Wentylator i wiatrak to nie synonimy, to urządzenia działające odwrotnie.
"pecertowcy wciąż spierają się" nie spieramy się, wręcz przeciwnie. Zmieńcie nagłówek bo wprowadza w błąd. Nie lubie jak ktoś mnie w błąd wprowadza, albo nie widzi innego sposobu, na zachęcenie do preczytania cklickbaitem. A w najnowszych wiadomościach "na otwarcie serwerów CZEKA 35 MLN GRACZY". Gzie czekają... pod alkoholowym? "Gracze NIE POWINNI"; "Netflix CHWALI się". Może kolejny nagłówek niech zaczyna się od "Graczom rzygać się chce". Wiem, że tak jest wszędzie, ale tego już się czytać nie da.
"To wciąż chłodzenie powietrzem, ale z dodatkowymi krokami"
Dokładnie. AIO Estetycznie i bajerancko wygląda. Ale bez kombinowania to tak samo głośny, bardziej skomplikowany i bardziej awaryjny system.
Miał być jakiś przełom w chłodzeniu i cisza. Co z Synergy Cooling?
Jako użytkownik dwóch rodzajów chłodzeń uważam że chłodzenia wodne świetne są do komputerów wysoko wydajnych a chłodzenia bazujące na samym powietrzu - do tych mniej wydajnych i energooszczędnych zestawów.
Posiadam dość niepopularne (ale tanie) przez internautów chłodzenie MSI Core liquid 360R V2 którego pierwsza wersja posiadała wady fabryczne i przez to dostawał dość niskie oceny. Mimo to jednak zaryzykowałem wersją drugą tego chłodzenia które też jest moim pierwszym AIO i działa od czerwca 2022r. bez najmniejszego problemu - cicho chłodno i bezpiecznie. Strach był, ale z perspektywy czasu widzę że był on niepotrzebny. Teraz montowałbym tylko chłodzenia AIO jeśli byłoby w rozsądnej cenie (a obudowa posiadałaby miejsce na chłodnicę) nawet do mniej wydajnych zestawów (np. z i5). Jest ciche, dobrze wygląda i nie blokuje dojścia do innych komponentów.
Ja uzywalem Freezer 34 eSports DUO na i7 i dzialal bardzo dobrze ale potem zmienilem procesor na i9 i musialem wraz z nim wymienic rowniez i chlodzenie na AIO bo procek sie przegrzewal, zmiejszylem mu taktowanie bo na tym chlodzeniu nie wyrabial. Wiec jest to raczej kwestia techniczna jakiego uzyc chlodzenia.