Komentarze do wiadomości: Zadziwiający poziom detali w grze akcji RPG. Nowy materiał z Crimson Desert pokazuje otwarty świat, który tętni życiem

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
12.02.2026 14:41
1
8
odpowiedz
MewsoNs
84
Generał

Czytałem o tej grze, a teraz 1 raz obejrzałem filmik. Odbiór sporo na plus choć nie wszystko mi zagrało: świat, grafika, animacje są super, ale czemu oni zawsze muszą po azjatycku robić latającą walkę i poruszanie się niczym jakieś piórko? Nie rozumieją, że to "latane azjatyckie kino" w oczach zachodu bardzo traci w odbiorze gry i sprowadza ją do typu gry niepoważnej. To trochę jak z filmami, taki kungfu szał, choć jest niezłym kinem rozrywkowym, to kompletnie niepoważnym, natomiast całkowicie inny odbiór ma Ip Man, jest zdecydowanie bardziej dojrzały. Tutaj mam podobne wrażenia, a wcześniej w Where winds meet, te podskoki i latające wręcz postacie kompletnie mnie odrzuciły. To nie kurcze overwatch, czy apex legends. Patrząc na resztę opraw jawi się miano gry nieco doroślejszej niż dobrze znane nam azjatyckie "hu-ha", szkoda aby zburzyła to przesadnie ufantazjowana walka.

post wyedytowany przez MewsoNs 2026-02-12 14:44:22
12.02.2026 14:45
1.1
2
LokalnyRzezimieszek
15
Generał

MewsoNs Crimson Deserty daleko do tego o czym mówisz, jak i do tego co porównujesz. 
Jeśli by tak było, to samo można by napisać o ok 90% slasherach, w tym Devil May Cry ;) 

Inna sprawa, to gra to FANTASY a nie symulator. 
Ogranij.

12.02.2026 18:25
1.2
MewsoNs
84
Generał

Czy Mówimy o tej samej grze ? Przecież połowa pokazanej na filmie walki, to wskakiwanie z 30 m we wrogów nierzadko robiąc "bum" niczym jakieś uderzenie meteoru, nie uważasz, że to trochę przesadzone- wręcz komiczne ? Dalej - napisałeś o slasherach choć to bez sensu. To nie gra o super zbawcy świata ( jak właśnie zazwyczaj bywa w H&s itp. grach ), tylko CS określa się grą RPG, widzisz różnicę ? To nie jest typ gry niczym God of War, bo tam będąc postacią z tak nakreśloną historią jak najbardziej można wykonywać takie ewolucje - po prostu to pasuje. Myśl co chcesz, ale osobiście mi ( i chyba nie tylko ) strasznie psuje klimat świata i gry taki sposób poruszania się. RPG- zwiedzanie, poznawanie świata, rozwój bohatera, a nie latające ewolucje superherosem, naprawdę Ci się to nie gryzie, nawet uwzględniając, że gra ma w sobie elementy fantasy ?

post wyedytowany przez MewsoNs 2026-02-12 18:30:45
12.02.2026 19:07
Ali Wlaborg
1.3
Ali Wlaborg
98
Mordęga

MewsoNs tam po prostu nie ma fizyki ani grawitacji, wielkoludy ruszają sie tak samo jak krasnoludy, jakby nie czuli wagi własnego ciała a co dopiero w zbroi

12.02.2026 19:28
Araneus357
1.4
2
Araneus357
62
Scourge of Hell

MewsoNs
Crimson Desert to nawet nie RPG, twórcy od lat powtarzają, że to gra akcji w otwartym świecie. Portale growe uczepiły się tej łatki przez co wprowadzają ludzi w błąd.

12.02.2026 22:06
guitarzero
1.5
guitarzero
28
Konsul

To jest właśnie jedna z rzeczy które bardzo negatywnie mnie nastawiają wobec tej gry. Pierwsze trailery były cudownie przyziemne, walka stonowana, osobista, teraz to już dosłownie latający cyrk, gdzie wywalamy w powietrze tuzin wrogów a potem uciekamy niczym Spidey linką, by na końcu poszybować jako jakaś szmata. Mam wrażenie, że fabuła będzie totalnie kontekstowa i będziemy często - gęsto bawili w odbijanie fortów, twierdz i regionów, przerywane jeżdżeniem po świecie, gotowaniem i łapaniem rybek.

post wyedytowany przez guitarzero 2026-02-12 22:06:50
12.02.2026 23:44
prawdziwy
1.6
1
prawdziwy
36
Konsul

MewsoNs pisz za siebie, u mnie nic nie straciło, wręcz większość youtuba , reddit jest na tak.

12.02.2026 16:12
Persecuted
2
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
Persecuted
164
Adeptus Mechanicus

Cudnie ta gra wygląda, aż niesamowite ile warstw i mechanik chciało im się zaimplementować (co jednocześnie budzi obawy, że ilość może być kosztem jakości...), ale 2 rzeczy mnie martwią:
1. Walka. Też nie przepadam za tym azjatyckim stylem pełnym akrobatyki, migoczących światełek i ekstensywnych efektów cząsteczkowych. Gdy cała gra ma azjatycki sznyt i wygląda na osadzoną w Chinach czy Japonii (jak np. Wo Long, Nioh czy Wukong), to jeszcze ujdzie, ale mieszanie azjatyckiej ekspresji i europejskiego średniowiecza mi się gryzie :/.
2. Wielu grywalnych bohaterów. Z zapowiedzi twórców wynika, że najpierw gramy jako koleś, a potem odblokowujemy jeszcze orka(?) i babkę. Przy czym to nie są "postaci poboczne", jak Ciri w Wiedźminie 3 czy Kobieta Kot w Arkham City. To pełnoprawni bohaterowie, których można customizować i levelować, i którzy mają własny gear. Jednocześnie, to nie jest gra drużynowa, tylko gramy nimi naprzemiennie...? To jest narzucone, czy coś w stylu GTA V? Ta koncepcja wydaje się być dosyć dziwna, niespotykana w grach tego typu i może strasznie psuć immersjsę. Wolałbym jednego bohatera / bohaterkę i edytor postaci.

post wyedytowany przez Persecuted 2026-02-12 16:16:49
12.02.2026 17:02
zielele
2.1
1
zielele
165
Legend

ja to rozumiem tak, ze glowny bohater jest jeden, a te dwie poboczne postaci maja swoje zadania do wykonania spoza watku glownego, tj. osobne zadania poboczne, jakies aktywnosci, itd.

watek glowny jest ograniczony tylko do Kliffa.

12.02.2026 18:04
Persecuted
2.2
Persecuted
164
Adeptus Mechanicus

Nawet jeżeli, to nadal będą odgrywać rolę większą, niż "wstawki" na 15 minut. Ja nie mam nic przeciwko tym bohaterom jako takim, super by było, gdyby całość dało się ukończyć w skórze tylko jednego z nich, od początku do końca, ale tutaj może być trochę dziwnie. Chcesz ukończyć grę w 100%, to musisz wskakiwać w skórę innych postaci, nie wiadomo na jak długo i jak często. W takim RDR2 było to zrobione bardzo naturalnie, ale mam obawy, że tutaj wyjdzie inaczej.

post wyedytowany przez Persecuted 2026-02-12 21:52:58
12.02.2026 19:42
2.3
Probitas
11
Chorąży

Persecuted Co do 1. Zapewne będzie można walczyć bez tych akrobacji. Tylko może być trudniej :P A efekty cząsteczkowe będzie można wyłączyć.

12.02.2026 17:44
Szlugi12
3
2
odpowiedz
6 odpowiedzi
Szlugi12
130
BABYMETAL

Via Tenor

Do listy życzeń dodane, bo wstępnie wygląda ciekawie, ale zobaczymy finalnie co z tego wyjdzie, na pewno zasada najważniejsza: ->

12.02.2026 18:08
3.1
1
user71255718bd
7
Junior

Szlugi12 Nawet jeśli nie wszystko się uda, to myślę, że i tak będzie warto wypróbować, choćby z ciekawości. 250 zeta to nie taki pieniądz, żeby się było trzeba specjalnie zastanawiać.

12.02.2026 18:27
3.2
MewsoNs
84
Generał

250 ? Na steamie 299, chyba, że gdzieś jeszcze jest dystrybucja.

12.02.2026 19:13
Soulcatcher
3.3
1
Soulcatcher
290
Crimson Desert

Premium VIP

Ja już zrobiłem preorder bo to będzie najfajniejsza gra kilku miesięcy, a może nawet do nowego GTA

12.02.2026 20:06
3.4
1
user71255718bd
7
Junior

MewsoNs Pudełko na PS5 jest po 249.

12.02.2026 20:31
3.5
DarkPictures
18
Chorąży

MewsoNs Tak 255 tyle dałem za grę crimsom desert w stelbooku oby do premiery kupiłem też sobie w preorderze oczywiście resident evil requiem na ps 5 nie mogę się już doczekać tych gierek no i będzie ogrywany też przeze mnie Sleeping dogs definitive edition i final fantasy twin pack na urodziny dostanę te gry pozdro Anime Dziewczynki najlepsze anime forever.

12.02.2026 21:43
3.6
MewsoNs
84
Generał

Aha to na konsolę cena jest. Dziwne, że taniej na konsoli niż PC. Zawsze było odwrotnie.

12.02.2026 19:39
4
1
odpowiedz
Probitas
11
Chorąży

Ta gra wygląda wręcz cudownie. Tyle rzeczy do robienia *_* Żeby tylko jeszcze fabularnie dowieźli, zwłaszcza w questach pobocznych, nie oszukujmy się, ale to one często nadają charakter grze (Wiedźmin, Skyrim)

12.02.2026 20:35
😍
5
odpowiedz
DarkPictures
18
Chorąży

Nie mogę się już doczekać premiery Crimsom Desert i Resident Evil Requiem oczywiście preordery zamówiłem na ps 5 Crimsom Desert w stelbooku obowiązkowo Anime Forever coś czuję że będą to najlepsze gry stworzone w 2026 roku jeszcze wyjdą dobre gry Gothic Remake, GTA 6, tomb raider i Wolverine ależ się jaram pozdrawiam.

12.02.2026 23:01
MatheoQbinho
😉
6
odpowiedz
MatheoQbinho
5
Centurion

Ciekawe dlaczego nie pokazali żadnego zadania fabularnego.

Nie wiem choć się domyślam :D

Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl