Konkurs na najładniejsze miasto Bałkan

Forum Moje Hobby
Odpowiedz
21.08.2012 23:14
RZUĆ WYZWANIE! by Polandcation
😊
1
odpowiedz
RZUĆ WYZWANIE! by Polandcation
21
Centurion
Image

Konkurs na najładniejsze miasto Bałkan

Jakie jest według was najladniejsze miasto Bałkan?
Moim zdaniem prowadzą Czarnogórski Kotor i Budva oraz Chorwacki Zaton ( choć mały )

21.08.2012 23:34
2
odpowiedz
Ziemowit_NPC
47
Legend
Image

W regionie wyniszczonym przez wojny i ubóstwo poczucie piękna jest warunkowane różnymi motywami. Ludzie uwielbiają postjugosłowiańskie miasteczka i osady położone nad Adriatykiem, a także greckie, bułgarskie, rumuńskie i tureckie nadmorskie kurorty, ale to miłość do Bałkanów wynikająca z naturalnego, rzekłbym geograficznego stanu rzeczy. Podobnie jest z pasmami górskimi. To są atuty przyrodnicze. Tymczasem trochę na zasadzie najbardziej upodlonego antropocentryzmu liczne miasta nabrały metafizycznego waloru, takie jak Belgrad, Sarajewo czy Zagrzeb. Tam jest od groma pięknych miejsc, przyciąga też ciekawość, ale to wszystko kute przelaną krwią.

Mnie osobiście o wiele bardziej interesuje wariant drugi, choć oczywiście podróżując na Bałkany samochodem nie sposób nie docenić tej wciąż dzikiej przyrody. Konkludując podoba mi się dualistyczny klimat Krusevacu (beton vs góry), prowincjonalność Pozarevaca, ekspresja Banja Luki i otwartość architektoniczna Mostaru. Poza konkurencją pozostają Belgrad, Sarajewo oraz Skopje. Natomiast w Podgoricy jest coś chłodnego, o Tiranie nie wspominam, bo nie warto. Nie mogę dużo powiedzieć o Chorwacji (poza pięknym, choć skazanym na "nowoczesność" Zagrzebiem), kompletnie nic o Grecji, Turcji (domyślam się, że Stambuł rządzi), Rumunii i Bułgarii.

21.08.2012 23:39
Stra Moldas
3
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Wskazałbym Słowenię i jej miasta, ale do Bałkan nie należy - jedynie do dawnej Jugosławii... Jeśli jednakby ją "uznać", to urokliwe miasta Słowenii, jak Lublana czy Maribor, a także te mniejsze, rządzą.

22.08.2012 08:22
Bullzeye_NEO
4
odpowiedz
Bullzeye_NEO
245
1977

split, nesebar, dubrownik - w tej kolejnosci

Forum Forum Moje Hobby
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl