Komentarze do wiadomości: Skarbiec PlayStation pęka w szwach, ale fani mają jedno, trudne pytanie o przyszłość nowej inicjatywy Sony obejmującej ponad 30 lat dorobku firmy

Forum Inne Gry
Dodaj komentarz
08.05.2026 11:37
Wronski
1
2
odpowiedz
Wronski
40
Senator

A teraz wyobrazcie sobie ze bylo jakies studio ktore zrobilo jakas gre na PS1, i to byla jedyna gra od tego studia i byla swieta. X lat czasu ktos z tego studia pamieta ta gre i chetnie by ja ogralo badz przywrocilo w jakies formie. Nie ma, jest w skarbcu, bedzie sie kisic do konca swiata. Mozesz w nia zagrac tylko majac oryginal badzi kopie ktora odpalisz na emulatorze. Tak wyglada tego logika...

08.05.2026 18:23
1.1
1
odpowiedz
pizzahawajska
1
Junior

Wronski dlatego się piraci, są różne platformy do prezerwacji gier jak vimm's lair czy minerva (po rozpadnięciu się myrienta).

08.05.2026 19:03
1.2
odpowiedz
Fortis_Reitens
1
Junior

pizzahawajska a ja myślałem że piractwo umarło z ThePirateBay

08.05.2026 21:20
Marky
1.3
odpowiedz
Marky
36
Generał
Wideo

Wronski  Tu akurat chodzi o to, że jak wyżej pisze asasin24  trzymają oni w tym skarbcu nie tyle gry w takiej formie jak miałeś na płycie, a w formie w jakiej miało ją studio, gdy została ukończona. Z kodem źródłowym, teksturami, grafikami i filmikami w oryginalnych rozdzielczościach, bez kompresji by zmieściło się wszystko na płycie.

Także, jeśli stwierdzą: robimy remaster/remake danej gry to biorą z tego skarbca wszystkie pliki co już ułatwia pracę na starcie, bo nie trzeba wszystkiego robić od nowa, albo bawić się w inżynierię wsteczną, choć nawet wtedy nie wszystko będzie działać jak należy.

Tu polecam dla zrozumienia, dlaczego to jest ważne mieć kod i pliki źródłowe gry film Archona, który zabrał się do odtworzenia na ich podstawie filmików z Wormsów 2 w jakości 4K.
https://www.youtube.com/watch?v=akDlOlkQbt8

post wyedytowany przez Marky 2026-05-08 21:20:55
09.05.2026 08:22
Grifter
1.4
odpowiedz
Grifter
56
Generał

Fortis_Reitens TPB wciąż żyje. 
Jakiś czas temu chciałem obejrzeć koreański 'Save the Green planet' z 2003 roku ('amerykańska 'Bugonia' powstała na podstawie tego filmu). Nie było tego szans znaleźć w zadnym streamingu, chocbyś miał ich 10. Ściągnąłem z Zatoki. Niech mi Koreańce wybaczą :)

09.05.2026 17:29
1.5
odpowiedz
Ziomal11PL
3
Legionista

pizzahawajska Na razie poleca to pierwsze bo Minerva jeszcze nie jest wystarczająco ustabilizowana i pobieranie gier z prędkością 1KB/s to trochę zbyt wolno na grę 6GB...

09.05.2026 17:30
1.6
odpowiedz
Ziomal11PL
3
Legionista

Fortis_Reitens TPB nigdy nie umarło. Polecam te z dodatkiem 'party' czy coś.

09.05.2026 22:57
WolfDale
1.7
odpowiedz
WolfDale
98
~sv_cheats 1

Ten materiał ARHN był świetny o remasterowaniu filmów z Wormsów, a przy okazji można było zobaczyć więcej niż na oficjalnym wydaniu.

08.05.2026 16:55
2
1
odpowiedz
tybet2
167
Generał

Mhm, ja myślałem że będą jakieś stare rzeczy udostępniać w ten sposób. Nie wiem, "open source PSX", cokolwiek - a Ci sobie zbierają dane, aby się pochwalić w internecie :O

08.05.2026 17:19
3
4
odpowiedz
asasin24
49
Konsul

Nawet jeśli nie chcą tego udostępnić, to i tak dobrze, że trzymają w magazynie całą swoją historię. Wiele starych gier już dawno nie ma kodu źródłowego, a zespoły odpowiedzialne za ich produkcję już dawno się rozpadły i przez to są bardzo trudne do odtworzenia.

10.05.2026 00:00
4
odpowiedz
Szef23456
3
Junior

650 tera to coś mało jak na takiego zawodnika, gracz w domu ma ze 10 tera i mu brakuje a sony światowe korpo z tyloma tytułami ma tylko 650

Forum Forum Inne Gry
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl