No cóż, złe czasy żeby wypuszczać sprzęt, i do niego nie dokładać.
Taka fajna idea rozbita o kryzys na rynku pamięci.
Hahahahaha
Przypomnę, że to wydajnością będzie porównywalne do bazowej PS5
Mogę jeszcze wymienić ponad 1000-3000 hitów (mam własny katalogu).
To kwestia gustu. Jeśli te gry są dla Ciebie gówno, to lepiej zrezygnuj z graniem i wyjdź do lasu. Dobrze Ci się zrobi. Raczej nie znajdziesz jakaś grę, co Cię zadowoli.
- Wall World 1-2
- Altered Alma (w produkcji, ale można grać w demo)
- Batbarian: Testament of the Primordials
- The Count Lucanor
- Catechesis (w produkcji, jest demo)
- Crime Scene Cleaner (sprzątacz do wynajęcie, który sprząta dużo krwi i wszelkie ślady po zbrodni, wymaga dużo cierpliwości)
- DarkSwitch (Frostpunk + wielkie drzewo a la elfów)
- Death Howl
- Do No Harm
- The Eternal Life of Goldman (w produkcji, jest demo, zdecydowanie to polecam)
- Hellmart (supermarket + horror)
- Heroes of Science & Fiction (Heroes of Might and Magic + sci-fi)
- The Last Gas Station
- Lovish
- Astalon: Tears of the Earth
- Castle In The Darkness
- La-Mulana 1-2 (bardzo wymagający metroidvania z mnóstwo zagadki, sam raz dla fanów Indiana Jones)
- Pioneers of Pagonia (dla fanów Settlers)
- Signalis
- Ghost 1.0
- Songs of Silence
- Songs of Conquest
- Tails of Iron
- The Third Shift (horror w muzeum jako strażnik + styl retro Game Boy)
- Travellers Rest (w produkcji, ale warto to mieć na oku, bo to symulacja prowadzenie karczma plus piękny pixel-art, sam raz dla fanów Stardew Valley)
- Chained Echoes
- Contraband Police (dla fanów Papers, Please)
- Forgotton Anne, Forgotlings
- The Precinct (taki GTA, ale jako policjant)
- WarTales
- Factorio
- Bad Cheese
- Strange Antiquities
- Children of Morta
- Isles of Sea and Sky (taki Legend of Zelda, brak walki, ale za to mnóstwo zagadki środowiskowe)
- The Exit 8
- Yes, Your Grace (i kontynuacja Yes, Your Grace: Snowfall)
- 2Dark
- Afterimage
- Age of Darkness: Final Stand
- Aliens: Dark Descent (to gra AA, ale niedoceniona gra taktyczna dla fanów Obcy)
- ANNO: Mutationem
- Azure Striker Gunvolt 1-3 (jak ktoś lubi MegaMan)
- Beholder
- Binding of Isaac
- Mewgenics
- BioGun
- The Case of the Golden Idol
- Darkest Dungeon 1-2
- Undertale i Deltarune
- Ib (bardzo dobry horror
- Darkwood
- The Drifter
- Look Outside
- Mouthwashing
- My Friendly Neighborhood
- Order 13 (jak ktoś lubi zajmować się magazynu i słodki kot, ale uważaj na demonów ;)
- Pools (coś dla fanów Backrooms, ale bez potworów i takie tam jumpscare, to dla atmosfera)
- RimWorld
- Shattered Pixel Dungeon
- Starship Troopers: Terran Command
- Monument Valley 1-3
- Project Warlock 1-2
- Satisfactory
- There Is No Game: Wrong Dimension (dość oryginalna gra ;)
- 60 Seconds!
- 1001 Spikes
- Aeterna Noctis
- Beyond The Edge Of Owlsgard
- Biomorph
- Blood West (horror + Dziki Zachód + akcja RPG)
- Blue Prince
- Boxes: Lost Fragments
- serii Creepy Tale
- CrossCode
- Dungeons of Dreadrock 1-2 (to gra logiczna, nie akcja RPG)
- Ells Tales: Egg
- Ender Lilies
- Ender Magnolia
- Blasphemous 1-2
- Ghost Song
- Owlboy
- Savant - Ascent
- Vikings On Trampolines
- Souldiers (BARDZO TRUDNY metroidvania + Dark Souls z bardzo urokliwa pixel-art)
- Fear & Hunger 1-2 (Uwaga! Zawiera bardzo mocne i kontrowersyjne sceny! Nie dla każdego!)
- Gordian Quest
- HAAK
- In Stars And Time
- Last Epoch
- The Last Faith (dla fanów Blasphemous + Bloodborne)
- Last Train Home (2023)
- Neon White
- Neverway
- Nine Sols (dla fanów Hollow Knight, ma całkiem dobry klimat i fabuła)
- OneShot
- Pocket Mirror
- Little Goody Two Shoes
- Prim
- Regalia: Of Men And Monarchs
- The Silent Age
- Slay the Spire 1-2
- The Stone of Madness
- To the Moon
- Tormenture (sam raz dla fanów Atari ;)
- Undying (taki Walking Dead, gdzie właściwe wychowanie syna odegra bardzo ważna rolę w późniejszym fazie rozgrywki)
- Voidwrought (za parę dni możesz pobrać za darmo w Epic Games ;)
- War Hospital (ciekawa gra, ale niestety za często wywala mi do pulpitu)
- The Witch's House
- 20 Minutes Till Dawn
- 911 Operator
- A Hat in Time (jak ktoś lubi Mario 64)
- A Short Hike
- The Transylvania Adventure of Simon Quest (w produkcji, jest demo, to taki parodia Castlevania ;)
- Age of Decadence
- Alisa
- Animal Well
- Super Hydorah (polecam też zajrzeć do strony locomalito.com)
- Cursed Castilla (Maldita Castilla EX)
- Aquaria
- Axiom Verge 1-2
- Blaster Master Zero 1-3
- Baba Is You
- Backpack Hero
- Being and Becoming (w produkcji...)
- Below
- serii The Blackwell
- Braid
- Limbo
- The Bridge
- BROK the InvestiGator
- Buckshot Roulette
- Bug Fables: The Everlasting Sapling
- Carto
- Catherine
- Cave Story+
- Celeste
- Choo-Choo Charles
- CHUCHEL
- Crow Country
- Crowsworn (w produkcji...)
- Cry of Fear
- Cryptmaster
- serii Cube Escape
- Cult of the Lamb
-
No cóż, złe czasy żeby wypuszczać sprzęt, i do niego nie dokładać.
Taka fajna idea rozbita o kryzys na rynku pamięci.
Do tego są o rok spóźnieni - jakby wydali przed końcem wsparcia dla win 10 to bym kupił, a tak, kupiłem nowego kompa do win 11, i niech się cmokną.

Cóż - jak to mówili "dead on arrival". Kupi to paru psychofanów Valve, techno-brosi i scalperzy. Przy tej cenie dla zwykłego użytkownika naprawdę lepiej pokusić się na zestaw PS5+Switch 2 jeśli ktoś naprawdę celuje w konsolowe doświadczenie.
Jaki bezsensowny wariant 512 gb, mogli chociaż zacząć od 1tb. Za to super sprawa, że system kolejki zostanie przelosowany - genialne posunięcia na skalperów i youtuberów. Co do ceny - bez niespodzianek. Ciekawi mnie czy jacyś GOLowicze się pokuszą.
Nie wiem jak można było spodziewać się niższej ceny przy obecnym kryzysie z pamiecią.
Inna sprawa, że i tak pierwszy batch się sprzeda, a i sama "maszynka" będzie miała wartość kolekcjonerską.
huehuehue kupiłem ps5 pro po tym jak ogłosili podwyżki ale ceny jeszcze były stare. róznicę w cenie pokryłem ze sprzedaży ps5 po obecnej wyższej cenie. powodzenie Gaben

Bazując na recenzji Gamers Nexus to sprzęt jest dobrze wyceniony. Idzie w podobnych pieniądzach złożyć coś ciut szybszego, ale nie w tej kubaturze, designie i głośności. Cena jest winą szału na AI i powalonych cen pamięci i dysków. Cudów nie ma.
https://www.youtube.com/watch?v=66QzlDewigE
Złe czasy chyba nastały dla sprzętu.
8 rdzeni procesora miały już PS4 i Xone...
16GB jest standardem od premiery PS5 i XSX a na PC to już raczej 32 GB wypada mieć.
Rozumiem, że 6 rdzeni ZEN 4 to nieporównywalnie więcej niż 8 rdzeni poprzednich zenów, o czasach PS4 nie wspominając, ale jednak chciałoby się pod każdym względem przynajmniej nie cofać.
Zwłaszcza, że sprzęt swoj kosztuje.
Jak rok temu składałem komputer to za połowę ceny tego najwyższego zestawu złożyłem PCta z 32 GB Ramu, 12 rdzeniami w procesorze (r9 5900X) i 12 GB na karcie graficznej (3080ti). Rozumiem, że na rynku wtórnym jest inaczej, ale jednak przepaść jest ogromna.
Valve jest jednak w tej ciekawej sytuacji, że nie potrzebuje sprzedawać sprzętu aby budować społeczność w swoim ekosystemie bo ten już mają i to raczej nim przyciągają ludzi do sprzętu, na którym zarabiają. Jest to odwrotna sytuacja od SONY i MS które dopłacają do konsol żeby potem sobie to odbić na prowizji z gier. Valve i tak ma zagwarantowaną prowizję z rynku PC, więc na sprzęcie mogą sobie tylko dorobić.
Pytanie ile osób to kupi kiedy konsole są tańsze a PCty całkiem podobne i z możliwością personalizacji pod siebie?
Jakaś tam grupa na pewno będzie. Jeśli ktoś akurat zmienia sprzęt, ma dużą bibliotekę Steam i szuka połączenia PCta z konsolą to jest to spoko opcja. Natomiast trudno mi sobie wyobrazić, że ktoś mając już jakiś niezły sprzęt i nie mając nadmiaru gotówki na kupowanie sobie tego w ramach ciekawostki, zdecydował się na zakup.
Kilka mln w najbliższych latach sprzedadzą ale rewolucji nie będzie. Nie jest to ani żaden przełom jeśli chodzi o opłacalność ani nie zasokaja jakiejś szczególnie palącej potrzeby rynku.
Za 5739 pln to już dobrej jakości lapa do gier się kupi, cena trochę z kosmosu jak dla mnie.
https://www.ebay.com/itm/800221264182?_skw=rtx+5070+ti+laptop&itmmeta=01KVR8J8C1F5QQRKQBNPY2XBWS&hash=itemba50e77936:g:hW0AAeSwubhqOF2L&itmprp=enc%3AAQALAAAA8GfYFPkwiKCW4ZNSs2u11xBskHyGQX0xAjJH0gFm%2BOp7ecOoIvUqSBv%2BtnRp1Zk4vWEjjnntSJgCiogUPHuPAjx%2BWCLnidAhZ2itjGvWpXnlMLFFUhkY4pUbw9ghT1RBvWtIflLAX0xkCtv7M3BXq95I6XLSV0cMYxmsOERn%2FXOII2qoEiqARduSt1lFTo0lLBpYwn15YSQkzlk%2FeZ%2Fd0OslF8icVc4ik6b6eo1aXHoIrGzyXnrJ%2FHjkk2NAqIukQMhOIUmMD1hUuGfNIP4hCzvX%2BujvXec6fUDxLHjjHVlHy9Nu%2FsSGiHtIIE8HC5iqbQ%3D%3D%7Ctkp%3ABFBMmIbJiN5n co do ceny sprzedawca by zjechał ze 100$ może wiecej, 300$ cło, a sprzęt całkiem ok.
Może i nie jest jakkolwiek tani, ale przynajmniej możemy się cieszyć zalaniem internetu AI slopem
Ten sprzęt może uratować GTA vi. Optymalizacja jak pod konsole moze kilka osób zachęcić do zakupu.
Słabizna i jeszcze za to chca od 4000 do ok 6000 zl. Nie dzieki ma swoj pc... Ciekawer kto to kupi ?
Szkoda tego kryzysu, bo liczyłem , że uda mi się mieć w końcu mały komputer (kawalerka), a cena dla mnie mocno zaporowa. W ciągu ostatniego roku kupiłem używanego Series X (1700 PLN) oraz Steam Decka (1400) i patrząc na obecny rynek to jestem mocno zadowolony z tej decyzji, bo z tym zestawem zagrać mogę praktycznie we wszystko.

Jakby kosztowało koło 3 tys to bym szczerze mówiąc brał, ale po ostatniej zmianie cen Steam Decków było widać, że nie będzie dobrze.
Szkoda, bo jakby nie patrzeć, to sprzęt nie jest zły - owszem są mocniejsze PC czy laptopy, ale to co tutaj dostajemy w zupełności wystarcza nawet do nowych gier w ultra i 1080p... tylko nie w tej cenie.
Ehh, a mogło być tak dobrze.
Tak jak się spodziewałem okolice 5k, kusi, ale drogo, poczekam na pierwsze recenzje i może się skuszę. Ciekawe jak będzie z realną wydajnością.
Hahaha chyba ich ..... Za te cenę złoże se lepszy komp poczekam 2 miesiące na pełne latki staram os i będę miał sprzęt mocniejszy na tej samej architekturze , ciekawe ilu to kupi a ilu zostanie opłaconych aby to reklamować żebyś kupił .
Dla mnie sprzęt średniak. W tej cenie da się złożyć coś lepszego, więc lipa. Wygląd i hałas nie ma dla mnie kompletnie znaczenia, bo i tak PC stoi w osobnym pomieszczeniu za ścianką "TV", więc nie mam nawet na niego wglądu.
Osobiście czekam co oni wyprawili z Steam OS 3 czy to juz ten czas, gdzie z PC będzie dało się zrobić pełnoprawną konsolę czy jednak nie.
Mam tak zrobionego PC, gdzie jest on dla mnie jak konsola, ale przez ułomny system, korzystanie to dramat.
W końcy może po tylu latach oczekamy się systemu przyjaznego grom na PC, bo to od zawsze była katastrofa.