Adres IP, w porównaniu do korzystania z Wifi to żadna identyfikacja... Bo po adresie IP Google nie sprawdzi gdzie mieszkasz. A po identyfikatorze sieci Wifi już tak. Wystarczy że ktoś kilka razy przejdzie z smartphonem z Usługami Google (99% smartphoneów w Polsce).
Nie trzeba do tego jakiejś technologii kosmicznej, wystarczy smartphone, który odczyta pozycje w której jest i identyfikator sieci.
Oczywiście część osób i tak się samemu sprzedaje z tożsamości i wszystkich danych odnośnie zamieszkania, przeglądanych rzeczy itp. ale nawet jak będziesz super ostrożny w tej kwestii, to Wifi Cie sprzeda.
Czyli chcecie mi powiedzieć że sąsiedzi, których wifi przechodzi mi przez ściany mogą widzieć mój codzienny gooning?
Po co teraz przeprowadzali badanie jak to już przebadano lata temu? Chyba nawet na GOLu już o tym pisaliście w zeszłej dekadzie. Youtuberzy nawet pokazywali swoje wizualizacje z Wifi i sterowanie smart domem za pomocą gestów ręką.
Widać trochę jestem nie na bieżąco. Jak ostatni raz o tym czytałem, to tylko przy użyciu Wi-Fi dało się wykryć czy ktoś przebywa w pomieszczeniu i w którym miejscu, ale o identyfikacji osób mowy nie było.