Mass Effect Niskie FPS WTF?!
Cześć,wczoraj zainstalowałem ,,Mass Effect 1''i z ciekawości włączyłem Frapsa i ku mojemu zdziwieniu już na pierwszej misji na Eden Prime zauważyłem,że FPS skacze z 50 do 37 i jest to częściej granica między 30 a 40 FPS a najgorsze jest to,że gdy miałem bezpośrednią walkę z tymi Zombie to gdy jeden z nich zbliżył się do mnie to miałem nawet 22 FPS...Trochę mnie to niepokoi bo mój komputer przewyższa zalecane wymagania o dużo.
PC:
Intel Core 2 Duo 2.99 Ghz E 8400
GTS 250 1Gb
3GB Ram
XP
Używam również programu TuneUP,który dba o konserwację systemu i zawiera tryb turbo,który uruchamiam gdy włączam grę.Blokuje on działanie niepotrzebnych programów w tle.Dodatkowo wyłączam antywirusa.Komputer jest czyszczony i ostatnio rónież dogłębnie defragmentowany.W czym może być problem? Gra po prostu tak ma? Zarówno na wysokich jak i niskich detalach jest tak samo.
Oczywiście patcha zainstalowałeś?
Parametry które warto wyłączyć lub zmniejszyć to antialiasing, synchronizacja pionowa (v-sync), filtrowanie anizotropowe i rozmycie ruchu. W przypadku każdej gry to właśnie te opcje są największym pożeraczem zasobów naszego sprzętu.
Problem w tym,że Antyaliasingu nie mogę nawet włączyć gdyż w lucherze gdy wchodzę w opcję Konfiguracja to wywala błąd...Wysyłaj nie wysyłaj ;/ Patch chyba 1.02 już jest.Zainstaluje Mass Effect 2 i zobaczę czy jest podobnie.To ta sama architektura plików.
Przy włączaniu gry gdy pokazują się loga twórców to na Logu EA zwiesza się i dźwięk się zapętla po czym po 3 sekundach wraca do normy.I jeszcze po drugim włączeniu gry wyświetliło mi się ,,Your Game Compromised'' ;/ dziwne...
U mnie też Mass Effect chodzi dosyć słabo, czasem nawet mam poniżej 20 klatek. Nigdy nie dotarłem czemu tak się dzieje...