Komentarze do wiadomości: Wystarczyło wspomnienie o wsparciu kontrolera dla WoW-a, by fanów dopadł strach o przyszłość popularnego MMO

Forum Gry MMO
Dodaj komentarz
02.04.2026 14:47
1
odpowiedz
Nomis
80
Pretorianin

Z jednej strony rzeczywiście WoW na konsole byłby trochę problematyczny by ustawić też pod ludzi co grają na PC. Jednak myślę,że jest złoty środek - osobna wersja ( UI etc.) na konsole i po prostu konsolowcy by nie mogli grać z PCtowcami ( tak jak np.jest w Overwatch - nie mogą grać razem w grach rankingowych). Skąd taki wniosek? Nie oszukujmy się - ile by kasy zyskali na rynku konsolowym?Więc dostosowanie sterowania pod pady i zrobienie kilku serwerów tylko dla konsolowców to pewnie nie wielka cena za zyskanie takiego rynku i dużych zysków z tego tytułu. Oczywiście to tylko moje zdanie. Przepraszam jeśli kogoś nim uraziłem. Pozdrawiam : )

post wyedytowany przez Nomis 2026-04-02 14:49:04
02.04.2026 15:10
Bierzgal
1.1
1
Bierzgal
143
Konsul

Nomis Odseparowanie graczy PCtowych od konsolowych to chyba najgorsze co mogliby zrobić. Ludzie chcą grać ze swoimi znajomymi. Nie ma praktycznie żadnego powodu by kroić społeczeństwo graczy na pół. 

FF14 ma controller support odkąd istnieje i gracze na padach rajdują najtrudniejszy content bez najmniejszego problemu bez addonów (które są w grze zakazane dla wszystkich). Ultimate'y w FF są trudniejsze niż Mythiki a niejedna klasa z Finala jest dużo bardziej skomplikowana niż większość tych z WoWa. Więc tutaj nie ma się czego bać. Gracze PC nic tu nie tracą a jeśli gra będzie zmieniać się pod to by odejść od użytkowania addonów to tylko dobrze (to zawsze był straszny rak i dziwne, że już dawno tego nie wykorzeniono).

02.04.2026 15:25
2
odpowiedz
Darek1785
7
Konsul

Bez sensu skoro nowy Xbox ma być PC-tem to po prostu podepnie się myszkę i klawiaturę.

02.04.2026 15:26
Tal_Rascha
3
odpowiedz
Tal_Rascha
224
Valhalla calling me

Premium VIP

Już teraz można wygodnie grac w WoWa na padzie dzięki addonowi ConsolePort, ja tak gram na SteamDecku. Całość wymaga poświęcenia nieco czasu na ułożenie spelli i wyrobienia pamięci mięśniowej na nowo ale jest to możliwe i przyjemne. Co prawda nie gram już od lat na żadnym sensownym poziomie, ale na SteamDecku bez problemu raidowałem na poziomie heroic, robiłem mythici w okolicach +10 czy Delvesy na najwyższym.

post wyedytowany przez Tal_Rascha 2026-04-02 15:26:37
Forum Forum Gry MMO
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl