Komentarze do wiadomości: To już pewne: nowa strzelanka z postapokaliptycznej serii Metro to Metro 2039. Jest konkretna data ujawnienia

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
11.04.2026 05:49
6
5
odpowiedz
3 odpowiedzi
makaronZserem
54
Generał

Największy problem Metro Exodus (zresztą, jak i poprzednich części) to ich kretyński system moralności, który jedynie służy odblokowaniu dobrego lub złego zakończenia. Gra na koniec w żaden sposób nie ukazuje tego, jak twoje poczynania, np. zabijanie wrogów lub nie, miały jakikolwiek wpływ na dane zakończenie. I to w szczególności frustruje w przedostatniej misji, gdzie jest ogrom tych miejscówek, przez które musisz przejść. Cała gra rozbija się o to, kogo możesz zabić i nie dostać ujemnej kary, a kogo nie możesz zabić. To jest kompletnie głupie i źle skonstruowane.

Powinni zostawić kilka kluczowych wyborów, a cała reszta nie powinna mieć wpływu, bo nie ujęli tego w żaden sposób w zakończeniu. Zaliczysz wszystkie misje swoich towarzyszy, wszystkim pomożesz, ale jeśli będziesz zabijał bandytów, to i tak dostaniesz złe zakończenie, które nawet nie jest na zasadzie „zabijałeś, a oni mogli ci pomóc”, nie. Zakończenie to po prostu: nie nabiłeś paska na bycie dobrym, więc nieważne, czy pomogłeś towarzyszom, dostajesz złe zakończenie.

I to jest najbardziej frustrujące, twórcy poszli na łatwiznę i nie dali temu systemowi odpowiedniej głębi, tylko zrobili go po najniższej linii oporu, masz kilka wyborów i musisz nabić licznik. To mi bardzo psuło odbiór całej gry i finalnie uważam ze gra nie zasługuje na więcej niż 7/10, mimo wszystko to dobra gra.

post wyedytowany przez makaronZserem 2026-04-11 05:54:36
10.04.2026 20:59
xKoweKx [stalker.pl]
1
odpowiedz
xKoweKx [stalker.pl]
160
Stalker

Do sieci wyciekł build najnowszego Metro (roboczo nazwany Metro 4) datowany na okolice 2022-2023 jeszcze na silniku 4A Engine. Niestety gra ponoć została przeniesiona na Unreal Engine 5... a głównym bohaterem jest Hunter.

10.04.2026 21:14
Herr Pietrus
1.1
2
Herr Pietrus
242
Jestę Grifterę

Na UE? Ale po jaką cholerę, skoro 4A wyglądał dobrze (byli wręcz na nim pionierami użycia RT, czegokolwiek by o nim nie myśleć)... Samo Metro to nie moja bajka, uważam że gameplayowo zwłaszcza jedynka i dwójka są do niczego, ale z unrealshittifikacją trzeba walczyć wszędzie...

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-04-10 21:33:21
11.04.2026 00:19
tynwar
1.2
tynwar
101
Legend

Herr Pietrus w takim razie walczcie, ale nie z deweloperami, a z sobą samymi. Jak myślicie, czemu niby oni tak masowo korzystają z tego narzędzia? To dla was to robią, bo to wy chcecie super grafiki niezależnie od ogólnej jakości i duszy gry, które mogą obrywać, gdyż dla wielu graczy nie są tak istotne jak grafika. A niby skąd się wziął cały ten wyścig graficzny w grach? Samo naciskanie na deweloperów nic absolutnie nie zmieni zwłaszcza w sytuacji, w której wy wręcz sami temu sprzyjacie. To tak jakby kazać sprzedawcy przestać podwyższania ceny i jednocześnie dalej kupować od niego za coraz wyższe ceny. Niby z jakiej racji miałby posłuchać.
Oni wolą wybrać łatwiejszą produkcję gry skupionej na bezdusznej, ale ładnej grafice. Także albo portfele i żądanie innych silników dających różnorodną grafikę, ale kosztujących swoje albo ten tańszy silnik od ładnej i nijakiej grafiki.

Dziś cała masa problemów wyszły tylko dzięki graczom, to oni w ogromnej większości są sobie winni wielu problemów tej branży.

post wyedytowany przez tynwar 2026-04-11 00:20:18
11.04.2026 05:52
1.3
makaronZserem
54
Generał

Jak myślicie, czemu niby oni tak masowo korzystają z tego narzędzia? To dla was to robią, bo to wy chcecie super grafiki niezależnie od ogólnej jakości i duszy gry, które mogą obrywać, gdyż dla wielu graczy nie są tak istotne jak grafika.

Nope, robią to, ponieważ koszt utrzymania własnego silnika jest dzisiaj ogromny, ilość osób, która zna UE jest ogromna, o aktualizowanie do najnowszych standardów i narzędzi, nie muszą się martwic, bo kto inny się tym zajmuje, ładna grafika jest później. Najważniejsze są koszta.

11.04.2026 12:33
Gandohar
1.4
Gandohar
34
Centurion

Herr Pietrus "z unrealshittifikacją trzeba walczyć wszędzie..."
Mam nadzieję, że nie grałeś w takim razie w Clair Obscur, Wukonga, Split Fiction czy Frostpunk 2

13.04.2026 16:37
1.5
tur8omru
0
Junior

Gandohar
On nie gra w gry, on jest znawcą niczego, czyli wszystkiego.

10.04.2026 21:21
Flat.earth.truth
2
odpowiedz
Flat.earth.truth
18
Centurion

Czekam!!!

10.04.2026 23:08
👍
3
odpowiedz
Darek1785
8
Konsul

Extraction Shooter na silniku Unreal Engine 5 ze słowem w Metro w tytule.

post wyedytowany przez Darek1785 2026-04-10 23:08:24
11.04.2026 00:13
NOWAHUTANACZASIE
4
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
NOWAHUTANACZASIE
25
Generał

Via Tenor

Pięknie:) Exodus to świetna, klimatyczna przygoda, Stalker 2 się nie umywa.
Mam nadzieję, że nie zawiodą i dostaniemy kolejną super opowieść i przygodę.

post wyedytowany przez NOWAHUTANACZASIE 2026-04-11 00:13:18
11.04.2026 11:04
4.1
1
LokalnyRzezimieszek
16
Generał

NOWAHUTANACZASIE Z tym martwym pół otwartym bieda światem gorszym niż w Far Cry to Exodus nie umywa się do Stalkera 2

11.04.2026 12:14
NOWAHUTANACZASIE
4.2
2
NOWAHUTANACZASIE
25
Generał

Pod względem jakości fajności lokacji Exodus>Stalker 2
Dużo lepsze są mniejsze lokacje gdzie jest co robić są i ciekawie zaprojektowane, w S2 nie ma za bardzo co w nich robić i łazi się po kilka kilometrów;)

11.04.2026 12:27
Gandohar
4.3
1
Gandohar
34
Centurion

NOWAHUTANACZASIE Porównywanie jabłek do gruszek, klasyka....

11.04.2026 00:23
PanDaneX
5
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
PanDaneX
19
Konsul

Osobiście na Exodusie się zawiodłem... ale to tylko moja opinia. Ogólnie nie tracę nadziei i wierzę że w kolejnej części wrócimy do klasycznych klimatów

13.04.2026 16:06
Persecuted
5.1
Persecuted
165
Adeptus Mechanicus

Jeżeli przez "klasyczne klimaty" masz na myśli tunele ruskiego metra jako dominującą część lokacji, to mam nadzieję, że do tego nie wrócą. Tunele są spoko w małej skali, ale po pewnym czasie stają się po prostu monotonne i powtarzalne. Rosja jest na tyle ogromna, że można umieścić grę w 100 różnych regionach i za każdym razem pokazać coś innego - od wiecznej zmarzliny w Jakucji, po palmy w Kraju Krasnodarskim.

13.04.2026 16:31
5.2
forzaroma
96
Konsul

PanDaneX 

Exodus też mnie trochę rozczarował.

Te półotwarte mapy były całkiem dobrze zaprojektowane.
Natomiast ciężki klimat post-apokalipsy i pewnego 'mistycyzmu' i grozy z tym związanej uleciał.
Artem - niemowa irytował jak nigdy wcześniej.
Przegadane, przynudnawe dialogi.
Irytujące brudzenie się broni/ jej ulepszanie, samo w sobie to nie jest niczym złym, ale sytuacja, że strzelam 'headshoty' a przez słabe parametry/ zabrudzenie broni, one kompletnie nie 'wchodzą' było irytujące.

No i w otwartych lokacjach, trochę wady mechaniczne tej gry są bardziej widoczne, tzn. przede wszystkim marne AI przeciwników. W bardziej tunelowej strzelance nie było to tak zauważalne.

Exodus był spoko, ale to by było na tyle, wracać do niej nie zamierzam.

11.04.2026 05:49
6
5
odpowiedz
3 odpowiedzi
makaronZserem
54
Generał

Największy problem Metro Exodus (zresztą, jak i poprzednich części) to ich kretyński system moralności, który jedynie służy odblokowaniu dobrego lub złego zakończenia. Gra na koniec w żaden sposób nie ukazuje tego, jak twoje poczynania, np. zabijanie wrogów lub nie, miały jakikolwiek wpływ na dane zakończenie. I to w szczególności frustruje w przedostatniej misji, gdzie jest ogrom tych miejscówek, przez które musisz przejść. Cała gra rozbija się o to, kogo możesz zabić i nie dostać ujemnej kary, a kogo nie możesz zabić. To jest kompletnie głupie i źle skonstruowane.

Powinni zostawić kilka kluczowych wyborów, a cała reszta nie powinna mieć wpływu, bo nie ujęli tego w żaden sposób w zakończeniu. Zaliczysz wszystkie misje swoich towarzyszy, wszystkim pomożesz, ale jeśli będziesz zabijał bandytów, to i tak dostaniesz złe zakończenie, które nawet nie jest na zasadzie „zabijałeś, a oni mogli ci pomóc”, nie. Zakończenie to po prostu: nie nabiłeś paska na bycie dobrym, więc nieważne, czy pomogłeś towarzyszom, dostajesz złe zakończenie.

I to jest najbardziej frustrujące, twórcy poszli na łatwiznę i nie dali temu systemowi odpowiedniej głębi, tylko zrobili go po najniższej linii oporu, masz kilka wyborów i musisz nabić licznik. To mi bardzo psuło odbiór całej gry i finalnie uważam ze gra nie zasługuje na więcej niż 7/10, mimo wszystko to dobra gra.

post wyedytowany przez makaronZserem 2026-04-11 05:54:36
11.04.2026 07:51
6.1
Karaibak
42
Pretorianin

Zgadzam się, ten system zabijania też mnie męczył. Aczkolwiek sama gra jest świetna (i poprzednie części też) i super, że robią kontynuację.

11.04.2026 15:22
Gimemoa
6.2
6
Gimemoa
17
Pretorianin

makaronZserem
A ja się z Tobą nie zgodzę. Bo właśnie to jest fajne w tym systemie moralności - że na pierwszy rzut oka jest nieoczywisty. Przyjrzyj się jednak temu kogo możesz, a kogo nie możesz zabijać (przynajmniej w takim Exodus).

W pierwszej lokacji mieszkańców wioski, którzy potem nie mszczą się przy przejeździe przez most i pozwalają go przekroczyć. Dzięki temu też jeden członek załogi nie ginie poprzez poświęcenie.
Na pustyni możesz zabijać bandytów, ale jeśli ruszysz zwykłych, zniewolonych przez nich mieszkańców to jeden z twojej załogi zostaje im pomóc bo widzi jak wiele zła wprowadziły twoje działania.
Dalej przy tamie to zabijanie mieszkających tam dzieciaków ma swoje konsekwencje w postaci tego, że nie posłuchają Cię odnośnie zagrożenia i jeszcze będą to ciebie strzelać przy ucieczce.

Więc jak widzisz to nie jest tradycyjne rzucenie ci prosto w twarz tu masz zły wybór, a tutaj dobry. Tutaj masz po prostu odbicie tego jakim człowiekiem jesteś w trakcie grania - jeśli litościwym, działającym po cichu i oszczędzającym życie to opłaca ci się to.
Jeśli bawisz się w Rambo zabijając co się rusza to świat odwdzięcza ci się tym samym.

Można powiedzieć, że to po prostu system moralności wg indyjskiej karmy - bądź dobry dla innych to dobroć wróci do ciebie.

11.04.2026 20:31
6.3
makaronZserem
54
Generał

Gimemoa Nie zrozumiałeś mnie. Nie chodzi o to, żeby gra nie miała wyborów moralnych, tylko o to, że nie każdy wybór powinien wpływać na zakończenie. Część decyzji powinna być tylko dla gracza (osobista) i budować jego sposób grania, a nie zasilać ukryty licznik punktów.
Problem w Metro Exodus polega na tym, że gra wrzuca różne decyzje, zarówno ważne fabularnie, jak i zupełnie poboczne do jednego worka. Przez to zakończenie nie jest logicznym podsumowaniem moich wyborów, tylko wynikiem tego, ile punktów nabiłem.

W efekcie, jeśli znasz mechanikę, możesz sobie pozwolić na sprzeczne zachowania (np. ignorować część postaci albo zabijać tam, gdzie nie powinieneś), a i tak dostać dobre zakończenie. I to właśnie sprawia, że system jest sztuczny i psuje immersję.

Jeśli komuś to odpowiada, spoko. Dla mnie jest to po prostu źle skonstruowane i sztuczne. W wielu grach robi się to inaczej, masz kilka kluczowych decyzji mających realny wpływ na zakończenie i to jest bardziej logiczne.

Z drugiej strony są gry jak Fable, gdzie licznik moralności ma sens i jest spójny ze światem. Ale metro nie jest taką grą, przez co całość wydaje się sztuczna i pozbawiona głębi. Bo jeśli wystarczy nabić odpowiednią liczbę punktów, żeby dostać dobre zakończenie, to twoje decyzje tak naprawdę nie mają znaczenia, liczy się tylko licznik, a nie to, co faktycznie zrobiłeś w trakcie gry. Innymi słowy, to daje fałszywe poczucie moralności.

W poprzednich częściach serii, jak Metro 2033 czy Metro: Last Light, jest to jeszcze bardziej widoczne, tam często zdobywasz „punkty moralne” za drobne, mało istotne rzeczy, które nie mają realnego znaczenia dla fabuły. Nawet jeśli grasz w pełni „dobrze” fabularnie, bez spełnienia tych ukrytych warunków i tak nie odblokujesz dobrego zakończenia.

post wyedytowany przez makaronZserem 2026-04-11 20:37:39
11.04.2026 09:33
baltazar1908
7
1
odpowiedz
baltazar1908
46
Generał

Mam wszystkie trzy cześci choć Exodus na Epic Games cholera nie na steam jak Metro 2033 czy Last Light, czekać ogłoszenia choć tak czy siak troche to potrwa do premiery czwórki, seria na pewno lepsza od serii Stalker.

11.04.2026 09:45
8
1
odpowiedz
Bart0101
19
Legionista

Ograłem wszystkie części i nie mogę się doczekać

11.04.2026 10:56
Felipe
9
1
odpowiedz
Felipe
25
Messiah

Gdyby nie rvskie onvce to pewnie już dawno byśmy mieli nowe metro. Exodus jest świetny. Każdy rozdział w inne lokacje nas przenosi więc nie jest ciągle to samo. Chociaż morze kaspijskie najsłabsze. Ta "pustynia" nie pasuje za bardzo. Co innego Wołga ten "śnieżny" czy te lasy w Tajdze no i wreszcie sama Moskwa w ostatnim.
A co do zakończenia to trochę dziwne, że

spoiler start

Alosza nie może dać nam swojej krwi. Wiadomo, że Kniaź w najgorszym przypadku ginie, a Damir w ogóle opuszcza Aurorę i zostaje na pustyni, ale Alosza po prostu jeździ na wózku

spoiler stop

.

11.04.2026 11:28
10
2
odpowiedz
tailless
4
Chorąży

Tylko niech w następnej części wrócą do bardziej liniowej struktury. Exodus był strasznym zawodem, półotwarty świat tylko mocno rozwodnił gameplay

13.04.2026 12:15
😐
11
1
odpowiedz
Legalizex
92
Generał

Jezu, serio minęło już 7 lat od Metro Exodus? W mojej głowie to z jakiegoś powodu wciąż dość świeża gra. Nawet jeszcze nie zdążyłem ograć drugi raz

13.04.2026 16:09
KwiatekSon
12
odpowiedz
KwiatekSon
1
Junior

oby tylko to metro 2039 nie powtórzyło tego co metro exodus na pc -> ex.... epic games, wolał bym od razu na steam , potem ewentualnie promka za jakiś czas i na własność na gogu :D bo inaczej wiadomo jak to się z kończy, pewnie tak jak z metro exodusem :( ;(

13.04.2026 16:15
DexteR_66
13
1
odpowiedz
DexteR_66
18
Generał

Premium VIP

Oby w końcu postać nie była niemową. Strasznie, to przeszkadzało w Exodus i do tego przegadane dialogi.

Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl