Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: komiksy - pytania laika

14.07.2012 17:31
1
el.kocyk
189
Legend

komiksy - pytania laika

witam
potrzebuje porady odnosnie komiksow, glownie chodzi mi o Batmana i Spidermana

w jakiej kolejnosci czytac? co warto a czego nie?

jakie inne serie o superbohaterach warto? czy jest cos sensownego po polsku czy zostaja oryginaly tylko? cos sensownego to dla mnie cala seria a nie np kilka przetlumaczyli a reszta nie wyszla w Polce...

jakie inne komiksy warto przeczytac?

14.07.2012 17:36
2
odpowiedz
zanonimizowany777435
34
Senator

100 naboi ( 100 bullets ) i Żywe Trupy ( The Walking Dead ) . To z zupełnie innych , nie związanych z superbohaterami. Oba są świetne , drugi wciąż kontynuowany , ale wiadomo , tematyki rozsiane , więc nie koniecznie będą ci pasować. Z tego co wiem TWD przetłumaczone jest tylko po części na polski , 100Bullets łyknąłem w oryginale. W kwesti pozostałych się nie wypowiadam , bo na razie się do panów w rajtuzach nie przekonałem , ale dużo dobrego słyszałem o Watchmanie , choć to taki antyhero bardziej...

14.07.2012 17:42
3
odpowiedz
el.kocyk
189
Legend

Ishimura12 - dzieki
o TWD slyszalem ze niezle, o drugim nigdy nic nie slyszalem, wiec sie przyjrze

a ja akurat obu tych "panow w rajtuzach" lubie od malego, bardzo kiedys lubilem animowanego spidermana, wiec z checia bym lyknal komisky, ale sie ciut gubie
amazing, ultimate, pewno jescze kilka innych odlamow jest...

wiki pewno powie co i jak,ale ja bym wolal opinie ludzi, ktorzy czytali

14.07.2012 17:44
yasiu
4
odpowiedz
yasiu
199
Legend

Jak już się dowiesz jaka kolejność, sprawdź aplikację comixology - i stronę. Ich apka na telefon sprawiła, że znów zachciało mi się na nim czytać komiksy - ceny zaczynają się od 99 centów za jeden numer.

14.07.2012 17:52
5
odpowiedz
el.kocyk
189
Legend

dzieki!

14.07.2012 18:18
6
odpowiedz
zanonimizowany829223
3
Generał

el.kocyk

da się taniej, szczególnie że ja komiksy wypożyczam, a za wypożyczenie nie powinno się przeciez płacić - biblioteki cały czas są darmowe (od razu po przeczytaniu kasuję).

Ja używam Comic Zeal - a ściągnięte komiksy na ipada wrzucam przez Wifi.

14.07.2012 18:23
7
odpowiedz
el.kocyk
189
Legend

oki, zdobycie komiksow nie jest az tak skomplikowane,ale co czytac?:)

14.07.2012 18:34
8
odpowiedz
zanonimizowany829223
3
Generał

Preacher
długo długo długo nic

Walking Dead jest niezłe, ja pościągałem trochę egzotyki, ale szczerze mówiąc jeszcze nie czytałem.

14.07.2012 19:07
Azerath
9
odpowiedz
Azerath
156
Senator

Ja też już jakiś czas temu postanowiłem, że zabiorę się za komiksy i będę je kolekcjonował. Akurat właśnie teraz zaczynam. Pewnie jutro będę zamawiał sobie Żywe Trupy, z którymi jestem na bieżąco dzięki dostępowi do internetu. Komiks jest tak dobry i tak bardzo przypadł mi do gustu, że muszę go mieć na swojej półce. Potem będę się brał za (pojedyncze albumy i serie) Sin City, Strażnicy, Hellblazer, V jak Vendetta, Y: Ostatni z mężczyzn, Batman - Zabójczy żart, Joker, Batman - Rok pierwszy, Kaznodzieja, Punisher, Spawn, 100 naboi, Prosto z piekła, Liga Niezwykłych Dżentelmenów i oczywiście 300. Pewnie gdy będę głębiej siedział w temacie, to dojdzie do tego parę nowych tytułów, ale raczej nie prędko, bo zebranie tych komiksów, które wymieniłem, trochę czasu mi zajmie. Batmana i Spider-Mana też chciałbym czytać, ale poza pojedynczymi albumami trudno mi się w tym połapać, więc zostawiłem sobie to na przyszłość. Może za parę lat nawet się doczekamy jakiejś tematycznej karczmy, gdzie bardziej orientujący się w temacie będą mogli takim laikom jak my pomóc.

14.07.2012 19:24
10
odpowiedz
zanonimizowany649929
35
Legend

Kajko i Kokosz & Asterix i Obelix

Serio.

14.07.2012 19:45
BioBuster
11
odpowiedz
BioBuster
52
Generał

Batmana tak na szybko, dla dorosłego _troszkę_ znającego universum polecam graphic novels.
Dark Knight Returns - Millera
Killing Joke - Moore'a
Arkham Asylum - Morrisona
Wszystkie 3 wyszły po polsku, ale DKR ma totalnie zrąbane tłumaczenie, szukaj oryginału, pozostałe nie wiem czy jest aż tak źle, ale też na pewno tańsze są oryginalne wydania.

Z komiksów ogólnie, ale nie superbohaterskich:

Mój autor numer jeden, to Alan Moore, którego w PL wyszło całkiem sporo, ale też pewnie niełatwo to zdobyć, między innymi: Strażnicy, Liga Niezwygłych Dżentelmenów, Zagubione dziewczęta, Prosto z piekła, V jak Vendetta. To są naprawdę wyjątkowe opowieści, niesamowicie skonstuowane i poprowadzone.

Inne doskonałe serie które wychodziły (i w większości nawet wyszły do końca) w PL:
Ellis Warren - Transmetropolitan (Pająk Jeruzalem rządzi i tę serię niestety w PL ubili)
Miller Frank - Sin City
Enis Garth - Preacher
Van Hamme Jean - Thorgal
Gaiman Neil - Sandman
Mignola Mike - Hellboy
Andreas - Rork (przy każdym chce mi się dopisać jak bardzo polecam, ale ten to już naprawdę bardzo bardzo)
Sakai Stan - Usagi Yojimbo
Endo Hiroki - Eden
Buchet Philippe - Armada

Forum: komiksy - pytania laika