Komentarze do wiadomości: „W prawdziwym RPG musisz myśleć o tym, co się dzieje”. Obsidian jest wdzięczny za to, co Baldur's Gate 3 zrobiło dla gatunku RPG

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
05.11.2025 17:05
-=Esiu=-
😂
1
odpowiedz
-=Esiu=-
216
Everybody lies
Image

Póki co to rozwala mnie system wad jak o nim czytam :D

Oj znajdę czas to się w końcu wezmę a The Outer Worlds 2 :)

05.11.2025 17:10
Kwisatz_Haderach
2
odpowiedz
1 odpowiedź
Kwisatz_Haderach
19
GIT GUD or die trying

Ogolnie pod wzgledem mozliwosci szeroko pojetej RPGowej ekspresji gracza, to OW2 stoi na bardzo wysokim poziomie.

Btw. ja mam ten flaw irl. :/ Nie wiem czy slychac z 10metrow ale ja slysze. :/

05.11.2025 17:16
-=Esiu=-
2.1
-=Esiu=-
216
Everybody lies

Spróbuj się podkraść do kogoś i wstań, zobacz czy usłyszy :D

05.11.2025 18:30
Silvaren
3
odpowiedz
Silvaren
3
Pretorianin
Image

"Adler wyraźnie nie jest też fanem „znaczników”, które jego zdaniem zastąpiły „myślenie” i słuchanie postaci niezależnych, by dotrzeć do celu. Jakt twierdzi, w prawdziwym RPG gracz powinien myśleć o tym, co się dzieje w trakcie gry, i angażować się w te wydarzenia. O co trudno, gdy skupia się on tylko na kolejnych strzałkach, znacznikach na mapie i innych „żółtych farbach”. Wtedy bowiem, jak to ujął twórca, zdarza się, że gracz nie wie nawet, co właściwie zrobił w ramach ostatniego zadania".

"W prawdziwym RPG musisz myśleć o tym, co się dzieje podczas gry. Musisz być gotowy zaangażować się w grę. Zaczynam to coraz częściej dostrzegać, widząc pojawiające się na rynku tytuły, takie jak Baldur's Gate 3".

Tymczasem Baldur's Gate 3 ma znaczniki. Ba, jak np. Wyll opowiada o ściganiu Karlach, to na mapie dość precyzyjnie gra zaznacza, gdzie ją znaleźć.

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl