Właśnie przed chwilą skończyłem moją przygodę z Mass Effect 3. Nie wiem ile jest wariantów zakończenia ale chciałbym je wszystkie poznać. Jest jakaś strona gdzie wszystkie zakończenia są szczegółowo opisane? Szukałem w google ale jedyne co znalazłem to "BioWare pracuje nad rozjaśnieniem zako..." etc.
Ja na koniec gry miałem dwie możliwości i sprawdziłem obie:
spoiler start
Niszczymy Żniwiarzy, przekaźniki idą w pi*du, większość technologi też a Normandia rozbija się na jakiejś planecie a załoga przeżywa.
spoiler stop
oraz
spoiler start
Przejmujemy kontrole nad Żniwiarzami, przekaźniki idą w pi*du, Normandia rozbija się na jakiejś planecie a załoga przeżywa (EDI też)
spoiler stop
Cholernie mi brakło w tej grze czegoś takiego jak w pierwszym Dragon Age'u że po skończeniu gry opisane są losy bohaterów i świata. No, ale mam nadzieję że BioWare to jakoś naprawi.
Co jest wspólne dla wszystkich zakończeń:
spoiler start
Przekaźniki masy zostają zniszczone, gdyż tego wymagało użycie Crucible'a. Joker wraz z załogą Normandii rozbija się na jakiejś uroczej planecie i żyją (prawdopodobnie) długo i szczęśliwie.
spoiler stop
Zakończenie czerwone:
spoiler start
Reaperzy wraz ze swoją technologią (czyli tą, na której opierała się większość technologii) zostają zniszczeni, Shepard może przeżyć lub nie, w dodatku możliwe jest też zniszczenie życia na ziemi. EDI prawdopodobnie ginie.
spoiler stop
Zakończenie niebieskie:
spoiler start
Shepard poświęca się by kontrolować Reaperów i wycofuje ich z naszego układu i prawdopodobnie całej Galaktyki.
spoiler stop
Zakończenie zielone:
spoiler start
Shepard poświęca się by dokonać syntezy istot organicznych i syntetycznych w celu zapanowania pokoju i zakończenia "cyklu" (najazdu Żniwiarzy, ostatni etap ewolucji). EDI żyje.
spoiler stop
O nonsensach i niejasnościach rozpisywałem się w innym temacie, tutaj mi się nie chce.