Komputer nie łączy się z netem

Forum Komputery
Odpowiedz
02.05.2012 14:38
1
odpowiedz
Pawlo94
96
Illusive Man

Komputer nie łączy się z netem

I znowu przyszło mi prosić o pomoc. Ciąg dalszy perturbacji z komputerem sąsiadów. Otóż sprawa wygląda tak zainstalowany windows 7 na odłączonym internecie. Poinstalowane sterowniki. Podłączam kabel i wyskakuje wykrzyknik na żółtym trójkącie. Niezidentyfikowana sieć. Moja sięc w domu wygląda następująco router i z routera jeden kabel do laptopa(tutaj neta mam), drugi kabel do siory kompa(ona też ma neta). Jednak, gdy podłącze kabel siory do kompa sąsiadów tam neta nie ma. W diagnozie pisało coś o nieprawidłowych protokołach IP dla karty sieciowej. Sądzę, że problem może być w konfiguracji mojej sieci. I teraz pytanie co z tym fantem? W ogóle opłaca się u mnie to naprawiać, bo oni mają swoją sieć przecież. No i jeżeli to jak to naprawić?

02.05.2012 14:40
wysiak
2
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

Ciezko zgadywac bez zadnych szczegolow, moze router nie uzywa DHCP, albo nowy komp ma ustawione na sztywno IP niepasujace do sieci.

02.05.2012 14:42
3
odpowiedz
Pawlo94
96
Illusive Man

Komp jest świeżo po formacie. DHCP włączone, ale w ustawieniach pojawia się tylko mój laptop drugiego kompa nie widzi.

02.05.2012 14:44
wysiak
4
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

Ciezko zeby widzial, skoro sie ten komp nie podlacza. Moze nie ma sterownikow do sieciowki.

02.05.2012 14:53
5
odpowiedz
Pawlo94
96
Illusive Man

No właśnie chyba wytargam xp z szafy, bo na win 7 wszystkie stery musze instalować ze zgodnością. I w końcu nie wiem czy ta sieciówka bangla czy nie. Wykrzykników menadżerze urządzeń nie ma niby.

02.05.2012 15:08
siwy346
6
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

Nie lepiej uruchomić komputer z jakiegoś bootowalnego Linuxa, wtedy będziesz miał pogląd czy to karta sieciowa nie działa czy może nie potrafisz dogadać się ze swoją siecią w domu.
Osobiście zajął bym się dopieszczaniem systemu, mam tu na myśli wgranie Service Packa i najpotrzebniejszych programów typu kodeki, przeglądarki, flash playery, antywirus itp.

02.05.2012 15:10
wysiak
😍
7
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

"No wlasnie chyba wytargam xp z szafy, bo na win 7 wszystkie stery musze instalowac ze zgodnoscia."
Moze jakbys sprobowal sciagnac sterowniki pod odpowiedni system operacyjny, to byloby lepiej.

"Pod 7 nie ma sterów do tej plyty glównej. To stary sprzet."
Acha. Brak sterownikow swietnie wyjasnia problemy z dzialaniem karty sieciowej, co cie powstrzymalo przed podaniem tej informacji w pierwszym poscie?
<-

02.05.2012 15:14
8
odpowiedz
Pawlo94
96
Illusive Man

Pod 7 nie ma sterów do tej płyty głównej. To stary sprzęt.

02.05.2012 15:19
siwy346
9
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

No i Ty na tym zainstalowałeś 7?
Patrzyłeś na wymagania systemu?
Już nawet pomijam legalność tego systemu, tak w ogóle to jest wstanie się założyć, że przed formatowaniem ten komputer miał XPeka na licencji i zapewne brak jakiś super powodów żeby go zmieniać na 7.

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl