Widocznie link ci ocenzurowało, bo go nie ma.
Wydajność karty graficznej sprawdź na tych stronach:
http://www.notebookcheck.net/Computer-Games-on-Laptop-Graphic-Cards.13849.0.html
http://www.notebookcheck.net/Mobile-Graphics-Cards-Benchmark-List.844.0.html
Jeśli używasz firefox to wciśnij CTRL + F by pojawiło się pole, w nim wpiszesz kartę graficzną i znajdziesz szybko na stronie.
(btw. gdyby linki moje zniknęły to zapamiętaj nazwę notebookcheck.net i kliknij w GPU comparisons i tam w kolejne 2 linki)
Dzięki za odp. Może napiszę po prostu tak:
procesor: Intel Core i3-3120M (2 rdzenie, 2.50 GHz, 3 MB cache)
karta graf.:NVIDIA GeForce GT 635M + Intel HD Graphics 4000 2gb
ram: 8gb (SO-DIMM DDR3, 1600 MHz)
Wiem, że ta karta graficzna należy do bardzo średnich, ale czy dałoby się pograć w miarę nowy gry na niskich/średnich detalach bez problemu. Bo według tych stronek wynika, że tak. Cały laptop kosztuje 2000 zł i jest to lenovo G580, opłaca się kupować?
wg strony w 3dmark 06 karta ge force ma niecałe 9 tysięcy punktów. Przypuszczam, że pograsz w niemal każdą grę na przyzwoitych detalach, ale wyłączałbym w bardziej wymagających grach AA całkowicie i VSync (i ewentualnie coś jeszcze, co może znacznie wpływać na FPS, ale wyłączone nie osłabia grafiki prawie wcale).
Nie wiem co byłoby z Assassins Creed 3, bo ta gra ma niezoptymalizowany silnik i dodatkowo AA domyślnie nie można wyłączyć z tego co wiem, a to AA FPS kradnie.
W GTA4, Arma 2, Skyrim, Far Cry 3, każdy Batman, Mass Effect 3, Tropico 4, Stalker, Metro itd powinien chodzić (nie mówię o ultra detalach, ale tekstury na max, kilka innych rzeczy ustawionych na medium lub high, AA i VSync wyłączone jakby co, musiałbyś zobaczyć, zależnie od gry)
Procesor i ram wystarczą tobie. Ogólnie w laptopach liczy się głównie karta graficzna i na nią trzeba zwracać uwagę na pierwszym miejscu.
Proponowałbym ci zarejestrować się na jakimś polskim forum, wpisz w google:
forum notebook
i wejdź na forum jakieś, załóż konto i zapytaj ludzi. Gdybyś miał 500 PLN więcej (czyli 2500 PLN) to prawdopodobnie byś mógł dostać laptopa z jeszcze lepszą grafiką, byłbyś wtedy bardziej zadowolony.
Zapytaj ludzi na forum o notebookach. Ja nie znam się na laptopach.
btw. i to co masz na tych stronach podanych na początku, to gry powinny chodzić tak jak jest tam, tyle, że w praktyce mogą chodzić trochę lepiej jeśli umiejętnie wyłączysz jakieś opcje (i rozdzielczość chyba też może wpływać trochę na FPS, np. 1366x768 vs full HD, na niższej kilka FPS więcej może być)
Do gier monitor powinien być wg mnie minimum 15.6 cala, a rozdzielczość raczej wolałbym jak najwyższą :)