
Legend

[2]

Nie ma idealnej płynności, chociaż jest powyżej 60, więc powinna być.
40 FPS to zauważalnie mniej od 60 więc nic dziwnego w tym że niektórym przeszkadzają te dropy - szczególnie wtedy gdy nie powinny występować.

Miałem dokładnie to samo na sprzęcie który bez problemu łyka BF3, Max Payne ewidentnie momentami zwalniał i zastanawiam się czy to nie specyfika silnika. Występowało to też niezależnie od natężenia akcji, mogłem mieć idealną płynność w trakcie ogromnej strzelaniny i spadki FPS w trakcie stania w mieście i nic nie robienia.

Na początku zmniejszyłem AA, jakość cieni i "mozaiki" (cokolwiek to znaczy) ale absolutnie NIC to nie zmieniło więc pozostałem na maksymalnych ustawieniach.

Ja się przyzwyczaiłem, bo dropy nie były poniżej 35FPS ale fakt - irytowało mnie to.

Edit:

On ma całkiem niezłego Phenoma, ja i5 2500K więc wina procesora raczej odpada.

20.08.2012 13:43
5
odpowiedz
dawid_v22
1
Junior

cswthomas93pl - nie mało, ale jeśli może być lepiej to czemu ma nie być? Ja bardzo lubię gdy gra jest idealnie płynna i trochę mnie to irytuje. Już wolę nawet zejść z ustawieniami, byle płynność była.
Amadeusz - ale u mnie nie ma tak, że jest ok i nagle spada ilość FPS i są ścinki. Gra chodzi normalnie, bez scinek tylko tak jakby wolniej, nie płynnie, np. ruchy postaci, przesuwanie się postaci itd. nie są płynne.
dr.acula 18 - a możesz wyjaśnić co to jest?

20.08.2012 15:27
6
odpowiedz
zanonimizowany850052
14
Generał

Ja miałem podobnie ostatnio z Deus Exem, gra wyciągała spore ilości klatek na sekundę, a mimo to jakoś nie było zbyt płynnie. Po prostu włączyłem synchronizację pionową i problem znikł, tak więc musisz z tym kombinować.

21.08.2012 10:57
7
odpowiedz
dawid_v22
1
Junior

dr. acula 18 - na niewiele to się chyba zdało.

Chyba znalazłem winowajcę, jest to jakość cieni i mozaika...Gdy któryś z tych ustawień zwiększę, to płynność od razu spada, co sprawdzam w menu po ruchach kursora. O ile bez tej mozaiki przeżyję, bo nawet nie widzę różnicy jak jest z nią a jak bez, o tyle bez cieni to jakoś nie bardzo, przydałoby się ustawić chociaż na normalne. Mogę mieć wszystko na maxa, a cienie wyłączone i będzie płynnie, a jak cienie przestawię na normalne to już od razu gra spowalnia. Coś się da z tym zrobić? Co ciekawe - mogę mieć takie samo zużycie pamięci z różnymi kombinacjami, mógłbym pewnie nawet wszystko dać na minimalne, a cienie włączyć i i tak by nie było płynnie. Czemu tak się dzieje?

21.08.2012 11:22
8
odpowiedz
zanonimizowany846381
12
Pretorianin

zapewnie twój monitor ma odswiezanie 60Hz i nie bedziesz miał wiecej niz 60fps (tylko ci program pokaze 60+)

21.08.2012 11:39
😉
9
odpowiedz
zanonimizowany850052
14
Generał

Pewnie sterowniki do tych nowych Radeonów jeszcze nie są dopracowane.

21.08.2012 11:41
10
odpowiedz
zanonimizowany792388
37
Generał

dawid: we wspolczesnych grach cienie oraz cieniowanie naleza do najbardziej wymagajacych efektow i w takiej grze jak Max Payne, gdzie wystepuje sporo dynamicznych swiatel i spory zasieg widzenia moga byc glownym "waskim gardlem".

Jak chcesz poprawic wydajnosc to przede wszystkim przetestuj rozne wersje sterownikow do grafiki. Czesto nowsze wersje w tym przypadku z nowym numerkiem "major", maja bardzo czesto bledy i powoduja takie dziwne spowalnianie lub pojawianie sie artefaktow.

Jeszcze co moze mocno wplynac na lepsza wydajnosc, to wylaczenie/ograniczenie dynamicznego oswietlenia(o ile jest taka mozliwosc w opcjach) lub edycja plikow konfiguracyjnych - zmiana rozdzielczosci shadowmap, zmniejszenie probkowania PCF(percentage closer filtering).

Maxa nie posiadam, dlatego nie gwarantuje ze uda ci sie uzyskac dostep do opcji ktore podalem.

Forum: Max Payne 3 - płynność