Jak dla mnie spoko i jestem tym zainteresowany, choć wątpię że to sprawdzę bo i tak ostatni raz w Minecrafta grałem 10 lat temu.
Skoro w Minecrafcie można "wszystko" to dla czego nie można używać w nim AI?
Mnie osobiście nie interesowało za bardzo budowanie struktur - było to częścią mojej rozgrywki, ale najbardziej interesowało mnie poznawanie świata i przetrwanie w nim jak najdłużej.
Dla mnie jest to ciekawa nowinka technologiczna.
To kolejny krok do rozwoju kreatywności AI. Zobaczcie od ilu już lat mamy światy generowane proceduralnie oparte o jakieś zasady napisane przez twórców gier. Nieustanny postęp w tej gałęzi doprowadzi do naprawdę sensownego wykorzystania tego w grach bardziej zaawansowanych. W samym Valheimie było ok, ale tam brak npc i budowli mocno upraszczał sprawę. Patrząc na to co się dzieje to więcej niż pewne, że w końcu zostanie to tak rozbudowane o tyle reguł, informacji i zasobów, że ciężko będzie odróżnić ręczne tworzenie świata od tego zrobionego przez AI. Nie mówiąc o tym ile to oszczędzi czasu i zasobów twórcy takiej gry. Mi to rybka kto to stworzy, jeżeli dzięki temu gra będzie lepsza. Trochę się dziwię, że ludzie tak strasznie narzekają co niektórzy na to, bo generalnie rozwój coraz bardziej zaczyna natrafiać na ścianę w postaci najlepszej dostępnej grafiki, fizyki, wielkości czy innych składowych, więc tak duże uproszczenie oraz przyspieszenie części procesów może zmienić sposób budowy wielu gier i rozwinięcie innych aspektów.