Komentarze do wiadomości: Szkolne podejście do czytania sprawia, że coraz mniej dzieci czyta dla przyjemności, ale BookTok odwraca ten trend wśród młodzieży

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
29.04.2026 13:58
1
3
odpowiedz
PCMREpic
58
Generał

No chyba normalne, że w kraju, który zmienił całkowicie kulturę, będzie spadało mocno czytelnictwo właśnie przez nieciekawe lektury. 
Przykład Wielkiej Brytanii, o którym mowa w artykule, to pokazuje. Czemu jakiś muzułmanin, który kilka lat temu przypłynął do WB ma się interesować jakimś Dickensem czy jakąś Austen?
U mojego kuzyna w klasie jest 3 ukraińców - nie przeczytali ani jednej lektury, bo to nie ich obszar kulturowy. ... Jak dziecko nie będzie czytało w czasach szkolnych, to potem trudno go przekonać, że warto.

post wyedytowany przez Admina 2026-04-29 21:15:19
29.04.2026 14:24
Gandohar
1.1
13
odpowiedz
Gandohar
36
Pretorianin

PCMREpic Po poziomie Twojego chamstwa i ignoracji, widzę, że Ty obok żadnej kultury wyższej nawet nie stałeś.

29.04.2026 14:43
1.2
3
odpowiedz
PCMREpic
58
Generał

Gandohar Mówi to chłop, który wyzywa ludzi, bo mają inne zdanie od niego :D Wyzywałeś innego użytkownika, że go powaliło, bo wcale to nie jest najpopularniejszą grą. 
Raczej więcej jak naście lat to Ty nie masz, bo żaden dorosły nie pisze "nie zesraj się" jak Ty masz to w zwyczaju. 
Serio, dorosła dobrze rozwinięta osoba może komuś taki komentarz napisać?
Koleś, który płacze w komentarzach, że na portalu o grach jest za dużo artykułów o danej grze, po czym wchodzi w ten artykuł, komentuje, napędzając algorytmy, do zwiększania zainteresowania daną grą.

post wyedytowany przez PCMREpic 2026-04-29 14:56:50
29.04.2026 15:19
1.3
3
odpowiedz
gharou
31
Chorąży

PCMREpic Nie wiem, jak sprawy się mają z Ukraińcami w klasie twojego kuzyna. Wiem natomiast, że tobie z kulturą (wyższą, niższą, jakąkolwiek) z całą pewnością nie jest po drodze.

29.04.2026 15:31
👍
1.4
1
odpowiedz
PCMREpic
58
Generał

gharou czyli możemy sobie przybić piątkę, bo dokładnie to samo napisałeś. Identyczną rzecz ;) piona

post wyedytowany przez PCMREpic 2026-04-29 15:32:41
29.04.2026 18:41
Gandohar
1.5
1
odpowiedz
Gandohar
36
Pretorianin

PCMREpic Widzę, że zabolało, skoro aż chciało Ci się moje stare posty przeglądać xD . To dobrze, może coś dotrze, aczkolwiek wątpię.

29.04.2026 18:52
1.6
1
odpowiedz
PCMREpic
58
Generał

Gandohar Ty nie powinieneś w ogóle brać udziału w żadnej dyskusji. Człowiek, który życzy drugiemu śmierci, nie powinien mieć głosu. Jesteś po prostu najgorszym sortem człowieka, bo tylko ktoś taki może chcieć, śmierci innej osoby.
A ty w jednym z komentarzy życzyłeś tego Gabenowi.

post wyedytowany przez PCMREpic 2026-04-29 18:52:43
29.04.2026 21:14
Gandohar
1.7
1
odpowiedz
Gandohar
36
Pretorianin

PCMREpic xDDDD

29.04.2026 15:43
2
2
odpowiedz
Jerry_D
83
Senator

"niekorzystnie na czytelnictwo wpływać mogą szkoły. Wszystko przez ich klasyczny nacisk na naukę czytania"
A jak mają czytać, jak się nie nauczą czytać? A tak poważniej, to niestety fakt, szkoła raczej zniechęca do czytania. Nie wiem jak w UK, ale z polskiej szkoły pamiętam najpierw tak średnio ciekawą listę lektur, ale było znośnie, a później to język polski już w ogóle zmieniał się w historię literatury. Jakby nie to, że już wcześniej lubiłem czytać i ratowałem się tym, co mnie interesowało, jednocześnie jak ognia unikając większości lektur, to szkoła skutecznie zabiłaby we mnie wszelkie zainteresowanie słowem pisanym.

29.04.2026 16:28
3
2
odpowiedz
stud3nciq
92
Pretorianin

Od zawsze problemem był sadystyczny dobór lektur - po prostu nie można tego określić kulturalnymi słowami, a te wszystkie czytadła z chęcią wepchnąłbym polonistkom do układu pokarmowego, od strony wejściowej i wyjściowej jednocześnie. Zmuszanie dzieci do katowania mózgu nad czymś czego się nie lubi, nie trawi i po prostu nie chce znać - nie "zniechęca" do czytania, tylko po prostu skutecznie zabija wszystkie chęci. Oczywiście wszelkie "bryki" i streszczenia były zawzięcie zwalczane i konfiskowane, polonistki same je dokładnie czytały po to żeby zadawać pytania o totalnie nieistotne pierdoły których w "brykach" nie było. Na następną wojnę trzeba wysłać polonistki, każdy wróg ucieknie z płaczem.

"Za moich czasów" (no co, mam już tyle lat że wolno mi tak mówić - niestety...) problemem zaczynały być też komputery. Granie i pisanie pierwszych programów bardzo skutecznie odciągało od czytania. Na szczęście młodość miała swoje zalety - mogłem zarwać nockę nad "Zapłatą" Philipa Dicka, a potem iść do szkoły jak gdyby nigdy nic.

Teraz wychodzą na jaw coraz większe problemy ze smartfonami i mediami społecznościowymi. A to ma wpływ jeszcze większy, bo wchodzimy tu w sferę socjotechniki i celowego uzależniania ludzi od danego produktu. Kiedyś korporacje tytoniowe i alkoholowe celowo uzależniały swoich klientów, reklamy i slogany projektowali tak aby trafiały do dzieci których wychowywali sobie na wiernych klientów. Dzisiaj to samo mamy z mediami społecznościowymi. Tiktoki i inne portale z krótkimi intensywnymi filmikami robią młodym ludziom dopaminową siekę z mózgu, po czymś takim zwykłe czytanie książki staje się jeszcze nudniejsze.

post wyedytowany przez stud3nciq 2026-04-29 16:32:57
29.04.2026 22:16
4
3
odpowiedz
Adeteth_NPC
0
Centurion

Problem z lekturami u nas jest taki że nastolatkom każą czytać coś do czego trzeba dojrzeć

Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl