Komentarze do wiadomości: Tylko 36% graczy poleca najnowsze DLC do wielkiej strategii Paradoxu. Twórcy kończą naprawianie gry na ten rok

Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz
11.12.2025 12:04
1
odpowiedz
makaronZserem
51
Generał

Kiedyś się zastanawiałem, dlaczego ludzie wciąż kupują te niegrywalne buble Paradoxu na premierę i potem mnie oświeciło, że większość z nich ma przejaw syndromu sztokholmskiego połączonego z ukrytym sadomasochizmem.

11.12.2025 12:35
elathir
1.1
elathir
116
Czymże jest nuda?

Powód jest inny, brak konkurencji.

Tak, te gry maj bugi, problemy z balansem, fatalnie wycenione DLC, ale oferują poziom złożoności jakiego konkurencja nie oferuje.

Przecież w takiej EU V sama mechanika związana z odległościami na mapie (tempo poruszania się jednostek, proximity i co z tym idzie control, market access), propagacja po lądzie, morzu, wodach przybrzeżnych, w górę i dół rzeki (bo to się inaczej liczy), latem i zimą (inaczej się liczy po zbiornikach zamarzniętych, tak warunki pogodowe maja na to wpływ) i jej ogarnięcie po poziom złożoności wszystkich podstawowych mechanik w CIV VI do kupy niemalże. A to tylko jedna z kilku kluczowych mechanik.

Tak więc niestety ale powodem jest brak konkurencji. Wolę się dobrze bawić przez setki godzin w trochę zbugowanej grze niż grać w coś co mi się znudzi po 40 w wypadku strategii.

post wyedytowany przez elathir 2025-12-11 12:36:03
Forum Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl