Recenzja The Blood of DawnwalkerInteraktywna mapa Gothic RemakePoradnik do DawnwalkeraWszystko o Wiedźmin 3: Dziki Gon - Remaster
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: W tym miesiącu Netflix usunie klasykę anime, której obejrzenie zaraz może stać się niemożliwe

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
06.08.2026 16:45
Mangas
1
1
odpowiedz
Mangas
9
Pretorianin

Jeden z najlepszych seriali z gatunku dark fantasy jakie widziałem (idący łeb w łeb z Berserkiem z 1997 roku). Poza tym w dużej mierze NIE ZGODNY z mangą, co biorąc pod uwagę ogólne wykonanie nie jest jakąś rażącą wadą, choć gdyby twórcy szli zgodnie z materiałem źródłowym, pewnie dziś byłoby to arcydzieło gatunku. Wielka szkoda, że nie powstał ciąg dalszy, bo zakończenie serialu aż o to prosi. Może przy okazji premiery filmu aktorskiego zostanie zapowiedziany remake?

06.08.2026 20:29
Anni1993
1.1
1
odpowiedz
Anni1993
11
Centurion

Mangas Nawet już nie pamiętam ile lat minęło odkąd pierwszy raz obejrzałem Claymore, a nawet 3x3 eyes, ale sam skrawek obrazu z artykułu już mi mówił o czym tutaj będzie mowa. Zgodzę się ewidentnie, że Claymore jest równie zacny co Berserk, pod konceptem dark fantasy. Szkoda że mało jest takich tytułów, ale z drugiej strony wywołuje to większy impent u odbiorcy. Do dzisiaj mam to w ulubionych, zaraz za królem gatunku Berserkiem.
Chyba dlatego gdy ostatnio wychodziły takie tytuły jak: Clevatess, czy taki Sentenced to Be a Hero, albo Jigokuraku, to zwyczajnie wsiąknąłem, ewidentnie czuje niedosyt ilością tytułów dark fantasy.
Ogólnie odnoszę wrażenie że klasyka w tym koncepcie jest bardziej dojrzała niż dzisiejsze tytuły.
Częściej czegoś mi w nich brakuje i nie wiem do końca sam czego, może mniej typowej japońszczyzny? w sensie typowe błyski, super wybuchy, super moce, efekty, umieszczanie głupiutkich słodkich postaci, typowej durnej bez konsekwentnej shonenowości, etc? a zamiast tego, więcej rozwoju od A do Z, powagi, klimatu, brutalności, nieobliczalności, konsenkwencji, dojrzałości, fabuły, relacji między postaciami, gdzie nawet każda blizna ma swoje lore, i tego wpie***lu emocjonalnego, w którym czujesz sie jakby ktoś wepchnął ciebie pod tory z nadjeżdzającym pociągiem, itd. Przez co najbliższym "nowym" tytułem Dark Fantasy ostatnich x lat którym mogę pełnoprawnie nominować jest ewidentnie Re Zero za całokształt(i za to jest to nieliczna topka isekaiów) i powiedzmy Goblin Slayer, gdzie sam GS może jest i prosty, ale ma coś w sobie, co sprawia że czujesz że oglądasz owy gatunek, a nie kolejnego supermana, któremu i tak odrośnie ręka(bo tak), przy słodkiej lolicie u boku, która powtarza jedną linie dialogową jak zawieszony bot, w niby dark fantasy umieszczonym świecie.

post wyedytowany przez Anni1993 2026-08-06 21:52:07
06.08.2026 22:14
Mangas
1.2
odpowiedz
Mangas
9
Pretorianin

Anni1993 Nie da się ukryć, że ten gatunek mocno niedomaga na ilości w ogóle, a jeśli chodzi o poważne serie, jak dwa wspomniane klasyki, to już w ogóle jest "bida z nędzą". Clevatess czy Yuusha-kei ni Shosu dają jakoś radę, ale mnie brakuje w nich szeroko pojętego klimatu. W sensie - wspomniane wyżej klasyki wciągam na raz, bo nie mogę się oderwać, natomiast Clevatess po kilku odcinkach zaczyna być nużący, a Sentenced to Be a Hero wręcz męczy. Pod względem wykonania - nie ma się do czego przyczepić, ale immersja jednak kuleje i nie umiem określić czego w nich brak.

06.08.2026 20:03
2
1
odpowiedz
pawelm2582932353841
3
Junior

Dla mnie po Berserk drugie anime dark fantasy i nic tego nie zmieni, fakt ze nie zgodnie z mangą ale tak czy inaczej po tych dwoch anime dlugo dlugo nic .

06.08.2026 21:52
3
odpowiedz
AnaIDestroyer PL
1
Junior

Bardzo dobre anime, momentami brutalne krwawe powodujące opad szczęki i myśli dlaczego ta postać musiała zginąć. Jedyny minus to brak 2 sezonu

06.08.2026 22:04
CJzSanAndreas
4
odpowiedz
1 odpowiedź
CJzSanAndreas
61
Konsul

Nie oglądam chińskich bajek.

06.08.2026 22:22
Mangas
4.1
4
odpowiedz
Mangas
9
Pretorianin
Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl