Laptop, jakim programem zmierzyć temp i jakie powinny być wyniki ?

Forum Komputery
Odpowiedz
25.08.2011 10:43
😊
1
odpowiedz
zanonimizowany774560
11
Legionista

Laptop, jakim programem zmierzyć temp i jakie powinny być wyniki ?

To co w temacie. Jakim programem mogę zmierzyć mu temp i proszę odrazu o podanie wartości w jakich powinien trzymać komp w moim przypadku laptop, nie wiem czy laptopy mają inne temperatury;) i podanie mi ich:) Dzięki Ewentualnie podanie wartości napięć, też byłbym wdzieczny:)

25.08.2011 10:55
wysiak
2
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

Temperatury mozna zmierzyc dowolnym programem czytajacym dane z czujnikow, chocby AIDA64 czy SpeedFan. Stare wersje programow w rodzaju Everesta moga nie potrafic rozpoznac nowszego sprzetu.

Temperatury powinny byc jak najnizsze od temperatury pokojowej w gore (chyba, ze do chlodzenia uzyto np ogniwa Peltiera). Laptopy grzeja sie zwykle bardziej od desktopow, ale nie jest to regula, normalne temperatury w idle to kilkadziesiat (30-60) stopni, w stresie zalezy od komponentu, kazdy ma inna wytrzymalosc (az do nawet grubo >100 stopni procesorow kart graficznych). Bezpieczne jest nie przekraczanie tak z 90 stopni, 80kilka na grafice to w laptopie normalka.

Napiecia zaleza od sprzetu.

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl