W normalnych systemach operacyjnych 8GB RAMu wystarcza w zupełności do przeglądania neta, filmów, dokumentów a nawet lżejszych, starszych gier. W windowsie jak widać się nie da.
Nie ma bata, jak im się to uda to gratulacje, bo sam system zależności od ilości pamięci RAM swoje zabierze plus najwięcej sterowniki. U mnie przy tym co odpalam to 11 GB na dzień dobry przy włączonym systemie, ale Windows bardzo dobrze radzi sobie z zarządzaniem tą pamięcią, a na Linuksie około 7–8 GB uruchomionych podobnych aplikacji.
Rok temu jak kupiłem nowy pc i czysty system Windows 11 home zainstalowałem to nie robiąc nic brało jakoś 4.5gb ramu a teraz jak mam trochę rzeczy zainstalowanych, ale nadal w miarę lekkie programy w tle jak jakiś riva tuner czy steam to pokazuje 5.8gb nic nie robiąc w sensie bez gry ani chroma itp. Więc nie wyobrażam sobie mieć 8gb ramu. Chyba, że w telefonie. 16 to już bardziej do jakiś naprawdę lżejszych gier też. Jest masa gier gdzie da się zakręcić w okolicach 20-24gb z jakiś powodów. Po prostu niektóre gry są chujowo zrobione plus mają wycieki pamięci.