Konfiguracja sieci bezprzewodowej w Ubuntu

Forum Komputery
Odpowiedz
20.01.2012 11:58
😊
1
odpowiedz
zanonimizowany773549
45
Senator

Konfiguracja sieci bezprzewodowej w Ubuntu

Dzień dobry wszystkim :)

Ostatnio naszło mnie na ponowne wypróbowanie Ubuntu. Pobrałem więc system w najnowszej wersji i przystąpiłem do działania. Na samym początku chciałbym skonfigurować sieć bezprzewodową czyli najprościej mówiąc "Internet". Problem w tym, że system nie wykrywa mi żadnych sieci, tak jakby WIFI było wyłączone. Mogę jedynie stworzyć sieć ręcznie. Mógłby mnie ktoś poprowadzić za rączkę? Nigdy nie konfigurowałem sieci, nawet w Windowsie także nie za bardzo wiem jak to zrobić.

20.01.2012 12:16
2
odpowiedz
zanonimizowany3972
87
Legend

W terminalu wydaj polecenia ifconfig oraz iwconfig. Sprawdź, czy są w ogóle widoczne jakieś interfejsy bezprzewodowe. Domyślam się, że to laptop. System może nie mieć sterowników do karty sieciowej bezprzewodowej. Jeżeli tak będzie to podepnij komputer do internetu kablem i po chwili Ubuntu samo powinno wykryć sterowniki do sprzętu, który nie został jeszcze zainstalowany poprawnie.

20.01.2012 12:48
3
odpowiedz
zanonimizowany773549
45
Senator

No tak, zapomniałem o kablu. Może wtedy wykryje. Dobra, spróbuję tak jak piszesz.

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl