Mandat karny - termin zapłaty bez doliczonych kosztów.

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
19.04.2011 16:55
Mikołaj™
1
odpowiedz
Mikołaj™
68
Strikeout

Mandat karny - termin zapłaty bez doliczonych kosztów.

Dostałem mandat 2 tygodnie temu, nie pracuję, nie mam własnych środków utrzymania, musiałem czekać na kieszonkowe żeby go zapłacić. Termin zapłaty wynosi 7 dni od otrzymania, według świstka. Czy jeśli go zapłacę teraz w takiej kwocie jaka jest podana, nie zostaną mi doliczone żadne dodatkowe koszta? Niby tylko 50zł, ale wole mieć to już z głowy.

19.04.2011 16:59
Sizalus
2
odpowiedz
Sizalus
208
Legend

Nie zostaną doliczone.

19.04.2011 16:59
3
odpowiedz
Looltoth_NPC
0
Generał

Nie ma dodatkowych kosztów. Mogą się pojawić gdyby była egzekucja, jakieś 6 zł. Ogólnie takich mandatów nie ma sensu płacić, prędzej się przedawni niż ktoś to będzie egzekwować.

19.04.2011 17:33
Mikołaj™
4
odpowiedz
Mikołaj™
68
Strikeout

Egzekucja groźnie brzmi. W praktyce jak to wygląda? Przychodzi pan komornik i chce 50zł+coś? Czy po prostu wszyscy kładą na to laske i jak zapłacę to zapłacę, jak nie to może kiedyś się komuś o tym przypomni?

19.04.2011 17:34
rpn
5
odpowiedz
rpn
133
prison break

Lepiej zapłać. Zaczniesz pracować i skarbówka prędzej czy później i tak to wyciągnie.

19.04.2011 17:52
6
odpowiedz
Gorski_Robot_NPC
94
Senator

Sytuacja wygląda tak , mandat przedawnia się po 4 latach, lub gdy chodzi o uslugi transportowe po roku.

Jeśli nie zapłacisz teraz, w ciągu miesiąca, dwóch przyjdzie do Ciebie komornik z US, wypyta się co jest na Ciebie, jeśli nic nie masz, nie masz dochodów, jesteś uczniem na utrzymaniu rodziców, to wypisze Ci kwitek, że nie da rady ściągnąć kasy a sprawa się tak jakby umarza , płacisz około 5-6zł za wszczęcie postępowania ( czyli za biurokracje).
Po 4 latach przedawnia się, jeśli jednak masz konto zgłoszone do US, będziesz pracował w ciągu tych 4 lat, wezmą Ci z pensji, lub ze zwrotu podatku jeśli taki otrzymasz.

Gorzej jest z mpk, pkp tam wychodzą na drogę sądową, w sprawie cywilnej...

Możesz też, zapłacić w ratach.

yasiu -> jeśli napisałem coś źle, proszę mnie poprawić.

19.04.2011 18:11
yakuz
7
odpowiedz
yakuz
111
YUM YUM

jezu jak ja kocham tych asow co nigdy nie dostali w zyciu mandatu, a sami doradzaja kazdemu zeby nie placic 'bo sie przedawni'...

19.04.2011 18:31
8
odpowiedz
Krane-ar_NPC
46
Generał

Mikołaj™---->kwota 50zł, niepełnoletni, brak własnych środków i boisz sie poprosić rodziców o pieniądze to musi być mandat za spożywanie alkoholu w miejscu publicznym czyż nie ?

19.04.2011 18:49
Loczek
9
odpowiedz
Loczek
160
El Loco Boracho

Skrz@t: czy w przypadku osób niepełnoletnich, rodzice nie ponoszą za nich odpowiedzialności finansowej?

19.04.2011 23:52
Mikołaj™
10
odpowiedz
Mikołaj™
68
Strikeout

Jestem pełnoletni. Nie, zaśmiecanie. Spożywanie było wcześniej, ale jako że nie było dowodów na to że cokolwiek piliśmy w parku, wpisali za śmiecenie. Whatever..
Nie boję się powiedzieć rodzicom, bo co mi zależy czy wiedzą czy nie. Mandaty się zdarzają.

Zapłacę ten mandat tak czy tak, chciałem się tylko dowiedzieć czy będą mnie potem ścigać za byle odsetki.

20.04.2011 01:20
11
odpowiedz
Gorski_Robot_NPC
94
Senator

Loczek -> od 17 roku życia, można dostać mandat i wtedy odpowiadasz tak jakby za siebie...

Co nie zmienia faktu, że w US komornicy mają dość takich pierdół właśnie, bo policja sobie tylko statystyki nabija ( kieszeń też ) takimi błahymi wykroczeniami, na który wystarczyłoby pouczenie.

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl