Komentarze do gry: Wipeout 3 (1999)

Forum Gry Sportowe
Dodaj komentarz
17.01.2026 09:27
Codename 23
1
odpowiedz
Codename 23
26
Chorąży
5.0
PS1

Różnego rodzaju wyścigi to dość popularny sport, mający wielu fanów na całym świecie, praktycznie odkąd powstały pojazdy. A zastanawialiście się jak będą wyglądały za kilkaset lat?

Na to pytanie odpowiada studio Psygnosis, oddając nam do dyspozycji futurystyczne pojazdy z napędem grawitacyjnym w grze Wipeout 3.

Pojazdy posiadają różne statystyki, które można obejrzeć w menu wyboru pojazdu.

Niestety gra nie tłumaczy zasad, na których się opiera. Na trasach mamy jakieś strzałki i krzyżyki (tyle się zorientowałem, że strzałki przyspieszają pojazd) i laserowe poziome linie. Nie mam również pojęcia na czym polega wygrywanie wyścigu. Po wyborze turnieju, w pierwszym wyścigu dostałem 1 punkt, w drugim 10, choć jechałem bardzo podobnie, obijając się między bandami.

Fizyka lotu jest nienajgorsza i sterowanie to tylko kwestia doświadczenia. Nie wiem co prawda jak się steruje pojazdem z napędem antygrawitacyjnym, ale czuć tutaj, że pojazd ma masę, pomimo tego, że fruwa kilka metrów „ponad chodnikami”.

Graficznie nie wygląda to najgorzej, głównie dzięki prostym modelom pojazdów opartym na figurach geometrycznych. Z drugiej strony na jakieś fajerwerki też nie ma co liczyć. Jak na grę na PSX, to wygląda, hm… porządnie.

Dźwiękowo jest również w porządku, nie ma się do czego przyczepić.

Jakbym miał wskazać najbardziej frustrującą rzecz w grze, to wskazałbym na… użytą czcionkę. Tak! Literki! Czcionka użyta w grze miała wyglądać „futurystycznie”, więc oparto ją na kwadratach, prostokątach i trójkątach, dzięki czemu jest tak nieczytelna, że trudno zrozumieć o co chodzi. Pismo klinowe, to przy tym pikuś.

Gra jest raczej przeciętna. Nie przykuła mnie na dłużej do ekranu telewizora. Z drugiej strony, nie odczuwałem, żadnej wielkiej frustracji podczas gry. Dlatego wystawiam jej ocenę ze środka skali. A samą grę poleciłbym fanom wyścigów, ale raczej typu Mario Kart niż Gran Turismo.

PLUSY:
+ Fizyka lotu.
+ Jak na PSX, to nienajgorsza grafika.

MINUSY:
- CZCIONKA!
- Niezbyt wciągająca.

Forum Forum Gry Sportowe
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl