Witam,
Mam taki mały problem, a mianowicie: przy pracy w programach tj. 3ds max, photoshop, archicad.. wszystko działa wyśmienicie, natomiast gdy zaczynam renderować komputer po chwili wyłącza się.
Mój komp to: Samsung R580; GeForce GT 330M-1024 MB, Intel Core i5-430M 2.26 GHz, 4GB DDR3
Od kumpli z roku wiem, że nie mają takiego problemu a sprzęt często mają gorszy
Zainstaluj jakiś monitor temperatury, bo to wydaje się najbardziej prawdopodobne.
Tylko taki który na bieżąco do pliku zapisuje. Zobaczysz przy jakiej temperaturze się wyłącza.
tak..też mi się wydaje, że to on temperatury..bo kiedyś jak coś renderowałem to wystawiłem laptopa przez okno..no i się nie wyłączył (na zewnątrz było chłodno..nie to co teraz;p)
Jeśli to blaszak - to sprawdź czy masz podłączone dodatkowe zasilanie do karty graficznej.
Szkoda by mi było laptopa tak katować renderingiem bo najzwyczajniej w świecie nie do tego one służą, długotrwałe przegrzewanie się komponentów w tak małej obudowie drastycznie skraca ich żywotność. Zapewnij mu odpowiednie chłodzenie, jakaś dobra podstawka chłodząca, do tego zapewnij przestrzeń dokoła aby miało gdzie uciekać gorące powietrze
no jak narazie to nie mam innego sprzętu..więc muszę katować lapka.
czyli rozumiem, że jedyne rozwiązanie to podstawka chłodząca?
to w takim razie możecie jakieś polecić? czym się kierować w wyborze?
Podstawka? Ja bym raczej laptopa na klockach postawił i obok umieścił zwykły duży wentylator.
Z tym, że niekoniecznie musi taka podstawka ci wystarczyć. Nawet w najlepszych konstrukcjach temperatura komponentów spada max 10-12 stopni, a nie wiemy do jakiej temp twój lapek jest w stanie się rozgrzać przy renderingu. Może się równie dobrze okazać, że z podstawką pochodziłby trochę dłużej tylko.
Co do podstawki to poprzeglądaj testy, porównania. Dobrze z reguły wypadają podkładki Zalman, Cooler Master. Możesz też przedmuchać otwory wentylacyjne w laptopie sprężonym powietrzem, zbiera tam się sporo kurzu, który utrudnia przepływ powietrza.
Poszukaj opcji w biosie ktora odpowiada za wylaczenie komputera jesli temperatura cpu osiagnie jakis ustalony poziom, potem ustaw ograniczenie o 10 stopni wiecej.