Chcę zakupić laptopa Lenovo Y500. Oczywiście wersję z dwoma dedykowanymi grafikami. Zastanawiam się tylko czy ma być to egzemplarz z procesorem i5 czy też i7. Nie jestem wielkim maniakiem gier, poza tym, że gram dużo w Battlefielda 3 a niedługo przesiądę się na 4. I poza tym nie znoszę najbardziej na świecie gdy coś mi na czymkolwiek zamula. Czy duża jest różnica wydajności między i5 a i7? Prosze o poradę szczególnie osoby posiadające ten model laptopa.
Laptopowy i5 jest dwurdzeniowy, a i7 czterordzeniowy, ale czy jest między nimi kolosalna różnica to niestety nie jestem w stanie powiedzieć.
i7 zdecydowanie będzie wydajniejsze.
Zdecydowanie bierz i7.
Co prawda mój i5 daje radę w BF4, ale na przyszłość to właśnie i7 jest najlepszym rozwiązaniem.
Jeśli możesz bierz i7. W przypadku laptopów różnica jest dużo bardziej widoczna.
Róźnica jest kolosalna. Sam pisze z Y500, po wymianie i5 na i7. Kupno używanej i7 i Y500 z i5 wychodzi taniej, jest poradnik od Lenovo jak dostać się do procesora (ale jest to rozłożenie dosłownie całego laptopa).
W BF'ie fpsy z 40 podskoczyły na stabilne 60 po wymianie, może spada czasami do 50 na ultra, więc jak najbardziej polecam wersje z i7.
Bierz wersje z i7 ! Sie bardziej oplaca. Widocznie wieksza wydajnosc ;)