Komentarze do wiadomości: Serialowy Mass Effect nie będzie dla casuali. Scenarzysta dementuje plotki o odcięciu się produkcji od graczy

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
21.04.2026 14:53
Mówca Umarłych
1
2
odpowiedz
Mówca Umarłych
143
Pan Milczącego Królestwa

No cóż. To oznaczać może, że:
- Ktoś się pomylił i to scenarzysta ma aktualną wiedzę.
- Daniel Casey wie, że scenariusz może podlegać zmianom (pod naciskiem) ale ze względów wizerunkowych o tym nie mówi licząc, że się obroni.
- Scenarzysta naprawdę nie wie co mu szykuje "góra" i jak bardzo przyjdzie mu zmieniać scenariusz, ponieważ ktoś wyżej może mieć inną wizję. 

Pewność którejś z wersji na poziomie 1/3 czyli żadna.
Nie takie numery już przechodziły w tej branży.

post wyedytowany przez Mówca Umarłych 2026-04-22 01:14:39
21.04.2026 15:22
DGT
2
2
odpowiedz
DGT
15
Chorąży

Hehe, dobre. W sumie jedyny pozytyw to dowiedzieć się że mają jakiegoś scenarzystę.
Ale to będzie syfnia...

21.04.2026 15:47
3
5
odpowiedz
10 odpowiedzi
Ummon
69
Pretorianin

Jeżeli będzie choć jedna klatka bez d*** Mirandy zajmującej co najmniej pół ekranu, to znaczy że się sprzedali i nic z tego nie będzie!

21.04.2026 17:07
3.1
odpowiedz
Alien89
10
Chorąży

Ummon Miranda i jej zaplecze musi być. To najważniejszy element serii.

21.04.2026 17:24
Silvaren
3.2
odpowiedz
Silvaren
10
Konsul

Chociaż Miranda miała żyć około połowę dłużej niż przeciętny człowiek, to i tak od kilkuset lat będzie już martwa w momencie akcji serialu.

post wyedytowany przez Silvaren 2026-04-21 17:24:59
21.04.2026 19:05
3.3
odpowiedz
Halabarda Geralta
31
Konsul

Chociaż Miranda miała żyć około połowę dłużej niż przeciętny człowiek, to i tak od kilkuset lat będzie już martwa w momencie akcji serialu.

Niekoniecznie. Może być permanentnie odtwarzana (nie klonowana) tak jak Shepard podczas projektu Łazarz.

21.04.2026 22:28
Silvaren
3.4
odpowiedz
Silvaren
10
Konsul

Genetycznie tak, ale byłaby inna pod względem charakteru. Jak Oriana. Albo jak klon Sheparda.

22.04.2026 11:00
3.5
1
odpowiedz
Halabarda Geralta
31
Konsul

Albo jak klon Sheparda.

Shepard nie był klonem. Został zrekonstruowany a nie sklonowany. Człowiek Iluzja i Miranda Lawson nie potrzebowali wydawać majątku na stworzenie klona. Chodziło o wspomnienia, doświadczenie i predyspozycje osobiste komandora. W jego wypadku sklonowano tylko niektóre zniszczone organy, mózg natomiast był oryginalny (zgodnie z wydarzeniami z części drugiej był on na tyle mało uszkodzony że można go było przywrócić do funkcjonalności). Na tym polegał projekt Łazarz który kosztował majątek. Klon był natomiast stworzony w części trzeciej (w dlc) za psie pieniądze i na potrzeby zapewnienia zaplecza organów gdyby oryginałowi były potrzebne.

Moze nie grałeś w grę albo juz zapomniałeś ale zakładam że łatwo to wygooglować. Fabuła tej serii jest fenomenalna i w wielu miejscach dobrze / ciekawie uzasadniona.

23.04.2026 13:09
3.6
odpowiedz
Raquieta
4
Junior

Halabarda Geralta no to może właśnie Ty nie grałeś w grę. W Trzeciej części w DLC w cytadeli, wystąpił właśnie klon Sheparda, którego na koniec chcąc/niechcąc zabijaliśmy.

26.04.2026 20:23
3.7
1
odpowiedz
Halabarda Geralta
31
Konsul

requieta

Wyraźnie napisałem powyżej że jedyny klon komandora był właśnie w dlc do części trzeciej. Przepisujesz po mnie i zgrywasz mądrale. Dyskusja natomiast dotyczyła części drugiej i przywrócenia Sheparda do życia w projekcie Łazarz gdzie został zrekonstruowany z wykorzystaniem oryginalnego mózgu więc żadnym klonem nie był.

27.04.2026 08:02
Silvaren
3.8
odpowiedz
Silvaren
10
Konsul

Halabarda_Geralta
Shepard nie był klonem.
Czytanie ze zrozumieniem się kłania - napisałem o klonie Sheparda a nie o Shepardzie, którym gramy przez całą trylogię. Jak sam wiesz, klon miał zupełnie inny charakter, inne wychowanie, inne doświadczenie życiowe. Analogicznie Miranda i Oriana, chociaż były genetycznymi bliźniaczkami, dość podobnie myślały, to były jednak dwie indywidualne osobowości.

Miranda żyłaby o połowę dłużej od przeciętnego człowieka, ale nie byłaby nieśmiertelna. W końcu zestarzałaby się i umarła. Projekt Łazarz nie przywrócił Sheparda po zgonie ze starości, ale po tym, jak jego ciało otrzymało krytyczne obrażenia z niedotlenienia i przebywania w próżni. Mirandy by w ten sposób nie odtworzono gdyby zmarła naturalną śmiercią ze starości.

Jedyną opcją byłoby wyhodowanie kolejnego "bliźniaka" genetycznego Mirandy - podobnego do Oriany - ale podobnie jak Oriana, byłaby wtedy zupełnie inną osobą, bez wspomnień Mirandy i jej charakteru.

Kolejne części Mass Effect przeszedłem 40/30/10+ razy i uwierz mi, ja dobrze pamiętam treść gry xD Pozdrawiam

post wyedytowany przez Silvaren 2026-04-27 08:03:26
27.04.2026 16:11
3.9
odpowiedz
Halabarda Geralta
31
Konsul

OK ale raczej nie chodzi tutaj o brak zrozumienia czytanej treści tylko o trudności w precyzyjnym logicznym i uporządkowanym przekazywaniu przez Ciebie myśli argumentów oraz wiedzy. Komandora i Mirandę wrzuciłeś w jednej wypowiedzi do tego samego worka nazywając ich klonami a gdy pierwszy raz napisałem o projekcie łazarz w ogóle się nie ustosunkowałeś nazywając dalej sheparda klonem. Założyłem więc bazując na prezentowanym przez Ciebie założeniu że błędnie wziąłeś Sheparda z me2 za klona a nie rekonstrukcję.

Do tego zrekonstruowany komandor jest głównym bohaterem me2 i me3 a jego klon występuje tylko w me3 i jest elementem trzecioplanowym pokazanym jedynie w dlc które wnosi do fabuły wielkie nic.

post wyedytowany przez Halabarda Geralta 2026-04-27 16:30:49
28.04.2026 08:24
Silvaren
3.10
odpowiedz
Silvaren
10
Konsul

Pewne rzeczy wydają mi się po prostu oczywiste, jak to, że w trylogii był tylko jeden klon Sheparda, więc nie wydawało mi się konieczne doprecyzować o kogo chodzi.
A pojawił się w jednym kontekście z Mirandą i Orianą, bo dla każdego kto przeszedł ME2 jest oczywiste, że obie były genetycznymi bliźniaczkami i posłużyłem się ich przykładem (oraz przykładem klona Sheparda) po to, by podkreślić, że sklonowanie kogoś czy nawet wyhodowanie z tych samych genów nie da w rezultacie tej samej osobowości, co u pierwowzoru - i to było głównym przekazem mojej wypowiedzi.

A cała dyskusja zaczęła się od tego, że o Mirandzie napisałeś:
Może być permanentnie odtwarzana (nie klonowana) tak jak Shepard podczas projektu Łazarz.
Co moim zdaniem w kontekście ME5 jest błędnym założeniem, bo przez ten czas Miranda po prostu umrze ze starości. Projekt Łazarz jak wiadomo przywrócił funkcje organizmu Sheparda po wystawieniu na niszczące warunki próżni kosmicznej, ekstremalnie niską temperaturę, niedotlenienie itd. Pomijam już zaplecze technologiczno-finansowe całego projektu. Jego cel był po prostu inny - nie służył za terapię odmładzającą. Więc skoro ME5 miałby zaczynać się po 600 latach, to Miranda zmarłaby śmiercią naturalną po 1/3 tego okresu. Nic by jej życia nie przywróciło. Alternatywą byłoby właśnie stworzenie kolejnego "bliźniaka" genetycznego w stylu Oriany - do czego nawiązywałem wcześniej - ale w efekcie byłaby to zupełnie inna osobowość.

21.04.2026 16:08
cycu2003
4
1
odpowiedz
cycu2003
261
Legend

Wiadomość dobra ale właściwie nic nie zmienia bo nic nie wiadomo. Tak samo co będzie prędzej, serial czy gra.

21.04.2026 18:00
5
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
bjblazkowicz
17
Legionista

"W poście na swoim koncie na BlueSky". Przestałem czytać dalej a moje zainteresowanie produkcją spadło do zera.

21.04.2026 19:40
VoidCosmonaut
5.1
odpowiedz
VoidCosmonaut
6
Pretorianin

bjblazkowicz A jakby na X napisał?

22.04.2026 07:48
5.2
odpowiedz
bjblazkowicz
17
Legionista

VoidCosmonaut Wtedy prawdopodobnie doczytałbym do końca... i i tak nie zainteresowalbym się tą produkcją;)

21.04.2026 18:03
Zły Wilk
6
2
odpowiedz
Zły Wilk
92
Generał

Dotychczasowe doświadczenia z adaptacjami gier pokazują że nie ma co liczyć na to że serial będzie się trzymał wiernie lore tego uniwersum. Na 99% sporo pozmieniają i nawciskają współczesnych odniesień które będą pasować jak świni siodło.

21.04.2026 18:53
Kompo
7
1
odpowiedz
Kompo
224
Legend

Premium VIP

BTW jedyne, co ten chłop napisał i mogliśmy to oglądnąć, to filmy Kin oraz Szybcy i wściekli 9. Ciekawe, że właśnie on dostał serial Mass Effect.

21.04.2026 22:39
Kaz_umu
8
odpowiedz
Kaz_umu
3
Junior

Na ten moment to zaufał bym komukolwiek bardziej niż dla BioWare z produkcją nowej rzeczy z uniwersum Masa Effect po tym co oni odwalili z Dragon Agem. Ziomkom się tak we łbach poprzewracało, że nawet nie mam zamiaru patrzeć na tego ich nowego Mass Effecta.

Bardziej teraz liczę na takie produkcje jak The Expanse: Osiris Reborn od Owlcata lub EXODUS od Archetype Entertainment.

22.04.2026 13:28
9
odpowiedz
jerzyo
37
Pretorianin

Oby tylko nie dla "nowoczesnego" tfuwidza....

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl