witam
potrzebuje porady odnosnie komiksow, glownie chodzi mi o Batmana i Spidermana
w jakiej kolejnosci czytac? co warto a czego nie?
jakie inne serie o superbohaterach warto? czy jest cos sensownego po polsku czy zostaja oryginaly tylko? cos sensownego to dla mnie cala seria a nie np kilka przetlumaczyli a reszta nie wyszla w Polce...
jakie inne komiksy warto przeczytac?
100 naboi ( 100 bullets ) i Żywe Trupy ( The Walking Dead ) . To z zupełnie innych , nie związanych z superbohaterami. Oba są świetne , drugi wciąż kontynuowany , ale wiadomo , tematyki rozsiane , więc nie koniecznie będą ci pasować. Z tego co wiem TWD przetłumaczone jest tylko po części na polski , 100Bullets łyknąłem w oryginale. W kwesti pozostałych się nie wypowiadam , bo na razie się do panów w rajtuzach nie przekonałem , ale dużo dobrego słyszałem o Watchmanie , choć to taki antyhero bardziej...
Ishimura12 - dzieki
o TWD slyszalem ze niezle, o drugim nigdy nic nie slyszalem, wiec sie przyjrze
a ja akurat obu tych "panow w rajtuzach" lubie od malego, bardzo kiedys lubilem animowanego spidermana, wiec z checia bym lyknal komisky, ale sie ciut gubie
amazing, ultimate, pewno jescze kilka innych odlamow jest...
wiki pewno powie co i jak,ale ja bym wolal opinie ludzi, ktorzy czytali
Jak już się dowiesz jaka kolejność, sprawdź aplikację comixology - i stronę. Ich apka na telefon sprawiła, że znów zachciało mi się na nim czytać komiksy - ceny zaczynają się od 99 centów za jeden numer.
el.kocyk
da się taniej, szczególnie że ja komiksy wypożyczam, a za wypożyczenie nie powinno się przeciez płacić - biblioteki cały czas są darmowe (od razu po przeczytaniu kasuję).
Ja używam Comic Zeal - a ściągnięte komiksy na ipada wrzucam przez Wifi.
oki, zdobycie komiksow nie jest az tak skomplikowane,ale co czytac?:)
Preacher
długo długo długo nic
Walking Dead jest niezłe, ja pościągałem trochę egzotyki, ale szczerze mówiąc jeszcze nie czytałem.
Ja też już jakiś czas temu postanowiłem, że zabiorę się za komiksy i będę je kolekcjonował. Akurat właśnie teraz zaczynam. Pewnie jutro będę zamawiał sobie Żywe Trupy, z którymi jestem na bieżąco dzięki dostępowi do internetu. Komiks jest tak dobry i tak bardzo przypadł mi do gustu, że muszę go mieć na swojej półce. Potem będę się brał za (pojedyncze albumy i serie) Sin City, Strażnicy, Hellblazer, V jak Vendetta, Y: Ostatni z mężczyzn, Batman - Zabójczy żart, Joker, Batman - Rok pierwszy, Kaznodzieja, Punisher, Spawn, 100 naboi, Prosto z piekła, Liga Niezwykłych Dżentelmenów i oczywiście 300. Pewnie gdy będę głębiej siedział w temacie, to dojdzie do tego parę nowych tytułów, ale raczej nie prędko, bo zebranie tych komiksów, które wymieniłem, trochę czasu mi zajmie. Batmana i Spider-Mana też chciałbym czytać, ale poza pojedynczymi albumami trudno mi się w tym połapać, więc zostawiłem sobie to na przyszłość. Może za parę lat nawet się doczekamy jakiejś tematycznej karczmy, gdzie bardziej orientujący się w temacie będą mogli takim laikom jak my pomóc.
Kajko i Kokosz & Asterix i Obelix
Serio.
Batmana tak na szybko, dla dorosłego _troszkę_ znającego universum polecam graphic novels.
Dark Knight Returns - Millera
Killing Joke - Moore'a
Arkham Asylum - Morrisona
Wszystkie 3 wyszły po polsku, ale DKR ma totalnie zrąbane tłumaczenie, szukaj oryginału, pozostałe nie wiem czy jest aż tak źle, ale też na pewno tańsze są oryginalne wydania.
Z komiksów ogólnie, ale nie superbohaterskich:
Mój autor numer jeden, to Alan Moore, którego w PL wyszło całkiem sporo, ale też pewnie niełatwo to zdobyć, między innymi: Strażnicy, Liga Niezwygłych Dżentelmenów, Zagubione dziewczęta, Prosto z piekła, V jak Vendetta. To są naprawdę wyjątkowe opowieści, niesamowicie skonstuowane i poprowadzone.
Inne doskonałe serie które wychodziły (i w większości nawet wyszły do końca) w PL:
Ellis Warren - Transmetropolitan (Pająk Jeruzalem rządzi i tę serię niestety w PL ubili)
Miller Frank - Sin City
Enis Garth - Preacher
Van Hamme Jean - Thorgal
Gaiman Neil - Sandman
Mignola Mike - Hellboy
Andreas - Rork (przy każdym chce mi się dopisać jak bardzo polecam, ale ten to już naprawdę bardzo bardzo)
Sakai Stan - Usagi Yojimbo
Endo Hiroki - Eden
Buchet Philippe - Armada