kto się zna na mandatach ?
Dostałem mandat,ale przez przypadek wpisano mi datę 5.9 2010 nie 2011 i trochę panikuję bo jak to bywa w naszym państwie może tak być że rzeczywiście pomyślą urzędy i ijnne że mandat jest sprzed roku i dostanę jeszcze potężne odsetki i komornik siądzie
Byłem oczywiście w komisariacie żeby to wyjaśnić że się pomylili a ja w stresie i pośpiechu nie zauważyłem że jest 2010 i powiedział policjant że każdy może się pomylić, że mam zmienić ten rok i nie powinno być kłopotów, ale ja tamnie wierzę.
Kolega powiedział że nie bede miał nieprzyjemności bo tam pisze seria i nr mandatu a sprzed roku to napewno inne były, jak myślicie ?
masz racje, nikomu nie wierz, nie ufaj temu, co ci mowia, jak sie zaczna o cos pytac to wypieraj sie wszystkiego
Bullzeye kłamie. Nie ufaj mu.
Pewnie, że kłamie. Pewnie kisi mandat sprzed roku, a teraz, żeby dowiedzieć się, ile karnych odsetek zapłaci, wymyślił całą tą intrygę, by nie obniżyć sobie poszanu na forum!
To paragraf na autora watku:
Kodeks Karny Rozdział XXXIV
Przestępstwa przeciwko wiarygodności dokumentów
Art. 270. § 1. Kto, w celu użycia za autentyczny, podrabia lub przerabia dokument lub takiego dokumentu jako autentycznego używa, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto wypełnia blankiet, opatrzony cudzym podpisem, niezgodnie z wolą podpisanego i na jego szkodę albo takiego dokumentu używa.
§ 3. Kto czyni przygotowania do przestępstwa określonego w § 1, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
A to na tego policjanta:
Rozdział II
Formy popełnienia przestępstwa
(..)
Art. 18. § 1. Odpowiada za sprawstwo nie tylko ten, kto wykonuje czyn zabroniony sam albo wspólnie i w porozumieniu z inną osobą, ale także ten, kto kieruje wykonaniem czynu zabronionego przez inną osobę lub wykorzystując uzależnienie innej osoby od siebie, poleca jej wykonanie takiego czynu.
§ 2. Odpowiada za podżeganie, kto chcąc, aby inna osoba dokonała czynu zabronionego, nakłania ją do tego.
§ 3. Odpowiada za pomocnictwo, kto w zamiarze, aby inna osoba dokonała czynu zabronionego, swoim zachowaniem ułatwia jego popełnienie, w szczególności dostarczając narzędzie, środek przewozu, udzielając rady lub informacji; odpowiada za pomocnictwo także ten, kto wbrew prawnemu, szczególnemu obowiązkowi niedopuszczenia do popełnienia czynu zabronionego swoim zaniechaniem ułatwia innej osobie jego popełnienie.
a co za roznica co masz na tym mandacie?
mozesz i kutasa narysowac i nie ma to wplywu na zaplate...
plac i tyle albo czekaj zeby ci urzad sciagnal
no pewnie !
Nie no na poważnie panowie się pytam, po tym roku komornik by już dawno siadł na wypłącie
nie plac, dessloch jest ze skarbowki i chce wyludzic od ciebie piniondze, a wysiak to google bot, wyjatkowo przebiegly, ale jednak bot