Komputer nie łączy się z netem
I znowu przyszło mi prosić o pomoc. Ciąg dalszy perturbacji z komputerem sąsiadów. Otóż sprawa wygląda tak zainstalowany windows 7 na odłączonym internecie. Poinstalowane sterowniki. Podłączam kabel i wyskakuje wykrzyknik na żółtym trójkącie. Niezidentyfikowana sieć. Moja sięc w domu wygląda następująco router i z routera jeden kabel do laptopa(tutaj neta mam), drugi kabel do siory kompa(ona też ma neta). Jednak, gdy podłącze kabel siory do kompa sąsiadów tam neta nie ma. W diagnozie pisało coś o nieprawidłowych protokołach IP dla karty sieciowej. Sądzę, że problem może być w konfiguracji mojej sieci. I teraz pytanie co z tym fantem? W ogóle opłaca się u mnie to naprawiać, bo oni mają swoją sieć przecież. No i jeżeli to jak to naprawić?
Ciezko zgadywac bez zadnych szczegolow, moze router nie uzywa DHCP, albo nowy komp ma ustawione na sztywno IP niepasujace do sieci.
Komp jest świeżo po formacie. DHCP włączone, ale w ustawieniach pojawia się tylko mój laptop drugiego kompa nie widzi.
Ciezko zeby widzial, skoro sie ten komp nie podlacza. Moze nie ma sterownikow do sieciowki.
No właśnie chyba wytargam xp z szafy, bo na win 7 wszystkie stery musze instalować ze zgodnością. I w końcu nie wiem czy ta sieciówka bangla czy nie. Wykrzykników menadżerze urządzeń nie ma niby.
Nie lepiej uruchomić komputer z jakiegoś bootowalnego Linuxa, wtedy będziesz miał pogląd czy to karta sieciowa nie działa czy może nie potrafisz dogadać się ze swoją siecią w domu.
Osobiście zajął bym się dopieszczaniem systemu, mam tu na myśli wgranie Service Packa i najpotrzebniejszych programów typu kodeki, przeglądarki, flash playery, antywirus itp.
"No wlasnie chyba wytargam xp z szafy, bo na win 7 wszystkie stery musze instalowac ze zgodnoscia."
Moze jakbys sprobowal sciagnac sterowniki pod odpowiedni system operacyjny, to byloby lepiej.
"Pod 7 nie ma sterów do tej plyty glównej. To stary sprzet."
Acha. Brak sterownikow swietnie wyjasnia problemy z dzialaniem karty sieciowej, co cie powstrzymalo przed podaniem tej informacji w pierwszym poscie?
<-