Kupno komputera
Witam. Zamierzam sie do zakupu nowego komputera i mam kilka pytan.
Na oku mam 2 procesory(Intel core i5-2400 / i5-2500k róznica ceonowa ok.100zł ). Lecz nie wiem jaką płyte głowną do tego kupic na oku mam - ASRock P67 Pro3 / Asus P8P67 Le rew 3.0 lub za okolo 500zl asus p8p67 czyli droższa od poprzednich o ok 100zł. Wiem ze w i5-2400 mozna właczyc tylko Turbo boost któe malo co daje a i5-2500k wiem ze da sie do 4.5 bez problemu podkrecic. I jesli kupił bym tego 2500k to jaka płyte główną kupic dobra zarówno do gier jak i do krecienia daj my na to nie wiecej niz 4.0
zeby temperatury nie byly za wysokie oraz aby byla stabilna. A w przypadku 2400 czyli bez wielkiego krecenia taką zeby poprostu normalnie funkcjonowala :P Do wydania na płyte mam ok 400-450zł.
Czytałem tez ze niektóe płyty głowne niepoprawnie obslugują ten Turbo bost w procesorach i5 tzn nie dodaja Ghz tyle ile mają.
I jeszcze jedno moze glupie pytanie ale nie orjętuję się. Czy do kazdej z płyt głównych mozna podpiwac 2 dodatkowe wetylatory nie wliczajac procesora i zaslilacza chodzi mi o frontowy i tylni
Tyle. Z góry dzieki za odpowiedz : >