Komentarze do wiadomości: Total War: Warhammer 40,000 zachwyci skalą i rozmachem nawet największych fanów strategii. Na polach bitew możliwa będzie niemal totalna destrukcja

Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz
01.05.2026 22:01
1
3
odpowiedz
szopen469
106
Konsul

Po fantasy battle nie mam żadnych oczekiwań względem 40k 
Totalnie zajechali AI wrogów. Coraz częściej wracam myślami do shoguna i medievala gdzie mapa taktyczna sprawiała frajdę. Grając w Warhammera walczę tylko kiedy muszę a muszę rzadko. Naprawdę rzadko. 

Trochę szkoda. Na szczęście stare gry wciąż są dostępne.

01.05.2026 22:08
1.1
2
odpowiedz
Asmodeus
56
Senator

medievala

Ta, kazda przeprawa przez rzeke to byl pokaz kunsztu AI wrogow. Odpalasz ssałbatona 40:1 w tle i lecisz: 1x wlocznicy + 2-3 strzelcy i klepiesz 40x wieksza armie. Ew yari ashigaru w szogunie i gramy na semi-afk.

post wyedytowany przez Asmodeus 2026-05-01 22:08:54
01.05.2026 22:16
1.2
1
odpowiedz
szopen469
106
Konsul

Asmodeus z bitew na rzekach kojarzę tylko w Empire. Ale tam akurat nie mieli problemu z rzeką, ignorowali ją. W nowszych częściach też ignorują.

Wciąż jednak stając naprzeciw armii wiedziałeś co cię czeka i mogłeś coś zaplanować. A nie bohater który jak w masło wchodzi w elitarny oddział. A twój bohater zamiast iść go kontrować łapie agro na losowych włócznikach bo czemu by nie.

01.05.2026 22:25
1.3
2
odpowiedz
Asmodeus
56
Senator
Image

Uhh przeciez to ty "wracasz myslami do medievala gdzie mapa taktyczna sprawiala frajde" poniewaz "totalnie zajechali AI wrogow". Wiec ci pokazuje, jak nie-zajechane bylo AI wrogow w medievalu. Klasyczna obrona zamku w medievalu -->
(akurat nie mam pod reka zdjecia z walki o most, ale wyglada podobnie, tylko, ze strzelcy szybko zwiekszaja ilosc killi)

Wciąż jednak stając naprzeciw armii wiedziałeś co cię czeka i mogłeś coś zaplanować.
A czemu teraz nie mozesz nic zaplanowac?

A twój bohater zamiast iść go kontrować łapie agro na losowych włócznikach bo czemu by nie.
Blame the player not the game.

post wyedytowany przez Asmodeus 2026-05-01 22:32:46
02.05.2026 14:02
TwojaStaraWTeamie
1.4
odpowiedz
TwojaStaraWTeamie
3
Chorąży

Asmodeus <3

02.05.2026 14:51
1.5
2
odpowiedz
szopen469
106
Konsul

Asmodeus co do zamków to trochę fakt. Miało wady bo też nie mówię że było idealnie. Było lepiej. Przy czym teraz też manewrujesz wroga w wąska przestrzen i tylko patrzysz jak magia, armaty i łucznicy robią z wrogów sieke. Wiele się w tym aspekcie nie zmienilo.
A co do mapa taktyczna sprawiała frajdę miałem na myśli walkę na niej. Same mapy się wiele nie zmieniły.

Nie idzie zaplanować bo masz w rodzaje frakcji.
Ofensywne. Jak zwierzoludzie. Armia 100% miniatury i nie planujesz. Idziesz jak czołg.
I frakcje gdzie niby masz więcej w kwestii formacji. Ale b aorzyjkad włócznicy (kontra dla dużych jednostek) nie radzi sobie z dużymi przeciwnikami we frakcji X, a we frakcji Z już tak.
No i pozostaje kwestia Agro. Co z tego że ja podprowadzam armię do tego gościa skoro oni nagle tracą na nim Agro bo dostali serie od łuczników. Albo łapią Agro na losowy oddział.
W shogunie czy medievalu było to bardziej możliwe do kontroli

post wyedytowany przez szopen469 2026-05-02 15:05:05
03.05.2026 16:30
Link
1.6
odpowiedz
Link
37
Senator

szopen469 Dlatego graczy bardzo się cieszą, że Total War Warhammer 3 dostaje wsparcie dla modów. Później czy prędzej mogą zainstalować mody, co poprawi AI wrogów. Są takich modów dla poprzednie Total War.

03.05.2026 16:36
1.7
1
odpowiedz
Asmodeus
56
Senator

Tylko, ze mody nie poprawiaja AI. Co najwyzej zmieniaja kilka parametrow powodujac, ze AI moze byc bardziej agresywne, ale nadal jest tak samo durne. I dotyczy to wszystkich gier od czasu (przynajmniej) drugiego medievala az do TW:WH3. Bylo na ten temat WIELE watkow na reddicie i nie tylko, czesto opisujac np, "poprawki AI" wproawdzone przez Darthmod:

https://www.reddit.com/r/EmpireTotalWar/comments/1q1hfxp/does_darthmod_actually_improve_the_ai_or_not/

https://www.reddit.com/r/totalwar/comments/1n8ixzf/are_any_of_the_ai_mods_actually/

https://steamcommunity.com/app/10500/discussions/0/604144649180864946/

https://steamcommunity.com/app/779340/discussions/0/3491891042518005869/

i wiele innych. Ot, jest to zwykle placebo, ale dziala doskonale na tych co nie maja pojecia o czym mowia... Wszak "mody wszystko naprawia". Not.

post wyedytowany przez Asmodeus 2026-05-03 16:39:09
02.05.2026 09:40
Diabeł z Caroc
2
1
odpowiedz
Diabeł z Caroc
14
Pretorianin

Ja już bym chciał ten etap, że są wszystkie części (o ile będą) i dlc. I mam nadzieję, że poszaleją trochę z wyborem frakcji w dodatkach

02.05.2026 14:08
TwojaStaraWTeamie
3
odpowiedz
TwojaStaraWTeamie
3
Chorąży
Wideo

[link]

BITE HIM! CUT OUT HIS LIVER! AND RAAAAAAARRRRGH !!!!

03.05.2026 17:28
4
1
odpowiedz
5 odpowiedzi
Xaisbeth_NPC
3
Legionista

Nie mam większych nadziei co do tej gry i myślę, że fani będą wkurzeni gdy zobaczą, że monetyzacja będzie gorsza od tych w grach Paradoxu.
Znając Game Workshop i ich nastawienie na maksymalizację zysku, to będą oni sprzedawać w formie mikrotransakcji między innymi: kolorystykę jednostek i frakcje, poszczególne jednostki (bohaterów)i i okręty, boostery do różnych zasobów, planety i sektory itd.
Nie zdziwiłbym się gdyby dowieźli tylko 10% fabuły na starcie gry a resztę zamknęli za jakimś płatnym battle passem.

03.05.2026 18:24
4.1
odpowiedz
Asmodeus
56
Senator

Przeciez to nie Games Workshop decyduje o tym jak monetyzowane sa gry z serii Total War... Wiem, ze circlejerk "jebac GW" jest silny w internetach przynajmniej od 20 lat, ale jednak wypadaloby uzywac troche rozumu...

03.05.2026 20:43
4.2
odpowiedz
Xaisbeth_NPC
3
Legionista

Asmodeus Po pierwsze proszę nie insynuować, że należę do "circlejerk" aka "hater club" GW. Swoją wiedzę biorę z systemu w jakim zostały wypuszczone dodatki i elementy składowe poprzednich gier z serii "Warhamer" w cyklu "Total War". Dodatkowo, jako, że GW nie sprzedało prawa do użytkowania marki "Warhammer 40k" do SEGA, ma wszelkie prawo decydować jako właściciel IP o zatwierdzaniu: każdego model biznesowego, każdego rodzaju DLC, co może być sprzedawane jako osobny produkt, jakie frakcje mogą być w podstawce, a jakie w DLC, jakie jednostki mogą być „premium”, czy gra może mieć integrację z Warhammer+. GW zarabia na: procentach od sprzedaży gry, procentach od DLC, procentach od mikrotransakcji, procentach od subskrypcji Warhammer+ (jeśli jest integracja). Im więcej DLC i mikrotransakcji - tym więcej zarabia GW. Creative Assembly NIE jest właścicielem Warhammera i SEGA NIE jest właścicielem Warhammera. Więc zanim zaczniesz mówić o "używaniu rozumu", to może najpierw ogarnij, kto tu faktycznie trzyma smycz.

post wyedytowany przez Xaisbeth_NPC 2026-05-03 21:10:15
03.05.2026 21:47
4.3
odpowiedz
Asmodeus
56
Senator

I powiedzial ci to wujek z GW i drugi z SEGA? Cool story bro.
Jeszcze tylko powiedz mi jak GW wplynelo na pokrojenie Rome2 na tysiac DLC (podobna ilosc jak w TW warhammerach) i bedziemy w domu.

post wyedytowany przez Asmodeus 2026-05-03 21:53:41
04.05.2026 09:56
4.4
odpowiedz
Asmodeus
56
Senator

nie tu

post wyedytowany przez Asmodeus 2026-05-04 09:56:50
04.05.2026 13:53
Edziek
4.5
odpowiedz
Edziek
15
Pretorianin

Asmodeus no nie wiem. Skoro GW daje licencję to chyba ma coś do powiedzenia?

04.05.2026 00:42
5
odpowiedz
1 odpowiedź
Xaisbeth_NPC
3
Legionista

Asmodeus Och Boshe, here we go again... no nie, nieźle użyte ‘cool story bro’. Chcesz fakty? To zacznijmy od tego, że Rome 2 nie jest grą na licencji, więc twoje porównanie jest tak trafne, jak zestawianie przepisów ruchu drogowego z zasadami gry w szachy albo dlaczego mogę robić co chcę we własnym mieszkaniu, a w wynajętym nie?
W branży gier obowiązuje bardzo prosty mechanizm: właściciel IP zatwierdza modele monetyzacji, zakres DLC i sposób wykorzystania marki. Nie są to żadne moje wymysły, tylko standard stosowany przez każdą dużą korporację od Disneya ich markę Marvela, po Games Workshop i ich markę Warhammer. Jeśli GW nie miałoby wpływu na monetyzację, to nie miałoby żadnego powodu, żeby w ogóle udzielać licencji. Licencja istnieje po to, żeby właściciel IP kontrolował markę i zarabiał na każdym elemencie jej wykorzystania.
Jeśli chcesz dalej udawać, że GW nie ma wpływu na monetyzację produktów opartych na ich własnej marce, to śmiało - ale to już nie jest dyskusja, tylko twoje prywatne urojenia i na chwilę obecną to ty bronisz GW "jakbyś miał tam wujka" i na razie to wygląda tak, jakbyś próbował prowadzić dyskusję o fizyce kwantowej, nie ogarniając jeszcze tabliczki mnożenia.

04.05.2026 09:56
5.1
odpowiedz
Asmodeus
56
Senator

Yeah, bosh, poroofnanie yest trafne. Bo jesli gra ktora nie jest na licencji (Rome 2) jest TAK SAMO rozdrobniona na DLC jak gra na licencji, oznacza to, ze firma musiala decydowac o tym rozbiciu jeszcze ZANIM jakiekolwiek licencje mialy na to wplyw. I tyle. Reszta twojego wpisu to juz zabawa ze szklana kula i "wielgie gw kontrolujace wszystko i wszystkich". Juz nie mowiac o tym, ze od czasu TW:WH do TW:WH3/ TW:40K podejscie GW do licencjonowania gier komputerowych zmienilo sie przynajmniej trzy razy: od "nikomu nie dajemy licencji" przez "kazdy chlam leci, licencje dla kazdego" do "musimy jednak kontrolowac IP i nie pozwolimy na zupelny szajs". Czy wplyw maja? Na pewno. Czy maja wplyw na to ile DLC bedzie wydane i jak bardzo bedzie to rozdrobnione? Znacznie mniejszy. Wiec wroc do tabliczki mnozenia i zdejmij swoja foliowa czapeczke, bo psycholi od "jebac GW" przez lata w internetach i na zywo widzialem setki. Nie roznisz sie niczym od calej reszty.

Ah no i przypadkiem pominalem ten rodzynek:
Nie zdziwiłbym się gdyby dowieźli tylko 10% fabuły na starcie gry a resztę zamknęli za jakimś płatnym battle passem.
Fabula w total warach... Yeah, nah mate. Chyba gralismy w inne gry, bo "fabularyzowana kampania" nadal nie ma "fabuly", poza ta ktora piszesz grajac samemu, ale raczej nie masz za plecami smutnego pana mowiacego ci jak grac (a jak masz, mrugnij dwa razy)

post wyedytowany przez Asmodeus 2026-05-04 10:15:37
Forum Forum Gry Strategiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl