Blade off Darkness to najlepszy souls like i pierwszy konkretny
Stworzyl moze nie. Sam gatunek to doslownie amalgamat elementow z innych gatunkow wrzucony jeszcze potem raz do blendera. Nie ma tu nic stricte do "wymyslania".
Natomiast na pewno do "skodyfikowal" oraz w ciagu tych 3 generacji wypracowal pewien szkielet/formule dzialajaca na tyle dobrze ze jest ona uzywana jako gatunkowy benchmark, zas same ramy i podstawy gatunkowe rozlaly sie po innych typach gier (w wiekszosci z sukcesami i uznaniem graczy).
Może to nie on pierwszy stworzył soulslike, ale za to przypomniał graczy, jak kiedyś się grało na trudne gry i nie prowadził za ręka. Bardzo dziękuję za wspaniałe gry Demon's Souls, Dark Souls, Sekiro, Bloodborne Elden Ring i Armored Core.
Te gry nie sa trudne. Naprawde dla starych graczy jak ja one maja normalna trudnosc. Sa dla mlodszych graczy synonimem trudnych bo gry wiekszosc gier bylo tworzonych, aby platek sniegu sie nie obrazil, ze komputer go leje. Prawda tez jest taka, ze w w dawnych czasach podkrecano trudnosc gry, aby przedluzyc czas przejscia gry. Wiec sam nie wiem, ktore rozwiazanie jest lepsze. No, ale wydaje mi sie, ze jest wieksza satysfakcja z gier, gdzie gra daje nam choc troche wyzwania.
Tyle się naczytałem o tej mistycznej trudności soulsów, a nie miałem problemu przejść dark souls 1, te gry nie są specjalnie trudne, bo stare gry na najwyższym poziomie trudności dają bardziej w kość, jedyna trudność soulsów jest taka że gry nie da się zapisywać kiedy chcemy, w połączeniu z odradzajacymi się wrogami staje się po prostu frustrująca i tyle