Komentarze do wiadomości: Serial Harry Potter na pierwszym zwiastunie. Kultowa historia w nowym wydaniu od HBO w tym roku wraca na ekrany

Forum inne
Dodaj komentarz
25.03.2026 20:17
RoBBo
1
46
odpowiedz
RoBBo
11
Legionista

Tylko tak przypomnę - Severus Snape był to wysoki mężczyzna o bardzo bladej cerze, ziemistej, niemal woskowej skórze co w połączeniu z czarnymi, przetłuszczonymi włosami, ciemnymi oczami i haczykowatym nosie nadawało mu ponury, wręcz upiorny wygląd...

25.03.2026 21:47
Notanac
13
21
odpowiedz
7 odpowiedzi
Notanac
11
Centurion

Wszędzie pchają tych murzynów, a jedynym tego skutkiem jest większa niechęć do nich

25.03.2026 20:45
7
15
odpowiedz
makaronZserem
55
Generał

Dobrze widziałem, Snape ma dredy, wygląda jeszcze gorzej niż myślałem XD

post wyedytowany przez makaronZserem 2026-03-25 20:45:58
25.03.2026 23:49
16
13
odpowiedz
Szto91
21
Centurion

Snape z dredami, jeszcze czarny, to obraza i rasizm ... Z miejsca wystawie ocene 1 jak to wyjdzie

post wyedytowany przez Szto91 2026-03-25 23:50:32
25.03.2026 21:10
Kwisatz_Haderach
10
10
odpowiedz
17 odpowiedzi
Kwisatz_Haderach
25
GIT GUD or die trying

Polecam zaobserwowac kto jest tak naprawde zafiksowany na punkie rasy i koloru skory, i komentuje tylko to pomijajac calkowicie cala reszte trailera (calkiem fajnego i dobrego zreszta. Widac nizszy budzet, ale wychodzi na to ze bedzie to duzo glebsza adaptacja niz filmy), pomijajac ze jest to film dla dzieci i mlodziezy ktore ogolnie maja w takich adaptacjach kolor skory gleboko w pupie, i pomijaja doslownie wszystko tylko nie ta jedna rzecz, ktora jest dla kazdego NORMALNEGO czlowieka niewazna.

Tak jest zreszta za kazdym razem.

Sam trailer calkiem fajny. Wali klimatem. Duzo szczegolow, ktorych w filmach nie bylo (szkola, obcinanie wlosow... swoja droga aktorka robi swietna robote tutaj).
Niestety przy kazdej probie dyskusji trzeba bedzie przesiac posty oszolomow.

EDIT: Po obejrzeniu drugi raz... wydaje mi sie ze zastosowano tu podobny "trik" co w Matrixie (gdzie jest rozny color grading w real life i w Matrix). Sceny w drugiej czesci (Hogwart) maja ciemniejsza, cieplejsza i bardziej "cozy" kolorystyke i oswietlenie. Sceny w real life (a zwlaszcza w Dursleyow i szkola) sa bardziej wyblakle a kolorystyka jest zimniejsza i sterylna.
Fajny zabieg i pokazuje, ze dobrze ogarniaja temat.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-03-25 21:25:13
25.03.2026 20:28
Bociek69
4
7
odpowiedz
3 odpowiedzi
Bociek69
62
Byle do Wiosny

Casting filmowy byl jednak bardziej epicki i plejada brytyjskich gwiazd tam zagrala.

Tutaj same nonamy. 1:43 juz pomijam.

25.03.2026 20:17
RoBBo
1
46
odpowiedz
RoBBo
11
Legionista

Tylko tak przypomnę - Severus Snape był to wysoki mężczyzna o bardzo bladej cerze, ziemistej, niemal woskowej skórze co w połączeniu z czarnymi, przetłuszczonymi włosami, ciemnymi oczami i haczykowatym nosie nadawało mu ponury, wręcz upiorny wygląd...

25.03.2026 20:24
Gandohar
1.1
12
Gandohar
35
Centurion

RoBBo nie zesraj się

25.03.2026 20:48
1.2
31
draiver20
89
Pretorianin

Gandohar Ty już się zesrałeś

25.03.2026 21:06
1.3
5
NekoRei
3
Centurion

RoBBo po co ograniczać się do czarnych włosów? XD idźmy na całego :)

25.03.2026 21:18
1.4
2
Oleeinar
30
Legionista

RoBBo możę go woskiem wysmarują albo cuś :(

25.03.2026 23:55
1.5
premium368918593
1
Junior

RoBBo No właśnie - ziemista cera - ziemista jak czarnoziem ;) Poza tym w pierwszych częściach Snape jest „czarnym charakterem” - więc wszystko pasuje :D

26.03.2026 00:46
1.6
Yoegath
2
Legionista

premium368918593 ehh to akurat nie jest wcale smieszne, ale licze ze serial bedzie sie bronił mimo tego

26.03.2026 13:59
1.7
1
Hellhound
23
Chorąży

RoBBo Harry: "Myślę, że profesor Snape chce ukraść kamień filozoficzny"

29.03.2026 00:37
1.8
heyajit
27
Centurion

Gandohar O mamy łołkiego.

29.03.2026 09:51
Lukdirt
1.9
Lukdirt
149
Senator

Gandohar

Ale to Ty dzwonisz

25.03.2026 20:20
Wrzesień
👍
2
3
odpowiedz
4 odpowiedzi
Wrzesień
80
Idiot Doom Spiral

Całkiem fajnie to wygląda. Może trochę takie zbyt "friendly", ale możliwe, że tak jest po prostu zmontowany ten zwiastun.

post wyedytowany przez Wrzesień 2026-03-25 20:21:25
26.03.2026 07:55
Silvaren
2.1
Silvaren
10
Konsul

Przecież to książka dla dzieci.

26.03.2026 08:33
2.2
Darek12346
48
Centurion

Wrzesień No ale pierwszy film też był friendly.

26.03.2026 10:40
Wrzesień
2.3
Wrzesień
80
Idiot Doom Spiral

Przecież to książka dla dzieci.
Użyłem słowa "friendly", ale bardziej chodziło mi o to, że jest po prostu przesłodzony. Ja książek nie czytałem, widziałem tylko filmy, i to oczywiście była bajka dla dzieci, ale jednak o przygodowym charakterze. Na zwiastunie tego za bardzo nie widać. Tam głównie jest akcentowany ten motyw przyjaźni Pottera i reszty i to właśnie w taki bardzo ckliwy sposób. Gdyby cały serial był utrzymany w tym tonie, to ja bym go już pewnie nie obejrzał.
Ale właśnie przypuszczam, że tak to zmontowali po prostu, żeby uczucie nostalgii mocniej wjechało u tych, którzy oglądali filmy w młodości.

26.03.2026 10:46
2.4
piotrn212308
6
Legionista

Wrzesień Mroczne elementy pewnie wymagają więcej postprodukcji więc jeszcze mają za wiele do pokazania, ale też się obawiam czy nie pójdą w kierunku produkcji bardziej familijnej od filmów. Książki były jednak mimo wszystko dojrzalsze i mroczniejsze od filmów.

25.03.2026 20:24
3
odpowiedz
5 odpowiedzi
Darek1785
9
Generał

Pierwsza prosta myśl która mało komu przyjdzie do głowy bo właśnie jest ona zbyt prosta mianowicie po co oni nakręcili remake filmu, a nie nowej wersji książki.
Na co to komu?

post wyedytowany przez Darek1785 2026-03-25 20:24:51
25.03.2026 21:11
3.1
Inquerion
54
Generał

Darek1785 Aby dobrze zarobić na nostalgii starych widzów. Jakbyś zobaczył pieniądze na ulicy które aż same się proszą aby je wziąść to byś nie wziął?

25.03.2026 21:31
3.2
1
LokalnyRzezimieszek
17
Generał

Darek1785 To nie jest remake filmu, a opowiedzenie książek w formie serialu TV.
Pierwszy sezon = Komnata Tajemnica.
Jednak jak widać, bardzo słabo trzymają się materiału źródlowego.

25.03.2026 21:54
Silas1415
3.3
Silas1415
30
Konsul

LokalnyRzezimieszek Skąd informacja, że będzie adaptował też Komnatę Tajemnic?

25.03.2026 21:55
3.4
2
TheFrediPL
118
Generał

Inquerion to słabo im to wyjdzie dzięki wyborowi aktora.

26.03.2026 10:54
3.5
piotrn212308
6
Legionista

LokalnyRzezimieszek Pierwszy sezon to Kamień filozoficzny, o czym zresztą informuje tytuł sezonu. Nietypowa rzecz, swoją drogą, by każdy sezon miał inny tytuł, zgodny z tytułem książki, którą adaptuje.

25.03.2026 20:28
Bociek69
4
7
odpowiedz
3 odpowiedzi
Bociek69
62
Byle do Wiosny

Casting filmowy byl jednak bardziej epicki i plejada brytyjskich gwiazd tam zagrala.

Tutaj same nonamy. 1:43 juz pomijam.

26.03.2026 08:42
4.1
Darek12346
48
Centurion

Bociek69 No tak, John Lithgow  jest zupełnie nieznany. Nick Frost też. I Flitwicka będzie grał ten sam aktor co w filmach.

26.03.2026 10:37
4.2
piotrn212308
6
Legionista

Darek12346 Lithgow jest znany z seriali, aktorka grająca Hooch również, Flitwicka gra ten sam aktor. Reszty nie kojarzę, a oglądam całkiem sporo filmów i seriali.

27.03.2026 10:52
4.3
toyminator
98
Senator

Bociek69 Serio? Przecież w filmie masa dzieciaków to były no name.  Po za tym większość widowni filmowej to były dzieci i młodzież. Ty naprawdę myślisz, że chociaż procent z nich, ogarniał kto gdzie grał?;D Jak oglądałem HP to miałem chyba z 8 lat. I nie znałem tam nikogo. I co ? I pstro. Oglądało się. I to od razu z dubbingiem, który w młodym wieku przyjmowałem lepiej niż teraz.
I teraz też znam mało aktorów, i mam to gdzieś. Od kiedy musza być znani aktorzy, żeby coś było dobre...

25.03.2026 20:30
5
1
odpowiedz
5 odpowiedzi
Piecia_____18
173
Generał

Nie wygląda to źle, natomiast jest bardzo podobne do pierwszego filmu ze starej serii, czyli "Kamienia Filozoficznego" przez co tym bardziej nie rozumiem po co właściwie to robią. Jest tyle ciekawych serii powieści i książek fantasy, które można by przenieść na mały ekran to oni serwują nam powtórkę z tego co wszyscy już znamy.

25.03.2026 22:04
5.1
1
lis22
98
Generał

Piecia_____18 Filmy nie były zbyt dokładne a od trójki pomijali coraz więcej i więcej, już w pierwszym filmie nie ma np. Irytka, który jest ważną postacią w całej serii.

26.03.2026 00:15
5.2
1
janosik6
130
Konsul

No bardzo ważną, a możesz powiedzieć co on takiego istotnego wnosi do historii bo z tego co pamiętam to w sumie nic.

26.03.2026 08:37
5.3
Darek12346
48
Centurion

janosik6 Po tym jak Fred i George uciekli ze szkoły na ich prośbę nękał Umbridge. Walczył ze śmierciożercami po stronie Hogwartu.

26.03.2026 10:50
5.4
1
piotrn212308
6
Legionista

janosik6 Irytek nie wnosi nic do historii. Jest pewną stałą, tworzącą klimat szkoły, podobnie jak duchy, tajne przejścia, średniowieczna architektura, ożywione zbroje, obrazy, lochy, ukryte miejsca, skrzaty domowe, uczty w Wielkiej Sali itd.

26.03.2026 23:32
5.5
toyminator
98
Senator

lis22 No nie no chłopie. Właśnie dwa pierwsze filmy, były bardzo dobre.  Potem już wywalali sporo rzeczy. Więzień mimo że go uwielbiam, to już ekranizacją był tylko dobrą. Potem książki zrobiły się grubsze, to i musieli zmieniać.

25.03.2026 20:42
Bezi2598
6
3
odpowiedz
Bezi2598
165
Legend

Wygląda nawet spoko.

25.03.2026 20:45
7
15
odpowiedz
makaronZserem
55
Generał

Dobrze widziałem, Snape ma dredy, wygląda jeszcze gorzej niż myślałem XD

post wyedytowany przez makaronZserem 2026-03-25 20:45:58
25.03.2026 21:03
8
odpowiedz
NekoRei
3
Centurion

Jestem fanem filmów harry potter. Aktorzy są w moim wieku i z nimi się wręcz wychowałem na tych filmach. Każdy z nich oglądałem w kinie a gdy wyszedł już oststni to od tamtej pory, co roku oglądam wszystkie filmy, po jednym dziennie. To moja tradycja od 15 lat :) dla mnie to jest już jak serial i nie widzę potrzeby ani sensu robienia nowego. Przy jedynce i dwójce, widać trochę już to słabe CGI, ale później to wygląda jak wysoko budżetwe kino fantasy które absolutnie nie ma się czego wstydzić w 2026. Teraz by pewnie nie potrafili zrobić tego lepiej.

25.03.2026 21:08
animatiV
9
1
odpowiedz
animatiV
114
The Ultimate PCMR

Ale mam Deja vu..

25.03.2026 21:10
Kwisatz_Haderach
10
10
odpowiedz
17 odpowiedzi
Kwisatz_Haderach
25
GIT GUD or die trying

Polecam zaobserwowac kto jest tak naprawde zafiksowany na punkie rasy i koloru skory, i komentuje tylko to pomijajac calkowicie cala reszte trailera (calkiem fajnego i dobrego zreszta. Widac nizszy budzet, ale wychodzi na to ze bedzie to duzo glebsza adaptacja niz filmy), pomijajac ze jest to film dla dzieci i mlodziezy ktore ogolnie maja w takich adaptacjach kolor skory gleboko w pupie, i pomijaja doslownie wszystko tylko nie ta jedna rzecz, ktora jest dla kazdego NORMALNEGO czlowieka niewazna.

Tak jest zreszta za kazdym razem.

Sam trailer calkiem fajny. Wali klimatem. Duzo szczegolow, ktorych w filmach nie bylo (szkola, obcinanie wlosow... swoja droga aktorka robi swietna robote tutaj).
Niestety przy kazdej probie dyskusji trzeba bedzie przesiac posty oszolomow.

EDIT: Po obejrzeniu drugi raz... wydaje mi sie ze zastosowano tu podobny "trik" co w Matrixie (gdzie jest rozny color grading w real life i w Matrix). Sceny w drugiej czesci (Hogwart) maja ciemniejsza, cieplejsza i bardziej "cozy" kolorystyke i oswietlenie. Sceny w real life (a zwlaszcza w Dursleyow i szkola) sa bardziej wyblakle a kolorystyka jest zimniejsza i sterylna.
Fajny zabieg i pokazuje, ze dobrze ogarniaja temat.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-03-25 21:25:13
25.03.2026 21:19
10.1
15
Szumnyj
15
Chorąży

Kwisatz_Haderach ty to ten normalny tak?

25.03.2026 21:29
Kwisatz_Haderach
10.2
3
Kwisatz_Haderach
25
GIT GUD or die trying

Zgadnij.

Zreszta patrzac no to jak wierna jest reszta trailera i z jaka miloscia wydaje sie to zrobione, to jestem pewny ze ten casting jest tylko po to, zeby robaki powylazily z ziemi. Jak lep na muchy.

Jeszcze jak okaze sie ze koles dobrze zagral, to bedzie tylko wisienka na torcie.

Keep up good job lol.

25.03.2026 21:37
10.3
7
Szumnyj
15
Chorąży

Kwisatz_Haderach przypominam że w Pierścieniach Władzy był murzyn elf i jakoś specjalnie pozytywnie to nie wpłynęło na serial xD Też były super trailery, budżet z kosmosu itp a wyszło w najlepszym razie średnio. Pożyjemy zobaczymy. Dosłownie

25.03.2026 21:45
Silas1415
10.4
Silas1415
30
Konsul

Kwisatz_Haderach Ja na razie właśnie nie czuję tego klimatu, nawet w Hogwarcie to ten color grading wydaje mi się za chłodny, ale też na szczęście nie jest to poziom Yatesa (zwłaszcza z Half Blood Prince). Co do samego castingu, no to imo na razie nie ma co za bardzo wyciągać wniosków z tak krótkich scenek, ale na wielu tutaj już mam jakąś nadzieję, bo np. Nicka Frosta lubię, ten wizerunek Hagrida dość odbiega od tego wizerunku filmowego i stąd lekki dysonans, no i Ron, Dumbledore czy Malfoy, chociaż ten to jest sekundę, prezentują się dobrze. 

Co do Snape'a, to o ile sam bym wolał inny casting, to cóż, został wybrany już strasznie dawno, trochę się przyzwyczaiłem na tę myśl, też sympatyzuję z aktorem mimo wszystko po tych ostatnich newsach i między innymi reakcji ludzi, w tym na GOLu.

25.03.2026 22:14
Rzato
10.5
Rzato
20
Chorąży

Szumnyj Jak już poruszyłeś temat Pierścieni Władzy, to uważam że Arondir grany przez Ismaela był najbardziej "elfi" z całej tej menażerii wybranej na castingu do odgrywania elfów. Przynajmniej w pierwszym sezonie, bo drugi póki co sobie odpuściłem.

25.03.2026 22:29
Marky
10.6
6
Marky
35
Generał

Kwisatz_Haderach No właśnie o to w tym chodzi. Robią adaptację z dużą miłością, znacznie wierniejszą niż filmowa i rozwalają wszystko jednym castingiem do roli jednej z najważniejszych postaci w serii, który nie tylko odchodzi od opisu z książki tak daleko jak to możliwe,  ale też w PRZEDSTAWIONYM ŚWIECIE TOTALNIE BEZ SENSU. 
Bo nie dość, że to przedstawia Jamesa Pottera i resztę huncwotów jako rasistów w czasach szkolnych, to jeszcze TOTALNIE NIE KLEI SIĘ W CAŁOŚĆ HISTORIA SNAPE'A. 
Bo spójrz na to tak jak to było w kolejności.

1. Voldemort inspirowany Grinewaldem głosi ideologię czystej rasy czarodziejów, nienawidzi mugoli, z których chce zrobić w najlepszym razie niewolników i zdobywa zwolenników. Sama J.K. Rowling powiedziała o Voldemorcie, że jest "Niezwykle żądny władzy. Po prostu rasista” 
2. Snape zaczyna się w szkole jeszcze interesować czarną magią i zaczyna kumplować się z zwolennikami Voldemorta. Kulminacją jest, gdy nazywa Lilly szlamą, co oznacza, że przyjmuje i zaczyna sympatyzować z ideologią Voldemorta.
3. Snape już oficjalnie dołącza do śmierciożerców. 
4. Gdy słyszy pierwszą część przepowiedni domyśla się, że chodzi o Lilly Potter i jej dziecko, prosi Voldemorta, by ją oszczędził. Voldemort go ignoruje i dopiero wtedy przejrzał na oczy, więc leci do Dumbledore'a i mu wyjawia wszystko oraz zgadza się być podwójnym agentem.  

No i jak czarnoskóry ma być wiarygodnym członkiem śmierciożerców, organizacji, która głosi czystość rasy czarodziejów, nienawidzi mugoli i czarodziejów półkrwi (choć jak Snape i Voldemort wielu jest półkrwi) a jej przywódca i członkowie są rasistami?
Nie bez powodu w filmach wszyscy śmierciożercy byli biali. Zbyt bowiem blisko im do Ku Kux Klanu.

25.03.2026 22:46
Silas1415
10.7
Silas1415
30
Konsul

Marky Ogólnie to z huncwotami może mogą rozegrać to tak, że ktoś z nich byłby czarnoskóry i przez to ten charakter rasowy nie przechodziłby na myśl (chociaż to byłoby zbyt ironiczne, jakby miał to być Syriusz), a jak nie, to mogą też bardzo mocno zaakcentować, że to głównie przez zazdrość do Lilly, może w tle tych scen poza czwórką chłopaków będą też jacyś uczniowie z Gryffindoru, też czarnoskórzy. W kwestii dołączania do organizacji, która w dużej mierze atakuje ludzi z twego środowiska... no nie jest według mnie takie niespotykane w realnym świecie, no i też tym bardziej dobitna jest chyba później ta pobudka, że działało się po złej stronie.

25.03.2026 22:47
Kwisatz_Haderach
10.8
1
Kwisatz_Haderach
25
GIT GUD or die trying

Marky

No to mowie, ze to jest trolling. To raz.

Dwa ze oczywistym jest ze krucjata Voldemorta odpowiada naszym (w real life) czystkom rasowym. Ale rowniez odpowieda tym religijnym, swiatopogladowym i politycznym. Kolor skory i ukazanie tego w ekranizacji jako wojny rasowej jest tu jednym z mozliwych wyborow i interpretacji.

Nie musi sie to rozbijac tylko i wylacznie o kolor skory. Tak jak i u nas nie zawsze sie rozbija. Kolor skory to poprostu najlatwiejsze przelozenie tego konceptu na real life. Zwlaszcza ze Rowling pisala do dzieci i mlodziezy.

Ale doslownie to tam przeciez nie chodzi o zaden kolor skory i rasizm, tylko o zdolnosci magiczne/ich brak. Tak naprawde kolor skory nie musi tu byc wogole brany pod uwage. aby przekazac ten sam moral i pokazac takie same historie.

Wiec nie, postac Snape nie jest totalnie bez sensu, bo tak naprawde kolor skory smierciozercow nie ma tu zadnego znaczenia. ZADNEGO. To poprostu fajna i oczywista paralela do naszego swiata i takich rzeczy jak 3cia Rzesza, czy KuKluxKlan itd... Niekoniecznie musi byc to tak samo lopatologicznie pokazane w serialu. Kto tak powiedzial?

Na serio jego kolor skory nie ma absolutnie zadnego znaczenia tak naprawde, bo w ksiazkach jest mugol/niemugol a nie doslowna wojna rasowa.

Bo nie dość, że to przedstawia Jamesa Pottera i resztę huncwotów jako rasistów w czasach szkolnych

Po raz kolejny... to jest tylko twoja plytka interpretacja i plytka paralela do naszego swiata. Oni mu nie dokuczali, bo byl czarny. To ze "to bedzie tak wygladac" to jest wina twojego toku myslenia i stereotypizacji (o ironio).

Podsumowujac... kolor skory aktora i postaci NIE MA ZADNEGO ZNACZENIA i absolutnie mozna opowiedziec ta sama historie, z tymi samymi moralami, bez uzywania najbardziej lopatologicznych sposobow.
Odchodzi od wygladu? TAK JAK NAJBARDZIEJ. Ale to tyle.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-03-25 22:59:56
25.03.2026 22:52
Gimemoa
10.9
4
Gimemoa
18
Pretorianin

Marky Ale ty chłopie pieprzysz bez sensu. Voldemort miał w pomoce kolor skóry. Jego idea czystości rasowej i rasizm był skierowany nie na kolor skóry, a na magiczne pochodzenie. Czarodziejami w jego rozumieniu mogli być tylko ci, co mieli przynajmniej jednego rodzica czarodzieja lub obydwoje czarodziejów. Osoby takie jak Hermiona, czyli czarodzieje posiadający mugolskich rodziców byli tymi gorszymi, nic nie wartymi czarodziejami których chciał się pozbyć. Fałszujesz fakty byle ci leżały pod twoją głupią tezę.

26.03.2026 10:43
10.10
piotrn212308
6
Legionista

Silas1415 Voldemort jest półkrwi, Snape jest półkrwi. Obaj nie spełniają wymagań do bycia śmierciożercami. Jeśli już to na wiarygodności traci uwielbienie Draco do Snape'a jako że pochodzi ze szlacheckiej rodziny, wyjątkowo uczulonej na punkcie czystości krwi. Ideologii nie stanowi tutaj rasa, ale zdolności magiczne i możliwość wykazania długiej tradycji posiadania tychże.

26.03.2026 11:08
Persecuted
10.11
Persecuted
166
Adeptus Mechanicus

Wszystko zależy od kreacji aktorskiej. Co do Fishburne'a w roli Regisa w Wiedźminie też byłem sceptyczny, a okazało się, że wypadł świetnie i był jednym z najfajniejszych elementów składowych całego sezonu.

26.03.2026 11:21
10.12
1
kaagular
97
Generał

Kwisatz_Haderach To ciekawe bo właśnie te "dzieci" nie będą miały tego w "głęboko w pupie". Te "dzieci" to będą grillowały jak czyjeś włosy będą centymetr za krótkie niż jest to opisane w materiale źródłowym. To "dorośli" mogą mieć to w pompce bo w sumie to nawet nie wiedzą, że w książce ktoś był rudy czy nie rudy i blady czy nie blady - bo nie czytali. O ile mam generalnie gdzieś kto jaki jest to wcale nie mam w pompce tego, że przez decyzje castingowe niszczy się pewną wizję, a co za tym idzie zupełnie inaczej się obiera dzieło niż powinno się odbierać. Do tej pory jak oglądam LOTR i pojawia się Agent Smi... znaczy się Elrond to mam nie smak (i nie ja jedyny). Czy to wina aktora? No nie, to bardzo dobry aktor, to wina castingu, który wygenerował zupełnie niepotrzebnie takie niekorzystne emocje, a mógł nie wywoływać np. nie biorąc bardzo charakterystycznej osoby zarówno jeżeli chodzi o aparycję ale też sposób mówienia, wyrażania emocji. Jakieś wyzywanie mnie od rasistów? No pewnie nie, w końcu chłop biały, co najwyżej możesz nie mieć takiego z nim problemu jak ja i polemizować. Ale pewnie jak powiem, że Snape z dredami burzy mi obraz dzieła to wiadomo, bo jestem rasistą. Na pewno jakieś memy ze Snapem z jointem pomogą mi w prawidłowym ocenieniu dzieła, no na bank. Tylko właśnie na tym polega dobra praca castingu - nie generować takiego ryzyka i dotyczy to dosłownie wszystkich aspektów - absolutnie nie tylko koloru skóry. A w sumie zastanawia Cię dlaczego jedna z najważniejszych postaci w serii dostaje ćwierć sekundy czasu trailerowego? No zaiste ciekawe. Czyżby już w trailerze trzeba było robić damage control? Fajny ten casting, spisał się na medal. Oczywiście nie widziałem serialu ale na tą chwile jest to kandydat do najgorszego castingu ever. Postać zdefiniowana w materiale źródłowym, w dodatku niesamowicie podbita poprzez Alana Rickmana, który stworzył postać ikoniczną, imo najlepsze aktorstwo w całej serii HP, dosłownie legenda pokroju Gandalfa granego przez McKellena. No i co sobie casting wymyślił (znaczy no ja wiem, że casting tam nie miał nic do powiedzenia ale musimy udawać, że miał)? A uj... damy na to miejsce jakiegoś randoma, co na filmwebie ma ocenę 4,2, co nijak nie pasuje do wzorca książkowego i na pewno będzie spoko - wcale nikt nie będzie chłopa porównywał do Alana Rickmana. Pewnie Casting nie wie, że do tej pory porównuje się kto był lepszym Batmanem. PS. i jeszcze oni tam wymyślili, że czarnoskórego Snapea fajnie będzie władować w skórzane fatałaszki rodem z bronxowego wybiegu modowego - hit. 
Żeby była jasność, memy przedstawiające Snape'a rzucającego zaklęcie Alohomora na zapięcie rowerowe uważam za oburzające.

26.03.2026 12:02
Silas1415
10.13
Silas1415
30
Konsul

kaagular Niestety na filmwebie nie ma opcji, by to sprawdzić, ale nie zdziwiłbym się, gdyby ocena (zwłaszcza) tam była mocno podyktowana tym właśnie wyborem castingowym.
piotrn212308 No ja się z tym zgadzam, tam głównie pisałem, że nawet przyjmując punkt widzenia Marky'ego to da się to ograć.

26.03.2026 13:52
Kwisatz_Haderach
10.14
Kwisatz_Haderach
25
GIT GUD or die trying
Image

To ciekawe bo właśnie te "dzieci" nie będą miały tego w "głęboko w pupie". Te "dzieci" to będą grillowały jak czyjeś włosy będą centymetr za krótkie niż jest to opisane w materiale źródłowym.

Brednie. Dzieci i mlodziez bardzo malo zwracaja uwage na takie rzeczy jak kolor skory. Tzn zwracaja, ale nie robia z tego wielkiego halo. Tego skrzywienia nabiera sie niestety z wiekiem, i wraz z "utrata dzieciecej niewinnosci". Nikt sie nie rodzi rasista, szowinista, seksista ani zadnym innym "ista". To jest rzecz nabyta z wiekiem.
Ewentualnie od otoczenia. Przeciez o tym jest ta ksiazka ffs... Z wyjatkiem otoczenia Malfoya i pewnie czesci Slytherinu reszta dzieciakow jest niewinna jak niemowlaki i albo nieswiadoma, albo potepia, albo jest ofiara (jak Hermiona). Ludzie nie oslabiajcie mnie.

Przyklad zalaczam na obrazku. Przy trailerach jutubowcy i ludzie ktorzy chyba sie troche zyciowo zagubili (a napewno juz dawno zagubili swoje wewnetrzne dziecko), malo sie nie posrali z placzu jakie to jest woke i wogole do dupy. Ilez komentarzy o tym jaki to bedzie flop i slop. A dzieciaki w kinie piszczaly z zachwytu.

I nie trzeba brac dzieci w cudzyslow. To sa ksiazki dla dzieci.
Placze doroslych "fandomow" o rzeczy na ktore grupa docelowa wogole nie zwraca uwagi sa poprostu zenujace (a nawet wiecej niz zenujace, bo rasizm nie jest zenujacy, jest godny potepienia).

Reszte moze przeczytam jak sformatujesz tak zeby sie dalo.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-03-26 14:37:11
26.03.2026 16:05
10.15
wojtek750
75
Pretorianin

Kwisatz_Haderach Po raz kolejny... to jest tylko twoja plytka interpretacja i plytka paralela do naszego swiata. Oni mu nie dokuczali, bo byl czarny. To ze "to bedzie tak wygladac" to jest wina twojego toku myslenia i stereotypizacji (o ironio).

Gwarantuję ci, że jest to celowy zabieg twórców i że o taki wydźwięk znęcania się nad Snapem będzie chodziło. Właśnie dlatego akurat w tej roli obsadzili czarnego. Tu nie ma mowy o przypadku. Tym bardziej będziemy mieli współczuć i sympatyzować ze Snapem i tym bardziej będziemy mieli nie lubić ojca Harry'ego i reszty, którzy oprócz wszystkiego innego okażą się rasistami.

Wszyscy dobrze wiemy, że w tę stronę to idzie - albo jesteś niewiarygodnie naiwny, albo uprawiasz tu gaslighting.

27.03.2026 00:08
10.16
kaagular
97
Generał

Zastanawiam się czy zdajesz sobie sprawę, że jesteś rasistą. Dolary na orzechy, że nie. Dlaczego ja nic nie pisałem o rasie, a Ty tylko o tym? Zaiste ciekawe.
No i dziwi mnie, że nie masz pojęcia o fanach i jak nie doceniasz dzieci - chociaż może klucz jest w słowie dzieci bo rozumiem, że nie rozmawiamy o 5 latkach tylko 15 latkach. To dzieci mają bzika na punkcie takich dupereli jak to czy bohater miał miotłę wygiętą w lewo czy w prawo. Ja to nawet nie pamiętam, że w książce Snape był zdaje się najprecyzyjniej opisaną postacią - żona mi to musiała powiedzieć bo za dzieciaka właśnie czytała HP 379 razy. To dzieciaki w zeszycie rysują Snape'a i coś mi się wydaje, że żaden dzieciak nigdy nie użył jakiejś tam powiedzmy brązowej kredki. Dorośli mają na takie rzeczy srogo wywalone, dokładnie jesteś tego przykładem, w sumie ja też. Mnie razi wyrzucenie do śmietnika legendarnej kreacji aktorskiej, nie podoba mi się taki casting jedynie trochę bardziej niż nowy Hagrid czy McGonagall, może podobnie jak Malfoya (to są też jajca ale pewnie musieli odhaczyć checkboxa "nastoletnie amerykanki lubią to"). Zresztą casting... obecnie właśnie nie nazwałbym tego castingiem tylko excelem. Chcesz mi powiedzieć, że nie było żadnego świetnego aktora z desek teatralnych do tej jakże trudnej roli? Wszyscy casting przegrali?
W każdym razie po prostu szkoda. Takie uniwersum i po jasną cholerę im takie ryzykowne decyzje? Ja nie wiem. Jak będzie wtopa to stracono czas i potencjał i ucierpi fajne przecież uniwersum, jak będzie sukces (a to już na tą chwile jest jakoś tam ograniczone) to będą kolejne takie ryzykowne decyzje? Po co... Obstawiam brak wielkiego sukcesu ale i brak wielkiej wtopy, ale wtedy pytanie czy to wystarczy do tworzenia następnych sezonów, się zobaczy. To trochę case RoP, z dużej chmury mały deszcz i w efekcie spora bierność - dla uniwersum takie coś to by była porażka.

PS. napisałem bardzo krótki tekst, co Ty tam chcesz formatować? Nie każdy musi uprawiać akapitozę.

27.03.2026 02:37
Kwisatz_Haderach
10.17
Kwisatz_Haderach
25
GIT GUD or die trying

A nie bo ty.

Zadne dzieci (i mlodziez do pewnego wieku tez nie, dopoki nie zostanie "zanieczyszczona" przez doroslosc) nie zwracaja uwage na kolor skory na tyle zeby to przeszkadzalo w odbiorze historii, chyba ze tak ich naucza rodzice i srodowisko w ktorym sie obracaja. Tak wiec pozdrow zone lol.
Nikt sie rasista nie rodzi, nikt sie nie rodzi przesiakniety nienawiscia. To rodzicie czynia dzieci takimi. A jak nie rodzice (bo maja wyjebane na to co dziecko konsumuje w necie), to wlasnie min. tacy ludzie i takie pierdololo jak twoje, ktore zatruwa chlonny, mlody umysl.

Jezus Maria... czasami czlowiek jak czyta takie pierdolenie, to sie boi kogo na ulicy mija.

Dorośli mają na takie rzeczy srogo wywalone
No tak bardzo maja wywalone jak w tym temacie naprzyklad, i tak bardzo masz ty wywalone ze piszesz juz trzeciego czy czwartego posta z jeczeniem na temat castingu, ktory cie wogole nie obchodzi (co bardzo usilnie starasz sie za kazdym razem zaznaczyc. Uj wie po co i czemu). I jeszcze wrzucanie teraz innych postaci, tylko po to zeby nie wyjsc jako wiadomo co. To byloby smieszne, gdyby nie bylo i zalosne i trpche straszne niestety.
To ze moze by tak poczekac do premiery z ocena czy ta sa dobrzy aktorzy czy nie, to juz odpusmy, bo to jest przeciez czyste szalenstwo. Tak samo cale gdybanie :co to bedzie". Po premierze pogadamy o tym. NIe teraz, bo teraz to czyste fantazjowanie podszyte wlasnie "izmami".

No i bron boze zeby jakis tworca, rezyser, aktor czy scenarzysta robil cokolwiek po swojemu bo kiedys zagral cos Rickman. Niepojete. Hold na kolanach skladac, a najlepiej zabronic i cynicznie zgnoic bez podstaw merytorycznych (tylko na podstawie swojego wlasnego skrzywionego swiatopogladu). Bo na tym wlasnie polega sztuka.

PS. napisałem bardzo krótki tekst, co Ty tam chcesz formatować? Nie każdy musi uprawiać akapitozę.

To wiecej nie pisz, jak nie potrafisz normalnie i czytelnie.
NAjlepiej mi wogole nie odpisuj bo kurwa az zal czytac, to meandrowanie wokol tego conaprawde chcesz napisac, infantylne odbijanie pileczki oraz pisanie rzeczy, za ktore dowolny psycholog dzieciecy by cie wysmial. Odpusc lol.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-03-27 02:56:58
25.03.2026 21:18
-=Esiu=-
😁
11
5
odpowiedz
-=Esiu=-
223
Everybody lies
Image

In the Harry Potter books, Severus Snape is consistently described as a thin man with sallow (sickly, yellowish-pale) skin, a large hooked nose, and uneven, yellowing teeth. He has shoulder-length, greasy black hair that frames his face like curtains and cold, dark, "void-like" eyes.

Już pal licho, że zaorali tak świetną postać przez kontrowersyjny wybór aktora, ale na pierwszy rzut myślałem, że to Whoopi Goldberg :DD

A zwiastun bardzo fajny... Mogłaby być adaptacja idealna ;)

25.03.2026 21:43
12
1
odpowiedz
WindMorro
15
Pretorianin

Przynajmniej tutaj będzie dobrze podkreślony czarny charakter

25.03.2026 21:47
Notanac
13
21
odpowiedz
7 odpowiedzi
Notanac
11
Centurion

Wszędzie pchają tych murzynów, a jedynym tego skutkiem jest większa niechęć do nich

26.03.2026 08:54
madmec
13.1
4
madmec
113
Generał

E tam, rasista zawsze znajdzie pretekst do usprawiedliwienia swojego rasizmu.

26.03.2026 10:46
13.2
3
kaagular
97
Generał

madmec to jest ciekawe ale to nie on jest rasistą tylko twórcy serialu. Przemyśl sobie to. Ja wiem, że twórcy powiedzą, że gość był najlepszy na castingu - no bo właśnie, jakby powiedzieli co innego to by wyszło szydło z wora. A powinni powiedzieć, przynajmniej byłoby uczciwie.

26.03.2026 14:05
Kwisatz_Haderach
😐
13.3
Kwisatz_Haderach
25
GIT GUD or die trying

Aha...

Ty "wiesz".

No to wyjasnia sprawe.

xD

Niezle w glowce pojechane (plus rasizm). To ty nie akceptujesz aktora, tylko ze wzgledu na jego kolor skory. To jest rasizm.
MIelibyscie chociaz jaja sie przyznac. W tym sami przed soba.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-03-26 14:08:53
26.03.2026 17:42
Ergo
😂
13.4
2
Ergo
104
Generał

Ooo, Haderak udowadnia swoje zero jedynkowe myślenie. Ktoś nie akceptuje czarnoskórego aktora to jest rasistą. xD

Długo nie trzeba było czekać.

26.03.2026 17:51
Ergo
13.5
2
Ergo
104
Generał

madmec Idąc twoim tokiem myślenia to twórcy filmów w których czarnoskórzy grają kluczowe postacie, które w danym uniwersum były białoskóre, również są rasistami.

Niechęć pochodzi ze zmiany aktora na siłę, a nie rasizmu.

29.03.2026 00:38
13.6
heyajit
27
Centurion

madmec A co złego w rasiźmie, czarni to praktykują. Czyli co źle robią? Trochę to rasistowskie?

29.03.2026 00:38
13.7
1
heyajit
27
Centurion

Kwisatz_Haderach Myślę, że Henry Cavil powinien grać Martina Luthera Kinga.

25.03.2026 23:49
16
13
odpowiedz
Szto91
21
Centurion

Snape z dredami, jeszcze czarny, to obraza i rasizm ... Z miejsca wystawie ocene 1 jak to wyjdzie

post wyedytowany przez Szto91 2026-03-25 23:50:32
26.03.2026 00:12
17
5
odpowiedz
janosik6
130
Konsul

Przez Snape'a nie oglądam

26.03.2026 01:12
18
odpowiedz
Marathikan
2
Legionista

Gdzie jest Snape??

26.03.2026 06:48
19
odpowiedz
Sebcza_k
43
Konsul

Ciotka petunia to fajna dupa teraz ….

26.03.2026 07:46
20
odpowiedz
LokalnyRzezimieszek
17
Generał

Color grading to jakieś nie porozumienie. Zbyt zimno i szaro-buro, z drugiej strony takie kolory pomagają ukryć niedociągnięcia setów.

26.03.2026 08:18
21
odpowiedz
jako8436703776
2
Centurion

Po co czarne??

26.03.2026 10:06
22
odpowiedz
katai-iwa
67
Legend

Snape kurna idealnie dobrany, prawdziwy czarny mag z niego.

26.03.2026 10:10
Iselor
23
odpowiedz
Iselor
48
Senator

U mnie jest tak że o ile z ludźmi nie mam specjalnego problemu (Nick Fury to raz jest czarny, raz biały, niedługo pewnie będzie grany przez Indianina albo Chińczyka) o ile nie jest to serial/film historyczny (gdzie po prostu wiadomo że Juliusz Cezar nie był ani czarnoskóry ani żółtoskóry ani skośnooki ani czerwonoskóry ani cholera niebeski) o tyle bardziej właśnie irytują mnie....elfy czy inne krasnoludy. Nie ma znaczenia że są wytworem popkultury bo ich rdzeń jest w mitach/religiach/wierzeniach. Europejskich. Elf - murzyn ma taki sam sens (a raczej nie ma) jak elf - Chińczyk. Więc są białe. Czym innym jest zupełnie oddzielna kulturowo rasa jak drowy w Forgotten Realms (ale te były czarne jak smoła i nie przypominały "elfów - murzynów"). Wrzucanie elfów żółtych czy czarnych to jest wytwór tylko i wyłącznie poprawności politycznej. Jeśli w Afryce mają swoje mity (a na kontynencie gdzie przez tysiące lat dominował szamanizm i politeizm muszą mieć) to proszę: róbcie swoje filmy o nich, jeśli macie tam odpowiedniki elfów: niech se będą czarne. Widziałem komputerowe RPG tworzone w Afryce w trybie FPP, drużynowe oparte na ich mitach. Wszyscy bohaterowie czarni. No i fajnie. Ale ja jednak chcę żeby lore konkretnego świata nie służyło do podcierania sobie nim tyłka tylko żeby było spójne. I nie, nie uważam sie za rasistę, mam znajomych Indusów, Nepalczyków, kiedyś znałem Japonkę, uwielbiam paru czarnoskórych aktorów, fascynują mnie kultury i religie Afryki i Azji, a Inuitów (jak ktoś woli: Eskimosów) i inne ludy północy (Kanada, Grenlandia, Alaska, Syberia, Finlandia) to wręcz uwielbiam i byłbym pierwszy, który wyjebie w ryj białemu amerykańcowi który obrazi Inuita. A serial HP? Zwisa mi i powiewa, nawet filmów nie widziałem wszystkich, Snape może se być niebieski w różowe kropki i tak na to nie spojrzę nawet jeśli zagraliby sami oscarowi aktorzy a reżyserowałby Nolan do spółki z Holland i Haneke. No nie.

26.03.2026 10:21
Mówca Umarłych
24
odpowiedz
Mówca Umarłych
143
Pan Milczącego Królestwa

Nigdy jakimś oddanym fanem Pottera nie byłem, książek nie czytałem, filmy obejrzałem - jedne podobały mi się bardziej, inne mniej.
Z mojej perspektywy ten zwiastun jest kiepski. Nie zawiera ani jednego momentu zachęcającego do tego bym chciał przeżyć tą historię ponownie. Szkoda (póki co).

post wyedytowany przez Mówca Umarłych 2026-03-26 10:22:45
26.03.2026 10:51
retruśgejmer
😁
25
odpowiedz
retruśgejmer
49
Generał

Niech wymienią Snape’a i wtedy będzie wszystko dobrze!

26.03.2026 11:11
26
odpowiedz
10 odpowiedzi
trumpf
16
Generał
Image

Kolor to naprawde male piwo w porownaniu do zaprezentowanej stylowy.
to juz bridgertonowie mieli wiekszy potencjal.

Mam nadzieje ze to nie jest fotos z filmu bo jezeli tak to klekajcie narody, ani to czarodziej ani szaman ani ch... go wie, koles z blokowiska.

post wyedytowany przez trumpf 2026-03-26 11:13:15
26.03.2026 11:52
26.1
katai-iwa
67
Legend
Image

Wybrali złego muzryna do tej roli :P

26.03.2026 14:51
Bukary
26.2
Bukary
247
Legend

Ten kostium się rzeczywiście prezentuje tragicznie. Czuję wibracje netfliksowego "Wiedźmina".

26.03.2026 19:05
Kwisatz_Haderach
26.3
Kwisatz_Haderach
25
GIT GUD or die trying
Image

Napewno nie jest to to samo co ma ubrane w tej jednej krotkiej scenie z trailera.

To jest albo fotka z przedstawienia postaci/konceptu, albo poprostu ciuchy wyjsciowe (scena w czasie przerwy swiateczniej), moze nawet obliczone na pokazanie sie jakims mugolom czy cos.

Srlsy niektorym by sie przydala wieksza otwartosc umyslu. Ludzie zapominaja ze owszem, to jest fantasy, ale czas akcji to 21 wiek.

Naprawde polecam tez odswiezyc wspomnienia i zobaczyc sobie jak jest przedstawiony Snape w starych filmach. Koles doslownie chodzi caly czas w emo-sutannie, z narzucona peleryna ala Zorro (zeby bylo "dramatyczniej"). To ze efekt jest nawet fajny i przypomina stylizacje na kruka, to jest bardziej efekt jego aparycji i ekspresji przy poruszaniu sie (zwlaszcza w pierwszych filmach), a nie kostiumow.
Chyba ze cos nie pojdzie i wyglada jak tani wampir, ewentualnie ksiazdz-egzorcysta.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-03-26 19:35:33
26.03.2026 19:43
😂
26.4
trumpf
16
Generał

nie wiem co to jest ale kwekacz oczywiscie wie, idz walcz socjalnie gdzies indziej bo ciezko sie czyta te twoje wywody.

pewnie bedzie to wszystko dobrze wygladalo w tym wysublimowanym post procesowym gradingu emocjonalnym, ktorym sie zachwycales pare postow temu.

26.03.2026 20:01
Kwisatz_Haderach
26.5
Kwisatz_Haderach
25
GIT GUD or die trying

O popatrz specjalista od filmow z "agencji" sie splakal. Wystarczyl jeden poscik. Nawet szybciej niz zwyczajowa orka w temacie politycznym.

NIe boj sie zakuta palo. Snejpa w sutannie nikt ci nie zabierze.

Ale w sumie musze ci zwrocic honor, czasami zapominam jakimi jestescie prostakami i ze trzeba dostosowywac poziom przekazu. Sorki.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-03-26 20:07:08
26.03.2026 20:08
😂
26.6
trumpf
16
Generał

Jak bedziesz grzeczny to po screeningach w listopadzie moze ci napisze jak twoj kolega po kolorze wypadl.

26.03.2026 20:11
Kwisatz_Haderach
😂
26.7
1
Kwisatz_Haderach
25
GIT GUD or die trying

Via Tenor

Mozesz przy okazji pokusic sie o recenzje Melanii, na ktora wciaz czekamy z zapartym tchem w wiadomym temacie.
Taki specjalista... czekamy.

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-03-26 20:13:45
26.03.2026 20:20
26.8
trumpf
16
Generał

a czy ja pisalem w ogole ze mam zamiar to ogladac? cos ci sie synek powalilo, za duzo piwniczakujesz, wyjdz na powietrze zamiast przegrywac zycie w wowie.

26.03.2026 23:26
26.9
toyminator
98
Senator

trumpf No, i te dredy. Kolor skóry już trudno...ale jeszcze dredy XD Pomijam już to, że w ciemnych scenach go ledwo widać ;D

26.03.2026 23:27
26.10
toyminator
98
Senator

Kwisatz_Haderach Czas akcji to koniec 20 wieku.

26.03.2026 14:39
27
odpowiedz
2 odpowiedzi
pisz
193
nihilista
Image

Abstrahując od nieszczęsnego Snape'a, to nie podoba mi się tonacja, color grading. Jeśli to nie zrobione na szybko tylko na potrzeby trailera, to nie rozumiem tej decyzji artystycznej. Harry Potter i Kamień był u Columbusa radosnym filmem dla dzieci, tu wszystko mroczne jak z szeregowego thrillera albo nocnej bitwy w Grze o Tron z ciemno-niebieskim filtrem.

post wyedytowany przez pisz 2026-03-26 14:40:51
26.03.2026 15:28
27.1
1
Darek1785
9
Generał

Zgadza się i cały zwiastun jest fatalny pod wieloma innymi względami i całkowicie wyprany i klimatu choćby fatalna muzyka też tutaj odgrywa dużą negatywną rolę.
Ale zaraz ktoś ci wyskoczy, że "czuć klimat".

26.03.2026 18:26
Wrzesień
27.2
Wrzesień
80
Idiot Doom Spiral

Mnie się podoba, lubię te chłodne, niebieskawe filtry w filmach. Jest klimat.

26.03.2026 16:18
28
odpowiedz
wojtek750
75
Pretorianin

Będzie pretekst do spinoffa o młodości Snape'a w Groove Street Families.

26.03.2026 23:25
29
odpowiedz
3 odpowiedzi
toyminator
98
Senator

Nie wiem jak to ocenić.
Nie jestem turbo fanem tego uniwersum. Lubię je. I jestem już na tyle stary, że już mnie to tak nie jara. 10 lat wcześniej pewnie byłbym zachwycony. Teraz po prostu czekam. Książki przeczytałem tylko trzy razy, filmy widziałem mnóstwo razy.
I tutaj jak na to patrzę, to niby wszystko pasuje, wszystko na swoim miejscu, ale kurde twarze nie te ;D Ciężko sie będzie przestawić na nowe twarze. I myślę że potężna grupa ludzi, która oglądała filmy, będzie miała ten sam problem. Za bardzo pamiętamy aktorów z filmów. 
Ale to kwestia przyzwyczajenia, bo trójka głownych wygląda dobrze. Właściwie tylko jedna postać nie pasuje. Ale o tym zaraz.
Co do kolorów, bo często to słyszę...no szok, przecież prawie każdy serial HBO ma taką kolorystykę, i zaraz wiadomo jaka platforma to kręci. Netflix ma żywsze kolory, HBO ma takie. Serial widocznie idzie zaraz w mrok. A nie jak filmy z sielanki do terroru. Właściwie to tylko Kamień filozoficzny to była sielanka,oprócz ostatnich wydarzeń. Komnata to już jazda w mrok.
No i dochodzimy do Snape Dogga. Już pomijam kolor skóry, chociaż taki wybór to czysta prowokacja twórców,jak to czarni są gnębieni przez białego tatusia Harrego(który swoją drogą był dupkiem tak czy siak ;D) 
Ale kurde,on nie pasuje na tą postać nijak. Płaski nos,twarz nie taka...i najgorsze w tym wszystkim są te dredy XD Aktor do roli powinien mieć fryzurę zbliżoną, a nie że gra czarny to i czarna fryzura...to tak głupio wygląda, jest tak bezsensowne. Strój jest biedny. Ogólnie całościowo to jeden z najgorszych castingów. Nie wiem, kolor skóry do tej postaci bym przełknął, ale te dredy mnie dobiły ;D Dobrze że ta postać będzie maks godzinę przez tyle sezonów.  Ogólnie nie jest źle. Niby więcej wątków(które szczerze głównie służą rozbudowie świata,ale dla fabuły rzeczy wycięte z filmów, w większości nie mają zbytniego znaczenia). Pod pewnym względami będzie lepiej, pod innym nie. Szczególnie dwa pierwsze sezony będzie wrażenie deja vu, bo jednak dwa pierwsze filmy, bardzo dobrze zrobiły adaptację.  Więzień był b.dobrym filmem, ale już zaczął mocno zmieniać w stosunku do książek. 
Zobaczymy, nastawiam się na dobry serial i tyle. Jeden głupi casting tego nie zmieni, a jestem za dorosły żeby aż tak o to płakać. Nie podoba mi się, ale nie będę zalewać serialu 1 bo tak...

26.03.2026 23:48
Wrzesień
29.1
Wrzesień
80
Idiot Doom Spiral

Już pomijam kolor skóry, chociaż taki wybór to czysta prowokacja twórców
Już dajcie spokój z tą prowokacją. Współczesne seriale, przy swoich ogromnych budżetach i presji finansowania serwisów streamingowych mają w założeniu trafić do jak największego grona odbiorców. A, że ludziom odpowiedzialnym za wyłożenie na nie kasy wychodzi w badaniach, że widzowie chętniej coś obejrzą, jeśli w obsadzie będą mieli więcej reprezentantów swojej grupy etnicznej, to właśnie robią ją "różnorodną". Nie ma w tym żadnej prowokacji, czy innej agendy. W założeniu kogoś po prostu opłacało się zrobić czarnym i padło na Snape'a. Pewnie właśnie dlatego, że "ta postać będzie maks godzinę przez tyle sezonów", więc był to w miarę bezpieczny wybór. Nie ma co się w tym doszukiwać nie wiadomo czego.

post wyedytowany przez Wrzesień 2026-03-26 23:49:00
27.03.2026 10:55
29.2
toyminator
98
Senator

Wrzesień Nie ma? Serio?
Czarny Snape gnębiony przez białych. Ty serio tego nie widzisz? Był gnębiony za inność, tutaj wydźwięk prosty, gnębiony z względu na kolor skóry.
Hermiona to samo. Gnębiona jako brudna szlama, z względu na kolor. Te wybory tych dwóch postaci nie są przypadkowe. Musieli dać jakiś nowoczesny wydźwięk i tyle.

28.03.2026 10:51
Wrzesień
29.3
Wrzesień
80
Idiot Doom Spiral

No nie ma. Jak większość ludzi, którym woke panic za mocno weszło, łączysz kropki tak, żeby zobaczyć to co chcesz zobaczyć.

28.03.2026 13:27
Caine
30
odpowiedz
Caine
59
Senator
Image

To nie jest popkultura dla starych ludzi

02.04.2026 13:13
kasar1
31
odpowiedz
kasar1
106
Pretorianin

Ciekawe jaka byłaby reakcja gdyby w roli np. Zulusa Czaki obsadzili rudego Szweda albinosa :)))

Forum Forum inne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl