Jeden z najlepszych seriali z gatunku dark fantasy jakie widziałem (idący łeb w łeb z Berserkiem z 1997 roku). Poza tym w dużej mierze NIE ZGODNY z mangą, co biorąc pod uwagę ogólne wykonanie nie jest jakąś rażącą wadą, choć gdyby twórcy szli zgodnie z materiałem źródłowym, pewnie dziś byłoby to arcydzieło gatunku. Wielka szkoda, że nie powstał ciąg dalszy, bo zakończenie serialu aż o to prosi. Może przy okazji premiery filmu aktorskiego zostanie zapowiedziany remake?
Chyba dlatego gdy ostatnio wychodziły takie tytuły jak: Clevatess, czy taki Sentenced to Be a Hero, albo Jigokuraku, to zwyczajnie wsiąknąłem, ewidentnie czuje niedosyt ilością tytułów dark fantasy.
Ogólnie odnoszę wrażenie że klasyka w tym koncepcie jest bardziej dojrzała niż dzisiejsze tytuły.
Częściej czegoś mi w nich brakuje i nie wiem do końca sam czego, może mniej typowej japońszczyzny? w sensie typowe błyski, super wybuchy, super moce, efekty, umieszczanie głupiutkich słodkich postaci, typowej durnej bez konsekwentnej shonenowości, etc? a zamiast tego, więcej rozwoju od A do Z, powagi, klimatu, brutalności, nieobliczalności, konsenkwencji, dojrzałości, fabuły, relacji między postaciami, gdzie nawet każda blizna ma swoje lore, i tego wpie***lu emocjonalnego, w którym czujesz sie jakby ktoś wepchnął ciebie pod tory z nadjeżdzającym pociągiem, itd. Przez co najbliższym "nowym" tytułem Dark Fantasy ostatnich x lat którym mogę pełnoprawnie nominować jest ewidentnie Re Zero za całokształt(i za to jest to nieliczna topka isekaiów) i powiedzmy Goblin Slayer, gdzie sam GS może jest i prosty, ale ma coś w sobie, co sprawia że czujesz że oglądasz owy gatunek, a nie kolejnego supermana, któremu i tak odrośnie ręka(bo tak), przy słodkiej lolicie u boku, która powtarza jedną linie dialogową jak zawieszony bot, w niby dark fantasy umieszczonym świecie.
Dla mnie po Berserk drugie anime dark fantasy i nic tego nie zmieni, fakt ze nie zgodnie z mangą ale tak czy inaczej po tych dwoch anime dlugo dlugo nic .
Bardzo dobre anime, momentami brutalne krwawe powodujące opad szczęki i myśli dlaczego ta postać musiała zginąć. Jedyny minus to brak 2 sezonu