Jeśli Creative Assembly nie zmieni swojego podejścia, to nic to nie da. Total War z biegiem lat stał się swoją karykaturą. Wiele bitew chce się unikać i robić auto resolve, a kampania irytuje walką z wiatrakami.
Muszą naprawdę przysiąść do AI przeciwników i zrobić je na poważnie. Musi być wymagające, ale na uczciwych zasadach. Same bitwy też muszą wrócić do korzeni... gdzie liczy się taktyka i manewr, a nie punkty hp.
Są kampanię że ja 90% bitew mam na autoresolve.
1. Masz taką przewagę że bitwa się dłużej ładuje niż trwa.
2. Wróg ma taką przewagę że rozjedzie cię niezależnie co by się stało (a zazwyczaj twoja przegrana to strata 100% więc po co marnować czas(wrogowie zazwyczaj mogą uciec z częścią niedobitków))
3. Masz punktową przewagę więc auto-resolve da lepszy wynik niż ręczne dowodzenie(nie wiem jak oni to przeliczają)
Ja walczę tylko w 3 przypadkach. Misje, gdy siły są wyrównane(bardzo rzadko mi się zdarza), gdy wróg ma punktową przewagę ale wiem że ręcznie ogarnę bitwę
W medieval 2 walki to była przyjemność. Nawet mniejsza armią ale dobrze zarządzaną mogłeś wygrać. Do tej porty pamiętam jak Mediolan atakował mój zamek co najmniej 6 razy pełnymi armiami podczas 20 tur i wygrywałem nawet gdy zostały mi już 2 bataliony spieszonych rycerzy, jakieś resztki łuczników i dziurawe mury bo wystarczyło myśleć by wygrać.
Albo zamiast podbijać królestwo z którym trudno walczyć blokowaleś drogi plądrując handel. I zabijając członków rodziny królewskiej kompletnie kasując AI wroga
Gdyby nie nostalgia i różowe okulary, Medieval 2 nie mogłoby konkurować z dzisiejszymi grami z serii Total War.
Z całym szacunkiem ale kolega Paweł pitoli głupoty. W Med 2 aktualnie gra więcej graczy niż w znakomitą większość nowszych odsłon, a fani historycznych odsłon oczekują, że powróci masa elementów, które głupio wycięli w kolejnych częściach serii.
W sumie gdyby Medieval 2 dostał porządny upgrade graficzny, to pewnie na tę grę rzuciłaby się masa ludzi, bo tak naprawdę przestarzała grafika, to jeden z większych problemów tej gry dla gracza, który chciałby ją wypróbować. W końcu umówmy się, obecnie w Medievala 2 grają zwłaszcza fani serii.
Ameryki nie odkryli. Przecież to normalne, że gra która wyszła 20 lat temu nie będzie tak zaawansowana jak dzisiejsze gry. Chociaż jeżeli chodzi o AI przeciwników, to chyba nie wiele się zmieniło...
Trzeba jednak spojrzeć na to z innej strony. W momencie swojej premiery Medieval 2 to była świetna gra (2006 rok). Dlatego według mnie teraz zamiast mówić, że Medieval 2 na dzisiejsze czasy jest przestarzały, to twórcy powinni dążyć do tego, aby Medieval 3 był co najmniej tak samo dobra grą w 2030 roku jak Medieval 2 był w 2006 roku, a nawet lepszą, bo mają teraz kupę lat doświadczenia za sobą.
Zresztą zarówno Medieval 3 Total War jak i Warhammer 40k Total War to są gry, które powinny wkroczyć w nowe standardy dla gier z tej serii, bo idąc tokiem myślenia twórców, to na dzisiejsze czasy już nawet Warhammer Total War to gra przestarzała z wieloma problemami, bo ta gra wyszła juz 10 lat temu.
Med 2 to nie jest dobra gra? No bez jaj. To wciąż jedna z lepszych strategii. I fakt ma kilka niedociągnięć, trudno żeby nie miała, jednak wciąż jest lepsza niz chociażby TW WARHAMMER 3
Czy dwójka jest dobra jak na dzisiejsze czasy i możliwości to może i faktycznie dyskusyjne, ale problem w tym, że jeśli uznamy, że nie jest, to te wszystkie ostatnie Total Wary tym bardziej nie są.