To będzie świetne RPG. Potrzeba tylko czasu. Gra pokroju BG3 zdarza się jednak raz na dekadę, dlatego trzeba nieco stonować oczekiwania.
Zapowiada się nieźle. Pomijając żale na kreator postaci, to gierka prezentuje się całkiem dobrze. Masa pracy przed twórcami - to jasne, ale fundament wydaje się solidny. Level cap jest bardzo niski (4), brakuje sporo klas i ras znanych z DnD - mam nadzieję, że dodadzą je w ramach "podstawki", a nie płatnych DLC (jak to było w części 1szej).
Ma być 12 klas i przynajmniej 3 podklasy dla każdej. Ras też trochę dojdzie, ale trzeba pamiętać, że D&D 5.5 wywaliło półelfy i półorków. Kiedyś była ankieta czy mają być na starych zasadach jak w jedynce, czy bez nich czy na nowych zasadach, czyli mechanicznie wybierasz np. elfa albo człowieka tylko dostosowujesz sobie cechy wyglądu by odzwierciedlał mieszańca.
Zapowiada się naprawdę solidny RPG. Pograłem trochę i mocno polecam. Jak na wczesny dostęp naprawdę sztos. Ludzie już czasem nie wiem czego oczekują po wczesnym dostępie. Tak jakbym Baludra oceniał 5 lat temu gdy wychodził i tylko 1 akt był dostępny.
Co do kreatora faktycznie te wstępnie generowane postacie potrafią być zniewieściałe, ale jak się pobawi opcjami, to szybko osiągnie się męskiego mężczyznę. Ja lubię się bawić w kreatorach, więc szybko go rozpracowałem.
Malutkie studio Indie może dodać polskie napisy do ich kolejnej gry RPG a wielkie studio owlcat games z ponad 400 pracownikami i dużo większymi zyskami nadal ma z tym problem XD