(Mały) upgrade komputera
Sprawa wygląda tak, że w domu do grania są PS3 i Wii, a złom, który stoi pod biurkiem służy do pracy.
Brat mój młodszy zgłosił mi jednakże, że jakaś z jego wymarzonych gier występuje tylko w wersji PC, więc zmuszeni jesteśmy coś z tym komputerem zrobić, tak, żeby coś nowszego dało się na tym odpalić.
Komputer w momencie zakupu w 2004 roku był koksem i wyglądał następująco: Athlon 64 1.8Ghz, 1GB RAM, GeForce 6600GT postawione na GigaByte K8NF-9, nForce 4, s939.
W międzyczasie dołożone zostały dwie kości po 512MB, a karta zmieniła się na model GeForce 8600GT. I teraz pytanie - czy wrzucenie tutaj procesora Athlon 64 X2 sprawi, że komputer niekoniecznie przeżyje drugą młodość, ale przynajmniej spróbuje rzucić wyzwanie nowszym grom? Czy też będzie to raczej reanimowanie trupa (zbędne i nieetyczne)?
Pozdrawiam
jakbys napisal jaki jest tytul tej wymarzonej gry to bysmy w stali ci pomoc.
Wiedźmin 2, mówimy oczywiście o absolutnym minimum - tak żeby zagrać, zachwycać może się w przyszłym roku na PS3.
Jakby ten Athlon 64 X2 byłby z wyższej półki i/lub podkręcony to może coś by to dało. Dodatkowo trzeba min. 2GB Ram'u najlepiej 3/4GB... Grafika też najwyższych lotów nie jest, ale na niższych detalach może da radę. Chociaż inwestowanie w taki martwy socket jest moim zdaniem całkowicie nieopłacalne. Można zostawić grafikę, dysk, obudowę i zasilacz ( jeśli jest markowy ) i wymienić podstawkę. RAM DDR2 jest dosyć drogi, więc kupowanie 3/4GB ramu może być kosztowne. Znacznie lepiej wyjdziesz kupując podstawkę AM3+ wraz z Athlonem X3/Phenomem X4 jeśli cię będzie stać. Zestaw z MSI 870-C45 + 4GB ramu DDR3 + Phenom II X4 będzie kosztować 740zł w esc.pl . Do tego w przyszłości wystarczy dokupić mocniejszą grafikę i komputer niemalże przeżyje drugą młodość.
PS : Phenom'y znowu staniały !! W esc.pl Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz teraz kosztuje jedyne 390zł ! Wychodzi poniżej 100zł na rdzeń :) Cała wymieniona wyżej podstawka jest tylko o 10zł droższa od samego i5 2500k :D
nie druga nowosc, tylko bedzie to de fakto nowy komputer juz wtedy:)
sama wymiana procka moim zdaniem duzo nie da na wiedzmina2... jak i innych komponentow
spojrz na wymog:
wymagania sprzętowe: Core 2 Quad 2.2 GHz, 3 GB RAM (4 GB dla Vista/7), karta grafiki 1 GB (GeForce GTX 260 lub lepsza), 16 GB HDD, Windows XP/Vista/7
wiec nie bedize to maly upgrade... wymienic musisz prawie wszystko
@Up
Napisałem przecież 'niemalże' :P
Co do tych wymagań to wydawało mi się, że czterordzeniowy procesor jest raczej w zalecanych a nie w minimalnych o.O
Sprawa do przemyślenia, tylko naprawdę nie wiem, czy warto inwestować te osiem stów w tego PC dla w zasadzie jednej gry.
W sieci znalazłem takie minimalne, te które przytoczono wyżej widnieją jako zalecane.
The Witcher 2 Miminum System Requirements:
· OS: Windows XP SP2 / Windows Vista SP2 / Windows 7 (32/64-bit)
· Processor: Intel Core 2 Duo 2.2 Ghz or AMD Athlon 64 X2 5000+
· Memory: 1 GB Windows XP / 2 GB Windows Vista and Windows 7
· Video Card: 512 MB RAM, supporting Pixel Shader 3.0 (Nvidia GeForce 8800 or ATI Radeon HD3850)
Poczekaj do premiery bo całkiem możliwe że Wiedźmin wyjdzie również na konsole.