Gry lipca 2026Ukochane symulatory z początku lat 90.Interaktywna mapa Gothic RemakeTe gry zasłużyły na uwagę w 2026 rokuOdyseja Nolana to wielkie rozczarowanie.
Szukaj...

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Lepiej zarabiać mało i mieć masę czasu, czy zarabiać krocie i nie mieć kiedy ich wydać?

Forum Pytania i Ogłoszenia
Odpowiedz
21.07.2026 11:21
1
1
odpowiedz
ahojek
0
Junior

Lepiej zarabiać mało i mieć masę czasu, czy zarabiać krocie i nie mieć kiedy ich wydać?

Widzę ziomków zarabiających średnią krajową, którzy ciągle jeżdżą na rowerach i siedzą w parku, oraz programistów na skraju załamania.

W którym momencie bogactwo staje się klatką, a minimalizm finansowy daje prawdziwą wolność?

21.07.2026 14:56
Wrzesień
1.1
odpowiedz
Wrzesień
82
Idiot Doom Spiral

Pytanie trochę słabo sformułowane, bo od początku jedna odpowiedź wydaje się właściwa. Jeśli nie masz kiedy wydawać, no to po co ci ta kasa? Co najwyżej możesz zostawić rodzinie w spadku.

21.07.2026 11:30
mohenjodaro
2
1
odpowiedz
mohenjodaro
134
Kodeina zamiast protein

Moim zdaniem w Polsce przedsiębiorca usługowy (czyli JDG) zarabiający krocie to nadal pewna forma biedaka (bo żal mu wydawać) i niewolnika (bo żal puścić), tylko wysokoopłacanego, pierwszymi bogatymi ludźmi w jego pokoleniu będą jego dzieci. Takie polskie old money. A co lepsze, to chyba zależy od tego, jakie kto ma priorytety. Ale też potem trzeba ich zrozumieć, że się wkurzają, jak im rowerkowicze z parku o 12.00 wymyślają z nudów non stop nowe podatki i systemy sprawiedliwości społecznej.

post wyedytowany przez mohenjodaro 2026-07-21 11:31:49
21.07.2026 12:08
maciell
3
odpowiedz
maciell
142
Senator

Ja do wszystkiego w zyciu trzeba miec dystans. Mialem znajomego, ktory zapieprzal po 18h+ dzien w dzien. Facet wiecznie przemeczony. W rozmiwe z nim tylko kasa,kasa,kasa. Nie lubilem z nim rozmow bo takie korpo pierdolenie nastawione tylko na zysk. Od ludzi co z nim pracowali to ludzi traktowal instrumentalnie. Lubil tylko tych dzieki, ktorym zarabial. Fakt dorobil sie dobrych pieniedzy . No, ale zmarl na nie swoim weselu w wieku 40 lat. Zawal serca i papa.Zostawiajac zone i 2 mlodych dzieci. Zona z tego co wiem wyszla 2 za maz. No, ale zle wybrala bo pan wyczul pieniazki. Wszystko bylo jak w bajce do momentu slubu. Potem przemoc finansowa (pan nie lubil pracowac), przemoc fizyczna, alkohole, narkotyki. No w kazdym razie pieniazki nie daly tej pani tez zadnej radosci, a wrecz zniszyly jej zycie i jej dzieci, ktore beda mialy traume do konca zycia.
Znam kilka takich historii. Gdzie najczesciej to pracoholicy sie szybciutko zawijaja. Ostatnio u mnie na wsi byl taki bogaty bamber. Facet bardzo bogaty. Dostal zawalu po 50. No, ale po powrocie ze szpitala uparl sie, ze wsiadzie w traktor i porobi. No bo przeciez nie robota takie jezdzenie po polu. Mial przykaz od lekarzy, rodzinna go blagala. No i zmarl sobie w tym ciagniku.

Ja musze podziekowac mojemu nauczycielowi fizyki. Gdy mialem swoja dzialalnosc to praktycznie przez kilka lat nie jezdzilem na urlop dluzszy niz 3 dni. Moje zycie praktycznie to byla tylko praca. No w kazdym razie mnie kiedys odwiedzil i podczas rozmowy spojrzal na mnie. I mi powiedzial, ze on zawsze swoje plany odsuwal na pozniej. Bo kiedys to zrobi to i tamto. No, a teraz to sobie moze tylko pomarzyc bo nawinela sie cukrzyca i problemy z sercem. Dalo mi wtedy to do pomyslenia. Ppotem zamknalem interes jak sie koniunktura zmienial i bylo tyle konkurencji, ze wolalem pojsc od pracy do kogos i fiansowo gorzej na tym nie wychodzilem. No, ale zaczalem podrozowac po swiecie. No i nie zaluje . Bo do ziemi nie zabiore samochodu, domu i innych pierdol doczesnych.

21.07.2026 12:15
4
odpowiedz
Sebcza_k
45
Generał

Wolę więcej wolnego czasu od kasy. Wole pojechać na wakacje niż pracować. Czasu z moją córką żadna kasa mi nie wynagrodzi, drugi raz taka mała nie będzie. Dlatego idę na 8 godzin i tyle. Od czasu do czasu pójdę w sobotę ale jest to rzadkość bo wolę wolny weekend i mniej kasy.

Ale jak miałem te 20 pare la to robiłem te soboty i się cieszyłęm bo rodziny nie miałem to mi nie zależało- teraz czas z bliskimi jest najcenniejszy. To nie wróci, a kasę zawsze można zarobić.

21.07.2026 14:58
Soulcatcher
5
odpowiedz
Soulcatcher
294
Crimson Desert

Premium VIP

sorry ale to jest naprawdę idiotycznie postawione pytanie.

Oczywiście najlepiej jest zarabiać dużo i mieć dużo wolnego czasu.

"minimalizm finansowy" to ideologia przegrywów, tak się usprawiedliwiają ze swoich niepowodzeń.
Bogactwo dla bogactwa nie ma sensu. Jak chcesz być najbogatszy we wsi to i tak nie masz alternatywy tylko musisz pracować na 120%.

Ale jak ustawisz sobie swoje potrzeby na normalnym poziomie to wszystko można pogodzić.

W najgorszym wypadku gdy naprawdę nie masz nic, po prostu mocno pracujesz kilkanaście lat, a potem dalej pracujesz tylko wrzucasz na luz.

post wyedytowany przez Soulcatcher 2026-07-21 15:01:30
21.07.2026 15:02
HETRIX22
6
odpowiedz
HETRIX22
223
PLEBS

Najlepiej coś pomiędzy w zależności od potrzeb konkretnego człowieka. Jak masz dużo czasu, ale zarabiasz mało to też żyjesz w stresie o każdy nieprzewidziany wydatek.

post wyedytowany przez HETRIX22 2026-07-21 15:02:47
21.07.2026 15:17
tadzikg
7
odpowiedz
tadzikg
197
starszy brygadier

A jak się nie ma czasu i zarabia mało to co wtedy?

Forum Forum Pytania i Ogłoszenia
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl