Komentarze do wiadomości: Sztuczna inteligencja jest wygodną wymówką dla zwolnień. Sam Altman przyznaje, że część firm uprawia „AI washing”

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
20.02.2026 14:38
kamikadze
1
odpowiedz
kamikadze
1
Centurion

To dość oczywiste. Teraz mamy raczej do czynienia z korektą post pandemiczną. AI "będzie zwalniać", ale to dopiero przed nami.

20.02.2026 15:53
Angemona
1.1
Angemona
95
Generał

kamikadze to prawda. Moim zdaniem nim to nastanie bedzie jeszcze fala rektutacji, bo część firm przesadza z redukcjami. Drugi problem to wysycenie na rynku IT; wszyscy rzucili się w tym kierunku i jest przesyt.

post wyedytowany przez Angemona 2026-02-20 15:53:57
20.02.2026 15:59
kamikadze
1.2
kamikadze
1
Centurion

Angemona tak ale mamy ogólnoświatową histerię. AI nie jest ani tak fajne ani tak złe jak to malują.

post wyedytowany przez kamikadze 2026-02-20 15:59:53
20.02.2026 16:02
elathir
1.3
elathir
118
Czymże jest nuda?

wszyscy rzucili się w tym kierunku i jest przesyt

W sumie to ludzi brakuje, ale jest problem z dysproporcją juniorów względem doświadczonych osób, by zespól działał to muszą być zachowane pewne proporcje, oczywiście zależą od projektu itd. ale sensownie jest mieć na 4 osoby jednego seniora, dwóch midów i jednego juniora.

Jakieś naście lat temu w firmie, w której kiedyś pracowałem zatrudniono za dużo juniorów, w skład zespołu wchodziło 1 senior, 1 pól senior (taki na papierze, ale z dobrą znajomością projektu, czyli ja wtedy, do prawdziwego seniora jeszcze mi trochę brakowało) i jeden mid i 4 juniorów, efekt? Ja i senior spędzaliśmy niemal cały czas poprawiając juniorów i nie mieliśmy czasu na własną robotę. Nowy szef zwolnił 3, zostawił jednego i produktywność wskoczyła.

I to jest obecnie problem w IT, niby masa ludzi poszła by załatać braki kadrowe, ale rynek technicznie nie może wchłonąć aż tylu juniorów tak szybko. Do tego część osób boi się ich zatrudniać bo AI akurat juniora potrafi zastąpić.

post wyedytowany przez elathir 2026-02-20 16:03:25
20.02.2026 15:44
bmwbmw2
2
odpowiedz
bmwbmw2
83
PAPIEŻ GIER IV

Nie można łykać jak leming tego co mówi. Te zwolnienia już się zaczęły jakiś czas temu. Ale zwyczajnie nie były masowe, tylko powoli zastępują w niektórych branżach nas systemy. Ale temu typeczkowi się dupa pali, więc będzie gadał co mu portfel podsmaruje

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl