Komentarze do wiadomości: Szef Larian staje w obronie twórców gier. „Łatwo jest niszczyć, o wiele trudniej budować”

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
28.01.2026 09:46
1
2
odpowiedz
user1135028165e
3
Legionista

GRYOnline to zdecydowanie najlepszy portal o grach na całym świecie! Te ogromnie wartościowe i rzetelne artykuły pisane przez wybitnych dziennikarzy! A później w gratisie dostaję sekcję komentarzy. Tutaj fascynujące oraz elokwentne, pełne kultury wypowiedzi graczy którzy posiadają wiedzę większą niż Encyklopedia Britannica oraz Wikipedia razem wzięte i doświadczenie w tworzeniu gier oraz tego jakie powinny być gry o wiele większe niż Hideo Kojima, John Carmack czy John Romero!!! Na przykład te cudowne i trafne komentarze graczy którzy obrali sobie twórców gier współczesnych za cel swoich mega trafnych teorii i jak widać szanują ich pracę w stopniu najwyższym! To miejsce to istny dar niebios!!! Tak wiele się tu uczę, tyle wnosi to do mojego gamingowego świata! Gdyby nie to wszystko to już dawno przestałbym grać a nawet interesować się tematem gier. Dziękuję wam!!! Ja pier......

post wyedytowany przez Admina 2026-01-28 10:53:56
28.01.2026 13:05
rextrex
1.1
rextrex
14
Legionista

user1135028165e "i jak widać szanują ich pracę w stopniu najwyższym!" - a co powiesz na to? Człowiek ma zarobione pieniądze, 400 zł dajmy na to, zamawia grę za owe 400 zł przed premierą (twórcy dostają wstępną informację, że są chętni na ich produkt). Czeka - znowu - dajmy na to trzy-cztery miesiące, i dostaje produkt wadliwy - gra się wiesza, ma błędy, coś po drodze jest wycięte, albo wręcz - i tu akurat może być firma, o której jest mowa, Ubi - pokazuje jak wygląda produkt, a potem daje inny (ot, Watch Dogs). I co? Ta korporacja szanuje mnie jako gracza? Jako swojego klienta? Szanuje moje pieniądze, które mogę wydać na coś innego, a jednak decyduję się zasilić ich firmę? Nie, ma mnie w dupie. Niektórzy są jeszcze tak bezczelni, że za wszystko, za swoje porażki, winią ludzi, którzy są odbiorcami ich produktów. Zdechnie Ubi? Przyjdzie inny. Już tyle dobrych firm padło, albo się zeszmaciło, że nie ma znaczenia. Od nieszczęsnego IT (i kryzysu w tamtych latach) minęło wiele lat, a gry jakoś dalej są wydawane i świat się kręci.

28.01.2026 10:06
Shadoukira
2
3
odpowiedz
1 odpowiedź
Shadoukira
115
Chill Slayer

Każdy ma prawo do krytyki, a już to czy ta krytyka jest konstruktywna czy nie to już inna rzecz. Jedni hejtują dla hejtowania, bo po prostu to lubią albo chcą się wyżyć albo są po prostu niedojrzali itp. Inni krytykują daną grę w sposób bardziej analityczny i faktycznie pokazując jej błędy, niedoróbki lub złe decyzje gameplayowe czy jeszcze inne rzeczy.

Jednak według mnie wszystko jest ok tak długo jak krytyka dotyczy produktu, czyli samej gry, bo już kierowanie krytyki do jakichś konkretnych osób może być krzywdzące, zwłaszcza jeśli ktoś niczym nie zawinił. Jednak są przecież i tacy twórcy, którzy sami się wykładają na talerz jakimś głupim komentarzem, a później się dziwią, że gracze ich masakrują w social mediach.

Jeśli chodzi o samą grę, czyli ten Highguard, to nie będę się wypowiadał, bo ta gra mnie po prostu w ogóle nie interesuje i nie wiem z czego wynikają jej oceny i krytyka. Jak spojrzałem na grę na steam, to wygląda ona jak każda inna sieciowa strzelanka typu Overwatch.

28.01.2026 13:43
2.1
user1135028165e
3
Legionista

Jasne! Racja po całości! A najbardziej denerwuje, wkur..ia ten hejt do konkretnej osoby i np. życzenie śmierci jego dzieciom - bo i takie rzeczy widziałem na Steam. Nie ma takiej branży na całym świecie gdzie każdy jej produkt byłby idealny i zadowalał wszystkich, i tego nigdy nie będzie! Można trafnie i w konstruktywny sposób krytykować grę i to czasem bardzo dużo daje nawet samym twórcom co w ostateczności często prowadzi do poprawy gry. Jednak takich komentarzy/recenzji jest bardzo malutko! Rządzi hejt dla hejtu...bo tak i już kur.a i ch.j ci do tego! Albo nie znam kompletnie ale i tak się wypowiem. A o tym żeby zobaczyć słowa pochwały twórcy/studia to można zapomnieć i nawet szkoda poruszać temat......

28.01.2026 10:20
Wronski
3
4
odpowiedz
1 odpowiedź
Wronski
35
Senator

Zaloze sie ze wiekszosc nawet nie zagrala w Highguarda i hejtuja ta gre za wyglad, mozna sie nawet przyzwyczaic a kto wie, moze po kilku update'ach nie bedzie taka zla.

28.01.2026 10:28
Persecuted
3.1
6
Persecuted
162
Adeptus Mechanicus

Bo to typowy "hate train". Większość obrzucających g*** co najwyżej widziała gameplay'e w internecie, ale ma najwięcej do powiedzenia na temat tej czy innej gry. Dla wielu ludzi hate to już uzależnienie, sposób na życie, bez którego nie potrafią normalnie funkcjonować i muszą sobie wyszukiwać kolejny cel do ataku, nawet jeżeli nigdy nie byli nim zainteresowani albo nie mieli pojęcia o jego istnieniu.

post wyedytowany przez Persecuted 2026-01-28 10:51:14
28.01.2026 13:18
4
odpowiedz
Molid
3
Junior

"(przypomnijmy: część graczy zarzucała mu przekupstwo i promowanie Highguarda za korzyści finansowe)"
Promował grę na evencie skupionym na promocji gier? Jak śmiał!

Konstruktywnej krytyki w obecnym internecie, zarówno filmów, gier czy książek jest już bardzo, bardz mało. Każdy może wyrazić swoją opinię, wielu chce i to robi i 99% to przejaw niepotrzebnie negatywnych emocji bardziej niż myśli. O wiele więcej osób będzie się naśmiewać z Highguard niż tego spróbuję. Mnie w ogóle ta gra nie interestuje, ale nie odczuwam potrzeby żeby w związku z tym iść na fora i media żeby się na kimś w związku z tym wyżyć. Może gdyby mniej ludzi się kierowało własnie takimi potrzebami to i portale w stylu gry-online itp. produkowałyby mniej artykułów celujących we właśnie takich ludzi, by tylko napędzać tę machinę niepotrzebnego biedolenia i wrogości związnej z gierkami...

28.01.2026 13:48
5
odpowiedz
endaro
9
Legionista

Pomysł Sama z ocenianiem krytyków  nie jest nowy. Kiedyś pośrednio tak to funkcjonowało, czasopisma i autorzy mieli swoją reputację a algorytmy nie pompowały w górę hejtu i negatywnych komentarzy. I tak kupowało się dane czasopismo dla treści a nie ocen.

Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl