Recenzja Assassin’s Creed Black Flag ResyncedInteraktywna mapa Gothic RemakeRecenzja The Sinking City 2GTA 6 prawdopodobnie pobije rekordy i sprzeda konsole
Szukaj...
Kolorystyka
Wyświetlanie

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl

Komentarze do wiadomości: „To nie powinno być możliwe”. Deweloper krytykuje 55 000 zwrotów gry mimo prawie 90% pozytywnych recenzji

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
06.07.2026 12:45
4
7
odpowiedz
amit
18
Legionista

No i to jest mechanizm który ma blokować wydawanie na steamie zbyt drobnych i idiotycznych gier - tzw pochłaniaczy czasu. Zaraz bysmy byli zalani grami jak shorty z tiktoka. Ma pretensje że probował spenieżyć gre z "miniclipa"

06.07.2026 13:22
Wronski
5
7
odpowiedz
1 odpowiedź
Wronski
42
Senator

Szczerze mowiac to po gameplay'u to nie wiem czy to jest wogole warte zakupu...

06.07.2026 11:35
3
5
odpowiedz
2 odpowiedzi
WerterPL
127
Konsul

Zawsze w takich momentach nam przed oczami ludzi, którzy mówią, że tylko PC bo GOG i Steam, bo pełno drobnych Indyków. Na YouTube bez przerwy uwielbiają się chwalić, żeby każdy zobaczył jaki sobie właśnie kupili nano-super-hiper-duper japoński komputer z XXV wieku po naszej erze, z napędzaną przez satelity myszą z tytanowego nanowłókna oraz platynowo-meteorytową klawiaturą podświetlaną diamentami, a jak grają to im wygodnie bo siedzą w fotelu na zamówienie wyciągniętego z kolekcjonerskich modeli Ferrari, z hydromasażem i lodówką na whisky.
A potem ci sami gracze oddają po godzinie gry za 13 zł i płaczą, że ich okradają, bo GTA 6 kosztuje tyle samo co każda współczesna gra, chociaż z konsolowców to się nabijali, że ich na kompa nie stać xD

06.07.2026 13:43
Trevor
6
5
odpowiedz
1 odpowiedź
Trevor
71
Centurion

Skąd wniosek że ci co ocenili grę pozytywnie ją zwrócili?
Co do zwracania niskiej ceny mogę też odwrócić kota ogonem: jakieś niszowe studio albo pewnie 1 gość miał zwrotów 55k co się przekłada na 21% co oznacza że 79% jednak nie zwróciło gry co przekłada się na 206k, w skrócie swoje zarobił.

Poza tym tu jest problem większy, przez tą zasadę 2h większość twórców pakuje do swoich gier na pierwsze 2h rozgrywki totalnie bezsensowne rzeczy typu oglądanie cutscenek itp aby tylko minęło te 2h i gracze nie mogli tej gry zwrócić i dopiero po tych 2h zaczyna się rzeczywisty gameplay, w skrócie trzeba się przemęczyć te 2h by faktycznie zacząć grać co jest totalnie kuriozalne.

post wyedytowany przez Trevor 2026-07-06 13:43:59
06.07.2026 11:32
1
2
odpowiedz
Duoldel_NPC
9
Pretorianin

To można ocenić grę i ją oddać? Jeżeli tak to tu jest największy problem. W ogóle nie powinno być możliwości oceny gdy jeszcze ma możliwość zwrotu. Ocena albo po dwóch godzinach gry, albo po 2 tygodniach posiadania. Drugi problem to robienie gry, którą można przejść w mniej niż 2h.
Sprawdziłem gra ma 1584 recenzje
1044 oceny pochodzą od osób kóre gry nie zwróciły i już nie zwrócą
536 ocen jest od osób które mogły zwrócić grę przed oceną
Do tego nie widać tam ocen od osób które grę zwróciły.
Te 55tyś zwrotów to po prostu zwroty od osób którym nie przypasowała gra na tyle, że kilkanaście złotych nie jest warte trzymanie tego w kolekcji.

06.07.2026 12:41
1.1
6
odpowiedz
amit
18
Legionista

MadTrigger No i co jeśli nie będziesz zadowolony z gry to nie będziesz mógł jej ocenić i kogoś przed nią ostrzegać. Głupota

06.07.2026 13:34
1.2
3
odpowiedz
Duoldel_NPC
9
Pretorianin

amit Jak nie będę zadowolony z gry.... to ją zwrócę. Będę miał dokładnie taką samą ilość bezkosztowego czasu jak osoba któa wystawiła opinię przed upływem 2h. Po to właśnie jest ten czas na zwrot. Ile warta jest opinia kogoś kto w grę której przejście zajmuje np. 20h grał 15minut?. Równie dobrze mógłbyś oceniać film po 5 minutach lub po okładce. W ogóle do tego powinna być osobna rubryka/filtr - zwroty i tam mógłbyś sobie przeczytac dlaczego ktoś zwrócił.

06.07.2026 13:40
1.3
2
odpowiedz
PastTime
13
Legionista

amit Ostrzegać xD Gry sprawdza się samemu, a nie polega się na zdaniu losowych ludzi z neta.

06.07.2026 16:34
1.4
1
odpowiedz
Tosirko
9
Legionista

amit Jeśli jesteś niezadowolony z gry to ją oddajesz. Jak ktoś kupi ma 2h na sprawdzenie czy mu się podoba. Jaki jest sens oceniania negatywnie gry która ma ci wystarczyć na 300h a ty wystawiasz negatywną opinię po 1h jak nigdzie nawet nie doszedłeś. Przykładowo taki Assassin's Creed któremu się dostało za czarnego bohatera. Jak ktoś przejdzie 50% gry to może ja rzetelnie oceniać ale nie po 15minutach jak ja dodatkowo oddaje. Poza tym jaka to jest pozytywna ocena? Gra świetna 10/10 nic tylko gra roku ale oddaje bo mi szkoda 13zl. To ma być rzetelna ocena? Jak gra jest dobra to nie oddajesz bo chcesz w nią grać dłużej i wspierać twórcę gry która ci się podoba.

06.07.2026 11:33
tailless
2
2
odpowiedz
tailless
8
Centurion

To jest zachęcanie do tworzenia gorszych gier. Masę gier można by było udoskonalić, wyrzucając sztuczne wydłużacze. Rozumiem że można się zawieść, że gra była krótka, ale jeśli jedynym powodem zwrócenia gry jest sam fakt że możesz, to zwyczajnie działasz na szkodę developera

06.07.2026 11:35
3
5
odpowiedz
2 odpowiedzi
WerterPL
127
Konsul

Zawsze w takich momentach nam przed oczami ludzi, którzy mówią, że tylko PC bo GOG i Steam, bo pełno drobnych Indyków. Na YouTube bez przerwy uwielbiają się chwalić, żeby każdy zobaczył jaki sobie właśnie kupili nano-super-hiper-duper japoński komputer z XXV wieku po naszej erze, z napędzaną przez satelity myszą z tytanowego nanowłókna oraz platynowo-meteorytową klawiaturą podświetlaną diamentami, a jak grają to im wygodnie bo siedzą w fotelu na zamówienie wyciągniętego z kolekcjonerskich modeli Ferrari, z hydromasażem i lodówką na whisky.
A potem ci sami gracze oddają po godzinie gry za 13 zł i płaczą, że ich okradają, bo GTA 6 kosztuje tyle samo co każda współczesna gra, chociaż z konsolowców to się nabijali, że ich na kompa nie stać xD

06.07.2026 13:34
3.1
1
odpowiedz
Ummon
74
Konsul

WerterPL „Ci Sami”.
goomba fallacy.

06.07.2026 20:58
3.2
2
odpowiedz
TobiAlex
228
Legend

Ummon sam jesteś goomba fallacy

06.07.2026 12:45
4
7
odpowiedz
amit
18
Legionista

No i to jest mechanizm który ma blokować wydawanie na steamie zbyt drobnych i idiotycznych gier - tzw pochłaniaczy czasu. Zaraz bysmy byli zalani grami jak shorty z tiktoka. Ma pretensje że probował spenieżyć gre z "miniclipa"

06.07.2026 13:22
Wronski
5
7
odpowiedz
1 odpowiedź
Wronski
42
Senator

Szczerze mowiac to po gameplay'u to nie wiem czy to jest wogole warte zakupu...

06.07.2026 20:02
Link
5.1
1
odpowiedz
Link
39
Senator

Wronski Racja. Też mi szkoda czasu na to. Na STEAM są mnóstwo świetnych i ciekawszych gier, co czekają w kolejce do ukończenia.

06.07.2026 13:43
Trevor
6
5
odpowiedz
1 odpowiedź
Trevor
71
Centurion

Skąd wniosek że ci co ocenili grę pozytywnie ją zwrócili?
Co do zwracania niskiej ceny mogę też odwrócić kota ogonem: jakieś niszowe studio albo pewnie 1 gość miał zwrotów 55k co się przekłada na 21% co oznacza że 79% jednak nie zwróciło gry co przekłada się na 206k, w skrócie swoje zarobił.

Poza tym tu jest problem większy, przez tą zasadę 2h większość twórców pakuje do swoich gier na pierwsze 2h rozgrywki totalnie bezsensowne rzeczy typu oglądanie cutscenek itp aby tylko minęło te 2h i gracze nie mogli tej gry zwrócić i dopiero po tych 2h zaczyna się rzeczywisty gameplay, w skrócie trzeba się przemęczyć te 2h by faktycznie zacząć grać co jest totalnie kuriozalne.

post wyedytowany przez Trevor 2026-07-06 13:43:59
07.07.2026 09:15
Drenz
6.1
odpowiedz
Drenz
51
Senator

Trevor Podaj te gry, ktore mają przez pierwsze godziny wiecej przerywników filmowych niż rzeczywistego gameplayu.

06.07.2026 15:42
7
4
odpowiedz
Wilku112
14
Legionista

Ten system jest dobry, bo broni nas przed grami zrobionymi na szybko. Jeżeli Valve doda opcję blokowania możliwości zwrotu, bo odblokowałeś jakieś osiągnięcie, to twórcy gier będą w stanie to użyć do swoich niecnych celów.

I tak, badziewie, lub gry "na 5 minut" staną się niemożliwe do oddania, bo odblokowałeś osiągnięcie zabierające ci możliwość zwrócenia gry.

06.07.2026 16:03
8
odpowiedz
NekoRei
6
Pretorianin

Przecież przy każdej grze tak jest. Ludzie chcą sobie przetestować grę i oddają. Jakby nie było opcji oddania to by jej po prostu nie kupili w ogóle.

06.07.2026 16:26
9
1
odpowiedz
Tosirko
9
Legionista

Ja mam na to nieco inne rozwiązanie. Nie pozwolić na komentowanie, ocenianie danej gry dopóki nie rozegra się w niej minimum 2h. Więc pozytywne oceny były by jedynie od osób które nie są już w stanie tej gry oddać.

06.07.2026 16:33
10
1
odpowiedz
Micelius
39
Pretorianin

Może opcja zwrotu powinna być nie na czas stały, ale w zależności od czasu danej gry...

06.07.2026 17:03
Drenz
11
1
odpowiedz
Drenz
51
Senator

Niekiedy można natrafić na opinie osób, które mają wiecej "recenzji" niż posiadają gier na koncie i takich nie biorę pod uwagę. W opcjach mam ustawione, że widzę recenzje po 2h gry. Jak gra ma krótszy czas przejścia to po prostu skupiam sie na merotycznych tekstach. Zresztą 90% steamowych recenzji jest nic niewarta.
A co do zwrotów to najczęściej narzekają twórcy tych krótkich gierek, których na steamie jest mnóstwo. Jak nie chcą takich sytuacji, to niech tworzą nieco dłuższe gry.

06.07.2026 19:18
12
odpowiedz
SkyOnFire
25
Konsul

Przeciętnie gry mają w okolicy 10% zwrotów więc tutaj jest to dużo ale też gra sprzedała się w 250tyś szt - te 55 wiec nawet przy 3$ to spory sukces dla samotnego developera, który też nie robił jej nie wiadomo ile lat bo jest na to za mała i graficznie za brzydka

06.07.2026 19:43
PanDaneX
13
1
odpowiedz
PanDaneX
23
Generał

ta gra kosztuje 13,99 zł... trzeba być serio opóźnionym żeby to zwracać

06.07.2026 23:21
Terefere85
14
odpowiedz
Terefere85
68
Konsul

Te dwu godzinne zwroty to najlepsze co może być i nic tutaj nie należy zmieniać.
Sam korzystałem tylko raz tylko przez fakt, że gra była po prostu bardzo słaba i absolutnie nie miałem ochoty w nią grać - ja odzyskałem kasę, a producent dostał sygnał, że coś jest nie tak.
Gdyby nie to, to wiele gier wychodziłoby w dramatycznym stanie... bo zwyczajnie nie byłoby bata nad producentami w postaci zwrotu.

Takich małych developerów żal... ale to zwyczajnie coś co musi być poświęcone by walczyć z pazernością i lenistwem tych dużych graczy.
Mimo to tak z drugiej strony jak patrzę na tą grę, to w sumie nawet specjalnie nie dziwię się, że ktoś to zwraca... choć bardziej dziwię się, że w ogóle ktoś to kupuje😝

07.07.2026 07:38
Mio Chibana
15
odpowiedz
Mio Chibana
3
Legionista

Tak… gdyby tylko to była długa gra a nie gimmick gamę na parę minut. Ludzie poznają mechanikę, wkurzają się, oddają grę – nazywam to nie problemem.

Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl