Witam,
mam takie pytanie jakoś w wakacje mam w planach kupno laptopa do
"pogrania sobie czasami w jakie gry". Wiem że pewnie połowa użytkowników tego forum od razu mnie wyśmieje, bo przecież laptop do gier za 2600zł
to nie jest realne ale zacznę od początku.
Mam dosyć starego kompa i chciałbym jakoś tak przed wakacjami lub w ich trakcie zastąpić mój już wysłużony PC na laptopa. Laptop ten powinien posiadać dość dobre bebechy jak za tą cenę ponieważ choć gram już coraz mniej bo mam już na to coraz mniej czasu to czasami chciałbym sobie jeszcze w coś pograć. kolega jakiś czas temu to pewnie będzie gdzieś
ok. rok temu zakupił sobie laptopa HP za 2100zł i jak sprawdzaliśmy w necie na jakieś tam stronie to wyszło nam ze "pociągnie" mu nawet BC2 na średnio-wysokich. Ja chciałbym aby ten laptop "pociągnął" właśnie tę grę czyli BC2 na wysokich nic więcej nie che, ponieważ raczej i tak nie ma laptopa na którym dało by rade zagrać w BF3 za wyżej podaną cenę.
Z góry dziękuje za wszystkie pomocne odpowiedzi.
Pozdrawiam. Marcin
Sam myślę nad tym czy nie uczynić podobnie w okolicach wakacji. Mam nadzieję, że do tego czasu pojawią się nowe mobile i5 i karty graficzne. Za 2600 zł już teraz można kupić dość wypasiony sprzęt, który spokojnie uciągnie BF3.
Trochę bezsensowne jest rozważanie teraz nad tym, jakiego laptopa kupisz za 4-6 miesięcy.
Zadaj sobie pytanie czy laptop jest Ci faktycznie tak bardzo potrzebny. Kumpel kupił kilka miesięcy laptopa za ~1800zł. Niby gry mu nawet ładnie śmigają (oczywiście nie mówię tutaj o najnowszych grach na ultra przy eleganckiej ilości fps ale reszta całkiem przyzwoicie działa) ale ciekawe jak długo.
Za 2600 masz przyzwoity PC. A to 'od czasu do czasu gram' .. przynajmniej będziesz mógł komfortowo pograć. Płynnie i ładnie.
To tyle ode mnie :P Teraz niech specjaliści od sprzętu się wypowiedzą, może Ci coś doradzą :)
Tylko chodzi o to.
Ja mam komputer stacjonarny z 2008r. i u mnie jest tak że komputer mam włączony praktyczne połowę dnia, ponieważ siedzę dużo na GG, serfuje po internecie, słucham muzyki czy czasami oglądam filmy. Jednak jak mam wolny tak praktyczne co drugi weekend i wtedy nic zabardzo nie robię (głównie w niedziele) to mam ochotę sobie jeszcze w coś pograć (FPS-y i strategie).
No i tu przechodzę do sedna problemu, ponieważ mój PC sprawia iż rachunki za prąd nie należą do najniższych, a taki laptop na pewno "pożre" mniej tego cennego prądu. A jeżeli zdecyduję się na kupno nowego PC-ta to rachunki się pewnie nie zmniejszają lecz zwiększą.
Tyle od mnie czekam na kolejne posty.
Przeczytaj od początku
Szczerze to wolałbym kompa na twoim miejscu z tego względu że nowsze nie ciągną tak prądu co te stare z tego co mi się wydaje... Ciężko teraz o "starego" laptopa, ewentualnie używany na allegro
Cinek ---> Poszukaj laptopa a parametrach, które mam podane w swojej sygnaturce. Bez problemu gram na nim w BF3.
Tutaj filmiki z mojego laptopa:
F1 2011 --> http://www.youtube.com/watch?v=k4-oOuXHMWw
Battlefield 3 --> http://www.youtube.com/watch?v=OJV3F1cSELA
Przejrzyj resztę moich filmików. Wszystkie nagrywałem na tym lapku z sygnaturki.
Krótko: poszukaj laptopa z minimum GF GT 540M albo Radeon 6770M. Słabsze karty nie dadzą rady, więc te modele sobie odpuść. 4 GB RAM również musisz obecnie posiadać, aby grać w miarę komfortowo. W kwestii procesora rozglądaj się za Intelem. Najlepiej Intel Core i5 2410M albo 2430M. Intel Core i7 niestety nie dorwiesz w tym przedziale cenowym :(
Powiem tak, że w nominalnej rozdzielczości mojego laptopa (1366x768) BC2 śmigało bez zająknięcia. Jeżeli obniżyłbyś rozdzielczość do 1280x720 (nadal zapewnia Ci ona fullscreen, czyli obraz masz na całym ekranie), to BC2 śmiga ze wszystkim na maxa, plus wygładzanie krawędzi i inne ulepszacze.
Myślę, że pomogłem.
Pozdro!
Jestem posiadaczem Lenovo Y560 z procesorem i3, które kupiłem półtora roku temu i jak na razie wszystkie nowe tytuły, które chciałem wypróbować działają bez problemu w tym Skyrim i BF3. Także pograć się da, w prawdzie w mniejszej rozdziałce i niskimi detalami ale działa spokojnie w 40-50 FPS. Teraz za 2600 dopadniesz laptopa z i5, 4GB Ramu i jakimś lepszym GF, więc powinno być nawet lepiej niż u mnie.
tommy_1234 - właśnie teraz są takie czasy, że za 2600 da się kupić lapka do gier, nie to co kiedyś :) Za tę cenę może mieć i5 + GT540M a to już wystarcza do odpalenia nawet najnowszych gier.