Mandat karny - termin zapłaty bez doliczonych kosztów.
Dostałem mandat 2 tygodnie temu, nie pracuję, nie mam własnych środków utrzymania, musiałem czekać na kieszonkowe żeby go zapłacić. Termin zapłaty wynosi 7 dni od otrzymania, według świstka. Czy jeśli go zapłacę teraz w takiej kwocie jaka jest podana, nie zostaną mi doliczone żadne dodatkowe koszta? Niby tylko 50zł, ale wole mieć to już z głowy.
Nie ma dodatkowych kosztów. Mogą się pojawić gdyby była egzekucja, jakieś 6 zł. Ogólnie takich mandatów nie ma sensu płacić, prędzej się przedawni niż ktoś to będzie egzekwować.
Egzekucja groźnie brzmi. W praktyce jak to wygląda? Przychodzi pan komornik i chce 50zł+coś? Czy po prostu wszyscy kładą na to laske i jak zapłacę to zapłacę, jak nie to może kiedyś się komuś o tym przypomni?
Lepiej zapłać. Zaczniesz pracować i skarbówka prędzej czy później i tak to wyciągnie.
Sytuacja wygląda tak , mandat przedawnia się po 4 latach, lub gdy chodzi o uslugi transportowe po roku.
Jeśli nie zapłacisz teraz, w ciągu miesiąca, dwóch przyjdzie do Ciebie komornik z US, wypyta się co jest na Ciebie, jeśli nic nie masz, nie masz dochodów, jesteś uczniem na utrzymaniu rodziców, to wypisze Ci kwitek, że nie da rady ściągnąć kasy a sprawa się tak jakby umarza , płacisz około 5-6zł za wszczęcie postępowania ( czyli za biurokracje).
Po 4 latach przedawnia się, jeśli jednak masz konto zgłoszone do US, będziesz pracował w ciągu tych 4 lat, wezmą Ci z pensji, lub ze zwrotu podatku jeśli taki otrzymasz.
Gorzej jest z mpk, pkp tam wychodzą na drogę sądową, w sprawie cywilnej...
Możesz też, zapłacić w ratach.
yasiu -> jeśli napisałem coś źle, proszę mnie poprawić.
jezu jak ja kocham tych asow co nigdy nie dostali w zyciu mandatu, a sami doradzaja kazdemu zeby nie placic 'bo sie przedawni'...
Mikołaj™---->kwota 50zł, niepełnoletni, brak własnych środków i boisz sie poprosić rodziców o pieniądze to musi być mandat za spożywanie alkoholu w miejscu publicznym czyż nie ?
Skrz@t: czy w przypadku osób niepełnoletnich, rodzice nie ponoszą za nich odpowiedzialności finansowej?
Jestem pełnoletni. Nie, zaśmiecanie. Spożywanie było wcześniej, ale jako że nie było dowodów na to że cokolwiek piliśmy w parku, wpisali za śmiecenie. Whatever..
Nie boję się powiedzieć rodzicom, bo co mi zależy czy wiedzą czy nie. Mandaty się zdarzają.
Zapłacę ten mandat tak czy tak, chciałem się tylko dowiedzieć czy będą mnie potem ścigać za byle odsetki.
Loczek -> od 17 roku życia, można dostać mandat i wtedy odpowiadasz tak jakby za siebie...
Co nie zmienia faktu, że w US komornicy mają dość takich pierdół właśnie, bo policja sobie tylko statystyki nabija ( kieszeń też ) takimi błahymi wykroczeniami, na który wystarczyłoby pouczenie.