komputer jes włączony ale nie chce się włączyć

Forum Komputery
Odpowiedz
26.12.2015 07:39
1
odpowiedz
ddkolecc
1
Junior

komputer jes włączony ale nie chce się włączyć

Witam mam taki problem z kompem że jak go włączam to jest tylko czarny ekran i myszka sie świeci ale nic poza tym wszystko jest podłączone jak należy .
Baterie biosu już wyciągałem i dale nic, prosiłbym o szybką odp. Z góry dziękuje.
PS. Jeżeli jest już taki temat to sory za spam.

26.12.2015 09:05
SULIK
2
odpowiedz
SULIK
273
olewam zasady

po naciśnięciu power: wiatraki zaczynają się obracać na procku, karcie graficznej i zasilaczu ?
jeżeli nie to jest szansa, że np. padł tylko przycisk, zmień wtedy (przy odłączonym od obudowy prądzie) kabelki za power i reset na płycie głównej i włącz resetem - jak to nic nie da - to niestety raczej tylko serwis.
Jak rozumiem komp nie pika (każdy bios ma różnego rodzaju informacje o uszkodzeniach za pomocą różnego rodzaju kombinacji piknięć).

26.12.2015 11:16
3
odpowiedz
daleko
10
Chorąży

Bardzo możliwe, że coś nie łączy. Podociskaj kable, kości pamięci, kartę graficzną. Czy przy włączaniu jest jakiś dźwięk? Powionien być jeden krótki sygnał. Możesz też uruchamiać z jedną kością pamięci, potem z drugą, bo usterka pamięci ma takie objawy.

http://active-comp.pl/bios.html

26.12.2015 11:20
4
odpowiedz
fenfir
192
Generał

Podaj więcej szczegółów, tak jak wyżej już wspomniano czy wiatraki startują, słychać jak dysk zaczyna pracować itp?.

Podaj specyfikację swojego komputera. Spróbuj podpiąć też komputer do innego monitora/telewizora bo może wysiadł ci ekran.

26.12.2015 12:13
ryder  wieczny palacz
5
odpowiedz
ryder wieczny palacz
81
miszczupiszczu

Wyjmij ram i włóż. Czasem mi tak odwala komputer i to pomaga.

26.12.2015 17:39
6
odpowiedz
ddkolecc
1
Junior

Wszystkie wiatraki chodzą, a co do wydawanych dźwięków to słychać tylko tyle że chodzi zasilacz, wszystko dociskałem i podpinałem już wielo krotnie

26.12.2015 17:41
7
odpowiedz
ddkolecc
1
Junior

I monitor działa sprawdzałem

26.12.2015 17:47
8
odpowiedz
Quen_NPC
19
Senator

Płyta główna siadła.

26.12.2015 18:22
9
odpowiedz
Nauddar_NPC
168
Legend

Przeczyść alkoholem gniazda na płycie głównej. Może jakaś drobina kurzu gdzieś się zagnieździła. Podobną sytuację miałem w moim starym kompie, tyle, że głośnik biosu pikał.

27.12.2015 15:22
SULIK
10
odpowiedz
SULIK
273
olewam zasady

czy monitor ma więcej niż jedno wejście ?
jeżeli tak, to może przełączyłeś się na inne - stąd black screen, ale z drugiej strony powinny zapalić się również diody na klawiaturze.

czy masz jakieś diody na płycie głównej i czy się świecą ?

czy wiatrak na cpu i gpu się kręci ?

jest szansa, że albo poszła płyta główna albo zasilanie.
Imho w tej sytuacji tylko diagnoza w serwisie.

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl