Komentarze do wiadomości: Weteran Microsoftu stawia sprawę jasno: Clair Obscur: Expedition 33 „to najlepsze, co ma do zaoferowania nasze medium”. AI nigdy czegoś takiego nie stworzy

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
26.02.2026 19:04
Meno1986
1
5
odpowiedz
Meno1986
202
Szkubany Myszor

"AI nigdy czegoś takiego nie stworzy"
AI: "Potrzymaj mi piwo." 

AI pisze książki, teksty piosenek, układa muzykę....będzie też w stanie odtworzyć grę. Potrzebuje tylko "kilku" kodów źródłowych do nauki. Już teraz ciężko odróżnić książki napisane przez AI od tych napisanych przez ludzi. No chyba, że "autor" jest na tyle leniwy, że zostawi w tekście dopiski. ;P

26.02.2026 19:04
Meno1986
1
5
odpowiedz
Meno1986
202
Szkubany Myszor

"AI nigdy czegoś takiego nie stworzy"
AI: "Potrzymaj mi piwo." 

AI pisze książki, teksty piosenek, układa muzykę....będzie też w stanie odtworzyć grę. Potrzebuje tylko "kilku" kodów źródłowych do nauki. Już teraz ciężko odróżnić książki napisane przez AI od tych napisanych przez ludzi. No chyba, że "autor" jest na tyle leniwy, że zostawi w tekście dopiski. ;P

26.02.2026 21:59
1.1
TobiAlex
214
Legend

...

post wyedytowany przez TobiAlex 2026-02-26 22:00:45
26.02.2026 23:45
Kwisatz_Haderach
1.2
9
Kwisatz_Haderach
24
GIT GUD or die trying

będzie też w stanie odtworzyć grę.

ODTWORZYC to ja tez umie. To sie nazywa kopiowanie.

27.02.2026 09:33
1.3
3
Jerry_D
81
Senator

"Już teraz ciężko odróżnić książki napisane przez AI od tych napisanych przez ludzi."
Śmiem mocno wątpić. A jeśli już, to świadczy to wyłącznie o niskim poziomie niektórych "pisarzy", a nie o potędze ej ajów. Pisać dziś każdy może i sam się opublikować, bez jakiejkolwiek formy kontroli jakości, jaką kiedyś był wydawca (nie, żeby wydawnictwa nie puszczały nigdy do druku chłamu i bubli, ale zawsze trochę to skalę tandety ograniczało).

".będzie też w stanie odtworzyć grę."
A na co komu odtworzona gra? Niech wymyśli coś własnego, ze spójną wizją artystyczną. No nie wymyśli, bo nie może.

27.02.2026 10:48
not2pun
1.4
not2pun
124
Senator

AI jest dopiero na początku swojej drogi, a człowiek ma za sobą kilka tysięcy lat.
AI nadrobi to spokojnie pewnie w kilkadziesiąt, a być moze kilkanaście miesięcy.

post wyedytowany przez not2pun 2026-02-27 10:49:38
26.02.2026 20:58
😁
2
4
odpowiedz
2 odpowiedzi
remag
52
Konsul

Walić AI. No bo co innego mam powiedzieć?
Durna AI myśli sobie, że napisze książkę lepszą niż człowiek, że zrobi piosenkę lepszą niż człowiek, że zrobi cokolwiek lepszego niż człowiek... Ale prawda jest taka, że takich arcydzieł jak człowiek nigdy nie zrobi, bo nie umie.
P. S.: W związku z AI liczny twórcy gier, filmów, seriali, książek, komiksów, muzyki, itd. zamiast współpracować z AI powinni walczyć z AI poprzez propagandę przeciwko AI w swoich grach, filmach, serialach, książkach, komiksach, utworach, itd.

26.02.2026 22:01
2.1
1
TobiAlex
214
Legend

Ale się NAUCZY. Wszyscy już zapomnieli czym tak naprawdę jest AI i co robi.

26.02.2026 23:42
Kwisatz_Haderach
2.2
4
Kwisatz_Haderach
24
GIT GUD or die trying

No ty tobis napewno nie wiesz czym jest i co robi lol.

"AI" to nie jest magia, to nie jest Skynet. A juz napewno nie LLMy.

Przyszloscia sa mega wyspecjalizowane zastosowania w niektorych dziedzinach zycia, glownie takie z ktorymi przecietny zjadacz chleba nie ma stycznosci.
A nie zadne "zrob mi gre" i wciskanie tego wszedzie byle w kwartalnym miec co wpisac lol.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-02-26 23:47:35
26.02.2026 21:59
3
2
odpowiedz
1 odpowiedź
TobiAlex
214
Legend

LOL, już żygam tym Clairem. I tak, AI stworzy, już tworzy. Ja wiem, że niektórzy będą zaklinać rzeczywistość (poczytajcie sobie, co się działo jak wymyślono maszyny parowe, prąd, żarówkę - histora się powtarza). Jeszcze brakuje żeby klechowie zaczeli swoją krucjatę... a nie czekaj.

27.02.2026 11:32
Zdzichsiu
3.1
1
Zdzichsiu
158
Ziemniak

TobiAlex
już tworzy
Podaj mi przykład gry stworzonej przez AI.

26.02.2026 22:49
MatheoQbinho
😁
4
2
odpowiedz
MatheoQbinho
6
Centurion

Ten średniak to "najlepsze co ma do zaoferowania nasze medium"? Dobry żart :D

26.02.2026 23:22
5
2
odpowiedz
NightGeisha
9
Generał

Skończyłem kilka miesięcy temu, poza fabułą to typowy średniak.

27.02.2026 00:19
6
1
odpowiedz
PCMREpic
54
Generał

Gdyby brać pod uwagę scenariusz jako odrębne dzieło, to Ekspedycja, to dość przeciętna produkcja. Jak na medium jakimi są gry, to jest spoko. Historia dość sztampowa, jakich setki w książkach, filmach czy właśnie grach. Postaci mało charakterystyczne, bez większego polotu. Nie ma tam żadnego charakteru, który mógłby być po latach zapamiętany jak Wiedźmin, Morgan czy Henryk. 
Jak ktoś mówi "nigdy" w kontekście AI, to musi mieć mega ograniczone postrzeganie świata. Ograniczoną wyobraźnie, a to nie jest dobra cecha w zawodzie kreatywnym, jakimi są gry. Taki ananasy to samo mówiły kilka lat temu o grafice, filmach, zdjęciach czy muzyce - a jak dziś to wygląda, każdy widzi. 
Sztuka to utwór, który oddziałuje na naszą duszę. Twórca dzieła nie jest specjalnie ważny. Podbija wartość i emocjonalność dzieła, ale nie jest kluczowy w tworzeniu sztuki. Przykład Picasso, gdzie obrazy z tzw. "późnego Picasso", nawet najbardziej pozbawiony gustu człowiek, nie chce sobie ich na ścianie powiesić. Nawet jego najbardziej znane dzieło "Stary Gitarzysta", gdyby nie dorobiona ideologia i wydarzenia historyczne, nie byłby niczym wybitnym. Dopiero spojrzenie na kontekst historyczny sprawia, że obraz porusza. Przynajmniej wiemy, że nie musi to być twórca ludzki. Przykład juz klasycznego słonia, który namalował obrazy, a ludzie, który nie wiedzieli, że to zwierze namalowało, zachwycali się tymi obrazami i bili o kupno. Ludzie, którzy na sztuce znają się nie od dziś. 
Na przeciętnego człowieka sztuka działa na dość podstawowym poziomie emocjonalnym. Dopiero jak ktoś się zagłębi w temat danego rodzaju sztuki, jest w stanie wyciągnąć więcej. Gdy mamy pojęcie jak komponuje się muzykę fortepianową, to możemy głębiej doświadczyć utworu, bo wiemy jaki majstersztykiem jest dany utwór. Tu może być delikatna przewaga nad sztuka zrobioną przez człowieka, a AI.

27.02.2026 01:34
7
3
odpowiedz
4 odpowiedzi
Gosen
174
Generał

Poza prologiem to fabułę ma co najwyżej średnią. Cały czar prysł jak zamiast odkrywać tajemnice świata, rzuciło nas do gadania z jakimiś pokemonami, a potem równia pochyła po każdym akcie, a końcówka już w ogóle facepalm.

27.02.2026 09:27
7.1
1
LuckyLuke SPY
91
Pretorianin

Gosen Chlip, chlip, Guillaume Broche na pewno płacze czytając twój gówno wysryw bez argumentów, kiedy recki na Steamie wiszą na 98% pozytywnych, a sprzedało się kilka milionów kopii.

27.02.2026 13:18
7.2
1
AS WYWIADU!!!@
31
Chorąży

LuckyLuke SPY Sugerowanie się recenzjami na Steamie w 2k26.
Sam się dałem oszukać na 96% pozytywnych recenzji BG3 (dla mnie gra max 4/10), 97% pozytywnych recenzji Balatro (max 3/10). Niestety gry miałem kupione jako klucze, więc refund kompletnie odpada. E33 ograłem w Gamepassie i tu przynajmniej to zrobiłem dobrze, bo bym dał się oscamować na kolejne 179 zł. Przeszedłem grę i ending po prostu średni. Obejrzałem potem na YT pozostałe zakończenia, to zasnąłem na fotelu.
Z resztą nagrody Steam idealnie pokazały, co było zasłużoną grą roku (Silksong). Gdyby w cenie Silksonga był E33, rozważałbym zakup.

27.02.2026 20:31
7.3
Micelius
35
Pretorianin

AS WYWIADU!!!@ Erm... Ale to zupełnie inne gry. A kto się troszkę wczytał w recenzje, wiedział, czego się spodziewać... Generalnie jestem przeciwnikiem stadnego podążania za ratingami - ale jeśli to jest wielki tłum, i to nie w jakimś niszowym klikadle, to gra wielbiona jest co najmniej niezła. I to się stosuje tak do CO33, jak i BG3. To bardzo dobre gry - w swojej klasie i typie.

28.02.2026 09:26
7.4
LuckyLuke SPY
91
Pretorianin

AS WYWIADU!!!@ No akurat z BG3 to się zgadzam w 100%, bo w tak słabego cRPG chyba nie grałem. Odpadłem w połowie drugiego rozdziału. Do gier Owlcat to nawet nie ma podjazdu. IMHO top 10 najbardziej przehajpowanych gier.

27.02.2026 09:45
8
odpowiedz
1 odpowiedź
Akuzativ1994
30
Konsul

Gadanie, że sztuczna inteligentna czegoś NIGDY nie osiągnie świadczy o niskiej inteligencji mówiącego to. To jak świat wyglądał 100 lat temu, a jak wygląda teraz, to skok niesamowity. Skąd mamy wiedzieć jak będzie wyglądał za kolejne 100. A 500? Niemożliwy w naszym uniwersum jest wynik 1+1=3. Jak można być takim ignorantem i powiedzieć, że niemożliwe by AI nie doszło do jakiegoś poziomu w perspektywie iluś lat. Można coś zakładać z jakimś prawdopodobieństwue ale pewnym może byc tylko ignorant.

post wyedytowany przez Akuzativ1994 2026-02-27 09:47:00
27.02.2026 20:49
8.1
1
Micelius
35
Pretorianin

Akuzativ1994 To, że pewne rzeczy się udały, nie oznacza, że wszystko uda się zawsze. - Większość "cudownych" wynalazków została zapomniana; optymistyczne przekonania o tym, jak postęp zlikwiduje problemy (poczytaj choćby Juliusza Verne'a), okazały się mrzonką.

Zaś AI ma jasno określone limity; jest kompilatorem treści wytworzonych przez człowieka. A że ludzie zwykle nie znają przeszło 99,99% dorobku ludzkości, to łatwo ich zachwycić "nowością" z powtórzeń... Ale do czasu, bo nie tylko treści, ale i wzorce się powtarzają...

Zresztą do spowolnienia realnego postępu nie potrzeba nawet AI; wrogiem jest nadmierna optymalizacja. - Opracowuje się "idealny" model twórczości, i potem większość np. odcinków seriali można przekleić z jednego serialu do drugiego bez straty "jakości" i (bez)sensu.

Dodatkowy problem jest taki, że postęp AI kasuje mózgi. - Ludzie już teraz zwalają na AI coraz więcej pracy; badania naukowe potwierdzają, że w zespołach wykorzystujących AI kreatywność spada niemal do zera... Ludzie nie rozumieją - nie chce im się rozumieć - że wyszukanie i wklejenie odpowiedzi nie oznacza wiedzy; choćby dlatego, że najpierw trzeba dużo wiedzieć, żeby rozumieć odpowiedzi, nawet podane "na tacy".

Ale skoro parę lat temu nie spodziewałeś się, co umożliwi AI, to na pewno miesiąc nie minie, jak będziemy się teleportować na inne planety...

Natomiast owszem - dla ludzi, dla których np. dobre fantasy to po prostu dużo efektownych smoków i elfów, AI będzie tworzyć mnóstwo "przebojowych" gier. Wybór będzie taki sam, jak między słodkimi napojami w sklepie; jeden szczegół i logo, a podstawa do urzygu ta sama.

27.02.2026 10:04
PanDaneX
9
odpowiedz
PanDaneX
19
Konsul

ależ osiągnie :) wystarczy ją nauczyć

27.02.2026 10:45
UglierOrlock
10
3
odpowiedz
1 odpowiedź
UglierOrlock
20
Legionista

Bardzo przeciętna gra, masa błędów, niedociągnięć, średnia grafika, dałem się wrobić w jej kupno przez cały ten hype.

27.02.2026 13:29
10.1
1
hahahuhiś
0
Legionista

Dobrze że napisałeś same konkrety!

28.02.2026 17:29
XdekHckr
11
odpowiedz
XdekHckr
5
Centurion

Ta gra clair to jest dno. Zrobiona przez francuskie pieski

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl