komputer jes włączony ale nie chce się włączyć
Witam mam taki problem z kompem że jak go włączam to jest tylko czarny ekran i myszka sie świeci ale nic poza tym wszystko jest podłączone jak należy .
Baterie biosu już wyciągałem i dale nic, prosiłbym o szybką odp. Z góry dziękuje.
PS. Jeżeli jest już taki temat to sory za spam.
po naciśnięciu power: wiatraki zaczynają się obracać na procku, karcie graficznej i zasilaczu ?
jeżeli nie to jest szansa, że np. padł tylko przycisk, zmień wtedy (przy odłączonym od obudowy prądzie) kabelki za power i reset na płycie głównej i włącz resetem - jak to nic nie da - to niestety raczej tylko serwis.
Jak rozumiem komp nie pika (każdy bios ma różnego rodzaju informacje o uszkodzeniach za pomocą różnego rodzaju kombinacji piknięć).
Bardzo możliwe, że coś nie łączy. Podociskaj kable, kości pamięci, kartę graficzną. Czy przy włączaniu jest jakiś dźwięk? Powionien być jeden krótki sygnał. Możesz też uruchamiać z jedną kością pamięci, potem z drugą, bo usterka pamięci ma takie objawy.
http://active-comp.pl/bios.html
Podaj więcej szczegółów, tak jak wyżej już wspomniano czy wiatraki startują, słychać jak dysk zaczyna pracować itp?.
Podaj specyfikację swojego komputera. Spróbuj podpiąć też komputer do innego monitora/telewizora bo może wysiadł ci ekran.
Wszystkie wiatraki chodzą, a co do wydawanych dźwięków to słychać tylko tyle że chodzi zasilacz, wszystko dociskałem i podpinałem już wielo krotnie
Przeczyść alkoholem gniazda na płycie głównej. Może jakaś drobina kurzu gdzieś się zagnieździła. Podobną sytuację miałem w moim starym kompie, tyle, że głośnik biosu pikał.
czy monitor ma więcej niż jedno wejście ?
jeżeli tak, to może przełączyłeś się na inne - stąd black screen, ale z drugiej strony powinny zapalić się również diody na klawiaturze.
czy masz jakieś diody na płycie głównej i czy się świecą ?
czy wiatrak na cpu i gpu się kręci ?
jest szansa, że albo poszła płyta główna albo zasilanie.
Imho w tej sytuacji tylko diagnoza w serwisie.