Komentarze do wiadomości: „Zostałam niewłaściwie zrozumiana”. Olga Tokarczuk wyjaśnia, jak naprawdę korzysta z AI

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
21.05.2026 13:54
Felipe
😂
2
14
odpowiedz
Felipe
27
Messiah

Tak, tak oczywiście. Ludzie się wkurzyli i zaczęli krytykować to teraz będzie mydlić oczy, że jednak źle ją zrozumieli, albo co innego miała na myśli.

21.05.2026 13:52
Pshemeck
1
13
odpowiedz
Pshemeck
64
Semper Invicta

Tokarczuk całe życie mało kto rozumie. Wiecie, za głupi jesteśmy, by pojąć to, co chce nam przekazać jakże zacna noblistka.
Ta baba odkleiła się dawno temu. Jej już nie tyle pociąg, co peron odjechał.

21.05.2026 14:27
KymJonEst
5
9
odpowiedz
1 odpowiedź
KymJonEst
13
Centurion

Czy to ta sama co wzięła społeczną kasę na delewoperkę grową? Jeżeli tak to ja się pytam gdzie te gry i gdzie kasa?

21.05.2026 14:02
Wronski
3
8
odpowiedz
1 odpowiedź
Wronski
40
Senator

To jest tak zalosne tlumacznie, ze nie wiem jak trzeba byc naiwnym zeby jej wierzyc...

21.05.2026 13:52
Pshemeck
1
13
odpowiedz
Pshemeck
64
Semper Invicta

Tokarczuk całe życie mało kto rozumie. Wiecie, za głupi jesteśmy, by pojąć to, co chce nam przekazać jakże zacna noblistka.
Ta baba odkleiła się dawno temu. Jej już nie tyle pociąg, co peron odjechał.

21.05.2026 21:57
cenzura
1.1
odpowiedz
cenzura
63
Konsul

Pshemeck Ufam, iż jest to sarkazm

21.05.2026 13:54
Felipe
😂
2
14
odpowiedz
Felipe
27
Messiah

Tak, tak oczywiście. Ludzie się wkurzyli i zaczęli krytykować to teraz będzie mydlić oczy, że jednak źle ją zrozumieli, albo co innego miała na myśli.

21.05.2026 14:02
Wronski
3
8
odpowiedz
1 odpowiedź
Wronski
40
Senator

To jest tak zalosne tlumacznie, ze nie wiem jak trzeba byc naiwnym zeby jej wierzyc...

21.05.2026 21:57
cenzura
3.1
1
odpowiedz
cenzura
63
Konsul

Wronski Niektórzy mają wyznawców...

21.05.2026 14:05
Wrzesień
4
2
odpowiedz
Wrzesień
81
Idiot Doom Spiral

kochana, jak mogłybyśmy to pięknie rozwinąć?
Nie wiem jak to można niewłaściwie zrozumieć.

21.05.2026 14:27
KymJonEst
5
9
odpowiedz
1 odpowiedź
KymJonEst
13
Centurion

Czy to ta sama co wzięła społeczną kasę na delewoperkę grową? Jeżeli tak to ja się pytam gdzie te gry i gdzie kasa?

21.05.2026 20:49
5.1
1
odpowiedz
Ryokosha
101
Legend

KymJonEst nie, nie wzięła kasy na grę. Poczytaj więcej niż kwejka czy jbzd za nim głupoty napiszesz.

21.05.2026 15:10
Soulcatcher
6
4
odpowiedz
16 odpowiedzi
Soulcatcher
293
Crimson Desert

Premium VIP

Olga Tokarczuk jest super i jest unikalna. A w Polsce im ktoś jest bardziej unikalny a jeszcze odnosi sukcesy na świecie, to naszym narodowym obowiązkiem jest zgnojenie go do poziomu pijaczka spod budki z piwem. No bo przecież nie może tak być że kobieta jest uwielbiana na całym świecie za swoją literaturę, my polacy na to nie pozwolimy. I to że nie czytamy książek i nic nie wiemy o ich pisaniu nie będzie dla nas przeszkodą.
"chłop uderzył pięścią w stół"  🖕

post wyedytowany przez Soulcatcher 2026-05-21 15:10:54
21.05.2026 16:05
😂
6.1
6
odpowiedz
JakisChlop
20
Centurion

Soulcatcher już nie przesadzaj, bo się odklejasz 😅 Emocjonujesz się, jak po zerwaniu z pierwszą dziewczyną xD

post wyedytowany przez JakisChlop 2026-05-21 16:07:45
21.05.2026 16:42
Marder
6.2
4
odpowiedz
Marder
275
Senator

Soulcatcher Nie broń nie broń bo sama się kobita podłożyła. Nigdy nie czytałem żadnej jej książki i nie interesuje mnie czy jest noblistką czy nie. Jako pisarka palnęła o jedno zdanie za dużo i teraz są tego konsekwencje. Chciałbyś czytać G.G Martina wiedząc że od drugiego tomu to już AI pisało scenariusz?

21.05.2026 16:43
Soulcatcher
😂
6.3
odpowiedz
Soulcatcher
293
Crimson Desert

Premium VIP

JakisChlop oczywiście zapomniałem o kolejnej narodowej właściwości, jak nie wiesz co napisać to zaatakuj swojego rozmówcę, najlepiej personalnie.
Nie odklejam się bo nie byłem do niczego przyklejony.
Bawi mnie strach samczyków przed kobietami, które są niezależne, perfekcyjne w tym co robią, i w dodatku znają tyle trudnych i intelektualnych słów które wprowadzają w głowach maluczkich tyle zamieszania. To jest po prostu nie do zniesienia, że ona ma sławę, masę kasy i może mieć głęboko w nosie prostaczków, bo oni i tak jej książek nie kupią. To jest takie słodkie, ona nawet w Polsce nie mieszka, mieszka tam gdzie ludzie potrafią docenić jej pracę. Ja ją podziwiam, nawet jak nie zawsze się z nią zgadzam. A to że interesuje się nowoczesnymi technologiami to kolejny duży plus i świadczy tylko o szerokich horyzontach.

A z tą dziewczyną też mi przygadałeś. Naprawdę zerwanie z dziewczyną jest dla ciebie wyznacznikiem poziomu emocji? Och to jeszcze dużo życia przed tobą.

21.05.2026 17:09
Soulcatcher
6.4
3
odpowiedz
Soulcatcher
293
Crimson Desert

Premium VIP

Marder  poruszyłeś ciekawy temat. Akurat Martin od dawna używa przy pisaniu AI. Mam ogólnie mocne wrażenie że wszyscy współcześni pisarze używają AI podczas pisania. Ale nie w taki sposób jak jest to w stanie ogarnąć uczeń generujący wypracowanie w AI. 

Narzędzia AI dają ogromną kontrolę nad tekstem, jego spójnością, rytmem, kontekstami, przypisami, odwołaniami kulturowymi, poprawnością faktów historycznych i dziesiątkami innych rzeczy których i tak nie zrozumiemy bo nie jesteśmy popularnymi pisarzami.

Ja gdybym pisał tak rozbudowane powieści co Martin lub Tokarczuk na 100% dał bym to do przeczytania wszystkim agentom AI, bo miałbym dziesiątki pytań. Np. Czy nie popełniam plagiatu.

a np. tłumaczenia, myślisz że Martin czyta swoje książki po Japońsku? AI jest idealne do porównania czy wersje mają podobny klimat i wiele innych aspektów. 

Naprawdę jest mnóstwo super zastosowań AI przy redakcji książki.

I oczywiście tą pracę do tej pory wykonywali ludzie. Martin ma chyba 10 redaktorów, a AI jest po prostu 11.

Sugestia że Tokarczuk mogła by zlecać pisanie nowej książki botowi AI, może się zrodzić tylko w głowach ludzi którzy nigdy jej książek nie przeczytali. One są wyjątkowe po wieloma względami, za to dostała nagrody. 

Co nie zmienia faktu że rynek wydawniczy jest zawalony makulaturą napisaną przez AI.

A co do samej Tokarczuk to cała nagonka trwa od lat, bo jest niezależna, jest feministką i porusza w swoich książkach trudne tematy.

I na koniec, nie lubię książek Tokarczuk, mam inny gust i wrażliwość, co nie zmienia faktu że są niesamowicie wyjątkowo dobre.

21.05.2026 18:39
6.5
2
odpowiedz
JakisChlop
20
Centurion

Soulcatcher ktoś czyta te 'twoje' elaboraty, które ci bot wysmażył? 🤣

post wyedytowany przez JakisChlop 2026-05-21 18:39:55
21.05.2026 19:11
Wrzesień
6.6
1
odpowiedz
Wrzesień
81
Idiot Doom Spiral

Soulcatcher 
Ale przecież nikt nie ma problemu z tym, że wykorzystuje AI jako narzędzie edytorskie. Kontrowersje dotyczą tego jednego zdania, o którym jest artykuł: 
Często wprost rzucam maszynie pomysł do analizy z prośbą: „Kochana, jak mogłybyśmy to pięknie rozwinąć?”
Tego nie można zinterpretować inaczej niż przyznanie, że wykorzystuje się AI przy tworzeniu książki na poziomie fabularnym. I nie ma nic dziwnego, że tak wielu ludziom się to nie spodobało. Rozwijanie historii to jest coś, co powinno zależeć od kreatywności pisarza, a nie od podpowiedzi komputera, który skompiluje ci jakiś pomysł na podstawie tych wszystkich danych, które "przerobił" w procesie uczenia.
Tego większość czytelników oczekuje kupując książkę. Kiedy zawodowy pisarz (a zwłaszcza taki, któremu przyznano nagrodę nobla) twierdzi coś takiego, to oczywiste, że musiało się to spotkać z podobną reakcją. I słusznie.

21.05.2026 19:19
Soulcatcher
6.7
2
odpowiedz
Soulcatcher
293
Crimson Desert

Premium VIP

JakisChlop piszę je głównie dla siebie :) a zresztą wiesz, napisałem na tym forum ponad 30 000 postów zanim AI przejęło władzę nad twoim pokoleniem i nigdy nie narzekałem na brak odzewu :) nie musisz czytać jak za trudno, nie obrażam się.

Co do AI to korzystam z niej bardzo dużo, nie na forum, ale na moim serwisie, gdzie zrobiłem sobie słodkiego bota piszącego wielkomiejską odmianą amerykańskiego dla graczy i wychodzi super, bardzo mi się to podoba.

21.05.2026 19:29
Marder
6.8
odpowiedz
Marder
275
Senator

Soulcatcher podaj żródło gdzie Martin powiedział że AI pisze za niego fabułę czy wymyśla "co będzie dalej" bo tak to możemy dyskutować do usranej śmierci.

21.05.2026 20:05
6.9
odpowiedz
trumpf
17
Generał

Soulcatcher jedziemy_do_gestochowy też jest unikalny.

21.05.2026 20:25
Soulcatcher
6.10
odpowiedz
Soulcatcher
293
Crimson Desert

Premium VIP

trumpf ha trafiłeś w sedno. 

Czy uważasz że jakikolwiek chat był by w stanie wymyślić historię i narrację Gestochowy?

21.05.2026 20:32
Soulcatcher
6.11
1
odpowiedz
Soulcatcher
293
Crimson Desert

Premium VIP

Marder to trudne, pisałem przez 15 minut żeby powiedzieć ci że nie chodzi o pisanie tylko o redakcję tekstu, a ty każesz mi dać przykład tego że AI wymyśla co będzie dalej.
Myślę że Martin jest autorem swoich historii i nie potrzebuje do tego AI, ale myślę również że jak wszyscy korzysta z AI.

21.05.2026 20:32
6.12
1
odpowiedz
JakisChlop
20
Centurion

Soulcatcher no, to widzę, że jesteś wyjadaczem, ale jedyne czego ci zazdroszczę, to wolnego czasu, skoro masz go tyle, żeby się tak agresywnie udzielać i mieć konto konto od ponad 25 lat 🤣 Aż trochę boję się spytać ile masz lat w prawdziwym życiu 😅

21.05.2026 20:55
Soulcatcher
6.13
odpowiedz
Soulcatcher
293
Crimson Desert

Premium VIP

Wrzesień w zasadzie zgadzam się z tobą bo masz rację. Cieszy mnie również że piszesz na temat i nie hejtujesz bo inni hejtują.

Dla mnie to nie jest problem, pisarze od zawsze rozmawiali ze swoimi muzami, asystentami, redaktorami nad rozwojem fabuły, szukali pomysłów wszędzie. Teraz będą pewnie robili to przez AI.

Gdyby Tokarczuk rzeczywiście tworzyła fabułę za pomocą AI to z pewnością by się do tego nie przyznawała. Myślę że jak często to robi chciała zabłysnąć i tak jej się powiedziało. a nawet jak to zrobiła to bardziej przez ciekawość niż z potrzeby.

Zresztą rozmowa jest o tyle jałowa że za 2 - 3 lata wszystko będzie z AI, filmy, książki, muzyka itd.

21.05.2026 21:11
Marder
6.14
odpowiedz
Marder
275
Senator

Soulcatcher  To po co wrzucasz do dyskusji przykład Martina? Kolega Ci już wyżej napisał w jaki sposób wykorzystuje AI Tokarczuk bo sama o tym mówi. I nie ma to nic wspólnego z reedycją tekstu czy sprawdzaniem faktów typu czy główny bohater Adolf mógł poruszać się po niemieckich drogach Mercedesem 770 w roku 1914.

post wyedytowany przez Marder 2026-05-21 21:12:06
21.05.2026 21:55
cenzura
6.15
1
odpowiedz
cenzura
63
Konsul

Soulcatcher Co ty bredzisz chłopaczku?

21.05.2026 23:11
Wrzesień
6.16
1
odpowiedz
Wrzesień
81
Idiot Doom Spiral

Soulcatcher
pisarze od zawsze rozmawiali ze swoimi muzami, asystentami, redaktorami nad rozwojem fabuły, szukali pomysłów wszędzie. Teraz będą pewnie robili to przez AI
Ale to nie jest to samo. Inspiracja to jest naturalny proces, wymaga uruchomienia wyobraźni, jest tam też zwykle jakaś przypadkowość. AI poda ci pomysł, który jest wypadkową algorytmów, przerobioną wariacją czegoś, co ktoś już stworzył wcześniej. Nawet zakładając, że wszystko już było i dziś ciężko autorowi wpaść na pomysł, którego nikt jeszcze nie wykorzystał, to wciąż inspiracja, która wyjdzie na zasadzie naturalnych procesów myślowych będzie lepiej odbierana, niż pytanie się programu jak pociągnąć temat dalej. 

Gdyby Tokarczuk rzeczywiście tworzyła fabułę za pomocą AI to z pewnością by się do tego nie przyznawała
 No myślę, że właśnie to zrobiła. Oczywiście trochę przypadkowo, ale to zdanie jest na tyle specyficzne i dokładne, że ciężko nazwać to przejęzyczeniem. I nawet jeśli "tylko" prosi AI, żeby rozwijało jej autorskie pomysły, to wciąż jest to kontrowersyjne. Ja raczej bym nie kupił książki, o której wiem, że była tworzona w ten sposób. 

Zresztą rozmowa jest o tyle jałowa że za 2 - 3 lata wszystko będzie z AI, filmy, książki, muzyka itd 
To akurat będzie zależało od tego jak bardzo ludzie będą to akceptować. Ja myślę, że jeszcze nie wszystko stracone. Dlatego osobiście cieszę się np z tego jak gracze domagają się od producentów gier informacji o tym jak i do czego wykorzystują AI. Może (niestety tylko "może") dzięki temu to nasze giereczkowo dłużej utrzyma się nie będąc zalewany przez ten slop, który widać wszędzie indziej.

post wyedytowany przez Wrzesień 2026-05-21 23:12:23
21.05.2026 15:25
7
4
odpowiedz
katai-iwa
71
Legend

Na jej miejscu siedziałbym cicho, ale widać ona jest za mądra na taki pomysł.

21.05.2026 16:53
KymJonEst
8
3
odpowiedz
KymJonEst
13
Centurion

Oddaj kasę.

21.05.2026 19:45
Gandohar
9
1
odpowiedz
1 odpowiedź
Gandohar
36
Pretorianin

Śmiesznie jest obserwować, jak jakaś tam pisarka wywołuje u ludzi tyle nienawiści i wściekłości. Wystarczy, że tylko usta otworzy, a niektórzy od razu szału dostają 😂

21.05.2026 20:08
9.1
odpowiedz
trumpf
17
Generał

Gandohar myślę że główną przyczyną są oprawki okularów.

to jest praktycznie taki sam alert jak flagi przy nicku na twitterku

21.05.2026 20:57
10
2
odpowiedz
Ryokosha
101
Legend

To przekonanie o tym że za Tokarczuk pisze AI na nieszczęście świadczy o tym jak na niskim poziomie stoi w Polsce czytelnictwo. Wystarczy przeczytać chociaż jedną jej powieść żeby wiedzieć że prędzej AI się zesra niż napisze coś takiego. W ogóle ta wiara w to że AI może zastąpić porządnych pisarzy, malarzy czy kompozytorów jest śmieszna. Swoją drogą nazywanie chatów czy sremini sztuczną inteligencją też jest śmieszne, bo to na razie bardziej skomplikowane algorytmy nie mające nic wspólnego ze sztuczną inteligencją.

21.05.2026 21:54
cenzura
11
2
odpowiedz
cenzura
63
Konsul

Czesław Miłosz to zasługiwał na Nobla, a nie ...

22.05.2026 00:51
WolfDale
12
odpowiedz
WolfDale
98
~sv_cheats 1

Już za późno, bo jak mówiło się w podstawówce pierwsze słowo do dziennika, a drugie do śmietnika! 🤪

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl