Komentarze do opinii: Serial, po którym robi się cicho w domu. Heweliusz Netflixa to bolesny portret Polski, która tonęła w układach

Forum inne
Dodaj komentarz
15.11.2025 22:01
Marky
1
odpowiedz
Marky
31
Generał

No właśnie akurat wiele rzeczy jest w tym serialu niezrozumiałymi decyzjami, których nie da się obronić. To, że niemal wszystkie postacie nie nazywają się jak rzeczywiste odpowiedniki jest zrozumiałe - brak zgód tych osób czy rodzin, co mogłoby poskutkować pozwami.

Ale już takie rzeczy, że prom Mikołaj Kopernik zostaje zamieniony w fikcyjny prom Karkonosze (który to prawdziwy prom Mikołaj Kopernik nawet już nie pływa - w 2008 roku sprzedany turkom pływał jako Harput, a 2014 roku został pocięty na złom w stoczni złomowej w Indiach), że zmieniona zostaje nazwa armatora, która jest w każdej relacji i wymienia się armatora jako winnego tragedii Heweliusza, że kapitanatu portu w Świnoujściu nie gra nawet z zewnątrz budynek rzeczywistego kapitanatu i wiele innych drobnych szczegółów to są bardzo głupie pomysły, których nie da się wytłumaczyć.

post wyedytowany przez Marky 2025-11-15 22:02:54
16.11.2025 01:32
Ragn'or
1.1
Ragn'or
245
MuremZaPolskimMundurem

Ja Ci to bardzo prosto wytłumaczę.
To serial Netflixa. Nie spodziewaj się nadmiernej rzetelności albo obiektywizmu. Dzieła są kręcone z zamysłem.

post wyedytowany przez Ragn'or 2025-11-16 06:07:48
16.11.2025 03:53
hardcoholic
1.2
hardcoholic
157
Generał

to pogadaj z prawnikami troche dluzej, to ci wytlumacza

16.11.2025 05:40
Ragn'or
1.3
Ragn'or
245
MuremZaPolskimMundurem

Co niby mają mi wyjaśnić prawnicy?

post wyedytowany przez Ragn'or 2025-11-16 07:01:05
16.11.2025 08:07
Mutant z Krainy OZ
1.4
2
Mutant z Krainy OZ
270
Farben

Detale typu inna nazwa promu czy inny budynek kapitanatu nie maja zadnego znaczenia dla przedstawionej historii. To nie dokument tylko wizja rezysera. Zmiany moze niepotrzebne, ale zupełnie bez znaczenia dla wydarzen.
Sam serial mialem porzucic po pierwszym odcinku, ktory jest według mnie najslabszy. Na szczescie drugi juz od poczatku wciaga, i bardzo sie ciesze, ze dalem szanse, bo serial okazal sie swietny. Jedynie ten filtr mnie caly czas wkurzal, niepotrzebnie jest dodany, Polska moze byla wtedy ponurym krajem, ale bez przesady.

16.11.2025 08:18
Hoora
1.5
2
Hoora
149
Trust but verify

To nie serial dokumentalny. Użycie prawdziwych nazwisk i nazw niczego by nie wniosło, a mogłoby grozić konswekwencjami prawnymi. Jak napisałeś - drobne szczegóły.

17.11.2025 12:44
marcinbvb
1.6
1
marcinbvb
162
Generał

Serial jest tylko inspirowany prawdziwymi wydarzeniami, a nie jest to dokument. Zresztą taką informację dostajemy na początku. A już czepianie się o jakiś budynek to już dziecinada. Przejście graniczne też nie to bo kręcili to w Chałupkach na granicy z Czechami, a bloki z Zgorzelca udawały Warszawę, ale czy to ma jakieś znaczenie?

15.11.2025 23:05
Kwisatz_Haderach
2
4
odpowiedz
Kwisatz_Haderach
22
GIT GUD or die trying

Ja ci to bardzo prosto wytlumacze.

To nie jest film dokumentalny.

17.11.2025 13:24
Mówca Umarłych
3
odpowiedz
Mówca Umarłych
139
Pan Milczącego Królestwa

To film animowany więc nie musi być z sensem, jest przecież dla dzieci. To film fantasy/sci-fi więc nie potrzebuje logiki, przecież smoki i kosmici nie istnieją. To film inspirowany prawdziwymi wydarzeniami, a nie dokument, więc nie musi być osadzony w rzeczywistości...

post wyedytowany przez Mówca Umarłych 2025-11-17 13:27:44
17.11.2025 13:29
jozinzbazin
4
odpowiedz
jozinzbazin
63
Pretorianin

Do dzisiaj niewiele się zmieniło.

Forum Forum inne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl